Riyad'ın Ankara'ya 'ABD'deki Kaşıkçı davası için baskı yaptığı' iddiası

Riyad'ın Ankara'ya 'ABD'deki Kaşıkçı davası için baskı yaptığı' iddiası
İstanbul'da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'deki davasının Riyad'a devredilmesinin ardından Ankara'ya ABD'de görülen Kaşıkçı davası için de baskı yapıldığı iddia edildi.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 2 Ekim 2018'de öldürülen Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'de görülen davasının Riyad'a devredilme kararı uluslararası basında farklı yankılara neden oldu. 

ABD merkezli Associated Press (AP) kararın Ankara-Riyad hattında ilişkileri onaracağı yorumu yaparken Ortadoğu haberlerine yer veren İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) ise "Türk yetkililer"e dayandırdığı haberinde, Riyad'ın Ankara'ya ABD'de görülen Kaşıkçı davasının kapatılması yönünde de baskı yaptığını yazdı.

'RİYAD-ANKARA HATTINDA YENİ BİR DÖNEM AÇILACAK'

Associated Press'te (AP) konuya ilişkin yayınlanan yazıda söz konusu kararın, Türkiye ve Suudi Arabistan'da yeni bir dönem açacağına işaret edildi. Yazıda, Ankara'nın Riyad'la sorunlu ilişkisini onarmaya çalıştığı belirtilerek iki ülke arasındaki gerginlik nedenleri hatırlatıldı. Türkiye'nin, Arap Baharı sürecinin ardından Suudi Arabistan tarafından "terör grubu" ilan edilen Müslüman Kardeşler'e desteği nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin sarsıldığı belirtilen yazıda, "Karar, anlaşmazlıkların çözümünün yolunu açacak" denildi. 

'TÜRKİYE, ABD'DEKİ DAVAYA MÜDAHALE EDEMEZ'

Middle East Eye (MEE) ise Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye davayı kapatması için baskı yaptığını yazdı. Haberde, siteye konuşan üç kaynağın Riyad'ın Ankara'ya "ABD'deki davadan da kurtulmak için baskı yaptığı" yönünde görüş verdiği kaydedildi. Habere göre, ABD'de Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ve ABD merkezli Democracy for the Arab World Now (DAWN) grubunun girişimleriyle Suudi yetkililere açılan davayla ilgili Türkiye'den bir yetkili MEE'ye açıklama yaptı. İsmi verilmeyen yetkili, "Ankara'nın ABD'deki davaya müdahale edemeyeceği, ayrıca Türkiye'nin dışındaki davalarla ilgili Suudi yetkililerle de herhangi bir görüşme yapılmadığı" bilgisi verdi.

MEE'ye konuşan Türkiye'den bir diğer yetkilinin ise Kaşıkçı'nın ailesinin Hatice Cengiz'e baskı yaptığını söylediği de aktarıldı. 

NE OLMUŞTU?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü. Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'dan gönderilen bir ekip tarafından öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, 2019'daki bir açıklamasında "Kaşıkçı cinayetini işleyenlerin sorumluluğunda olduğunu" kabul etmiş cinayetten haberi olduğu değerlendirmelerini ise inkar etmişti. Suudi yetkililer, cinayeti işleyenlerin, bunu yönetimden habersiz yapan ve görevini kötüye kullanan kişiler olduklarını öne sürmüştü. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar