Ruhani'den IMF'ye eleştiri: Ayrımcılık yapıyorlar

Ruhani'den IMF'ye eleştiri: Ayrımcılık yapıyorlar
'Kredi vermede hiçbir ayrımcılık olmamalı' diyen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, IMF'yi koronavirüs nedeniyle talep ettikleri 5 milyar dolarlık krediyi vermeye çağırdı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) ülkenin koronavirüs salgınıyla  mücadelesine yardımcı olmak için talep ettiği 5 milyar dolarlık acil durum kredisini serbest bırakması çağrısında bulundu.

Ruhani, IMF’nin, İran’ın koronavirüs salgınıyla mücadele için talep ettiği 5 milyar dolarlık acil yardım fonunu halen onaylamamasını eleştirdi. Ruhani, televizyonda yayınlanan kabine toplantısında, "Uluslararası kuruluşları görevlerini yerine getirmeye çağırıyorum... IMF üyesiyiz... Kredi vermede hiçbir ayrımcılık olmamalı" dedi.

Ruhani ABD'nin İran'a yaptırımlarını "ekonomik ve tıbbi terörizm" olarak da eleştirdi. 

İran Merkez Bankası Başkanı Abdülnasır Hemmati, geçen ay IMF’ye yazdığı bir mektupla örgütün acik durumlar fonundan kullanılmak üzere 5 milyar dolarlık bir kredi talebinde bulunmuştu. Söz konusu fon ülkelerin doğal afet ve salgın gibi durumlarda kredi taleplerinin karşılandığı bir kaynak.

Konuya ilişkin daha önce açıklama yapan bir IMF yetkilisi, örgütün İranlı yetkililerle İran’ın ihtiyaçları konusunda görüşmeler yaptığını söylemişti.

İran’da bugüne dek açıklanan resmi rakamlara göre, ülkede 62 bin 589 kişide koronavirüs, tespit edilirken, 4 bin kişi de hayatını kaybetti.

Salgın, halihazırda ABD'nin uyguladığı ambargolar nedeniyle sıkıntılar yaşayan İran ekonomisini daha da zora soktu. ABD'nin ambargolarını da eleştiren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Amerika’nın İran’a uyguladığı yaptırımlar, ekonomik ve tıbbi açıdan bir terördür. Amerikalılar tüm uluslararası kuralları ihlal ediyorlar" dedi.

Amerikalı yetkililer bu eleştirilere, İran’a yönelik ambargoların ilaçları kapsamadığını ve Washington’un bu konuda Tahran yönetimine yardım teklifinde bulunduğunu söyleyerek yanıt veriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar