RTÜK'ten Can Ataklı'ya 'ayrımcılık' cezası

RTÜK'ten Can Ataklı'ya 'ayrımcılık' cezası
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TELE 1'de yayınlanan 'Gün Başlıyor' programını sunucusu gazeteci Can Ataklı'ya 'ayrımcılık' gerekçesiyle ceza verdi.

İzleme uzmanlarının hazırladığı raporlarla, yasa ihlali yaptığı iddia edilen yayınları değerlendiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE 1 kanalı programcısı Can Ataklı'nın 'Gün Başlıyor' programında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı hakkındaki ifadeleriyle hazırlanan dosyayı da görüştü.

Söz konusu dosyada, TELE 1 ekranlarında yayınlanan 'Gün Başlıyor' programının sunucusu Ataklı'nın bir televizyon kanalındaki bilgi yarışmasında ödül kazanan işitme engelli genç kadını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arayıp tebrik etmesini gündemine aldığı öğrenildi.

'CAN ATAKLI AYRIŞTIRICI İFADELER KULLANDI'

Gazeteci Ataklı'nın yayında sarf ettiği sözleri arasında, '…zannediyorum Tayyip Erdoğan da türbanlı olması gerekçesiyle olduğunu düşünüyorum arayıp onu kutluyor... Niçin Cumhurbaşkanı kutlar? Tek şeyi var türbanlı olması herhalde…. Yani yarışma kazanmış itirazım yok ama çıkarılmasının tek sebebi var. Türbanlı olması. İnanın bakın başka hiçbir şeyi yok bunun. Çünkü başka konularda yapmıyorlar' ifadeleri kullanıldığı belirtildi.

​Uzman raporunda Ataklı'nın sınıflandıran ayrıştırıcı ifadeler kullandığının belirtildiği uzman raporunda, 6112 sayılı RTÜK yasasının 8. Maddesi'ne göre cezai işlem yapılması teklifi yer aldı. Üst Kurul da yayın raporu hazırlayan uzmanın kanaatleri doğrultusunda karar aldı.

TELE 1'E PARA CEZASI KARARI

Karar göre, kanunun 'yayın hizmeti ilkeleri' başlığında bulunan maddesinin 'e' fıkrasında yer alan 'ırk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez' hükmü gereği TELE 1'e idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar