Romanya'dan şekerli ürünlere 'obezite vergisi'

Romanya'dan şekerli ürünlere 'obezite vergisi'
Obeziteye savaş açan Romanya, şekerli içecek ve yiyeceklere ek vergi getirilecek ilk ülke olacak. Elde edilecek gelirin, eğitim ve sağlık alanında kullanılması planlanıyor.

İngiltere, İspanya, Fransa ve Estonya gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin tartıştığı bir konuyu Romanya uygulamaya başıyor; 'Junk-Food' diye bilinen şekerli yiyecek içeceklere ek vergi uygulamaya hazırlanıyor.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bu vergi, şekerli ürünlerin tüketimi konusunda caydırıcı olmayı, ayrıca sağlık ve eğitim gibi alanlara yönlendirmek için kamu gelirlerini artırmayı amaçlıyor" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "AB’deki obezite salgını, sağlık sistemleri açısından muazzam bir yük" denildi. Hamburger Abendblatt'tan yayınlanan habere göre, yapılan bir araştırmada AB'de erkeklerin %52,9'unun kilolu, %22,5 ise rahatsızlığı yaşadığı iddia edildi. 

Vergiyle 2019 yılının kalanında 66 milyon euro elde edilmesi bekleniyor. Söz konusu plan, sigaradan alınan verginin artırılması ve kamu harcamalarında belli kalemlerde bütçe kesintisine gidilmesini de içeren daha genel bir düzenlemenin bir parçası olarak görülüyor.

ÜRETİCİLER KARŞI ÇIKTI

Romanya bu konuda ciddi adım atan ilk ülke olurkeni ülkedeki 'Alkolsüz İçecek Üreticileri Birliği' de kararı kınadı. Ek verginin ‘ayrımcılık’ olduğunu savunan birlik, kararın sektöre zarar vereceğini ve 60 bin kişinin işine mal olacağını belirtti.

Romanya’daki firmalara ilişkin bilgi sağlayan KeysFin’in verilerine göre, ülkedeki tatlandırılmış içecek pazarı yaklaşık 1.2 milyar euro hacminde. (Sputnik & Hamburger Abendblatt)

Öne Çıkanlar