Pekcan bakan yapılmadan 20 ay önce, 'müteyakkız olunması' uyarısı yapılmış

Pekcan bakan yapılmadan 20 ay önce, 'müteyakkız olunması' uyarısı yapılmış
Ruhsar Pekcan hakkında Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 5 yıl önce, vergisiz ithalat girişimleri nedeniyle 'müteyakkız olunması' uyarısında bulunulduğu ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı'na, kendisine ve eşine ait Nanoksia Biyoteknoloji firmasından 9 milyon liralık dezenfektan alındığının ortaya çıkmasının ardından görevden alınan Ruhsar Pekcan hakkında yeni bir belge daha ortaya çıktı.

Buna göre; Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü Özel Bürosu 5 yıl önce (6 Kasım 2016) gümrük ve ticaret bölge müdürlüklerine e-mail göndererek, o tarihte bir iş kadını olan eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a karşı 'müteyakkız olmaları' konusunda uyarmış.

Sözcü'den Serpil Yılmaz'ın haberine göre mailde, Pekcan'ın "Emine Erdoğan'ın yakınıyım" diyerek, vergisiz bir şekilde eşya ithal etme yapmaya çalıştığı belirtilerek, şu uyarı yapılmış:

"Ruhsar Pekcan isimli şahıs tarafından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin yakını olduğunu söyleyerek vergi ödemeksizin eşya ithalatı bulunduğu/bulunacağı bilgisi gelmiş olup, bu duruma karşı tüm bölge müdürlükleri ve bağlantılı gümrük müdürlüklerinde görevli personelin müteyakkız olması hususunda uyarılması gerekmektedir."

20 AY SONRA BAKAN YAPILDI

Ancak bu duruma rağmen Ruhsar Pekcan, söz konusu mailden 20 ay sonra, 8 Temmuz 2018'de Ticaret Bakanı olarak atandı. Bakanlıktan sonra ise Pekcan ailesini kamu işleri katlandı. 

Pekcan ailesinin ortağı olduğu Nanoksia Biyoteknoloji Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 1.4 milyon TL teşvik aldı. Ürettikleri dezenfektanı Ticaret Bakanlığı ve THY'nin yüzde 50 ortak olduğu TGS Yer Hizmetleri'ne sattılar. Üstelik 3 TL'ye mal edildiği belirtilen dezenfektan TGS'ye 14.35 TL'ye, bakanlığa 35 TL'ye satıldı. Ayrıca Çin'den ithal ettikleri boruları kamu kurumlarına sattılar, uygulanan gümrük vergisi yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmüş halde...

Öne Çıkanlar