Rus vahşeti dünyayı ayağa kaldırdı, Rusya Savunma Bakanlığı 'Fotoğraflar sahte' dedi

Rus vahşeti dünyayı ayağa kaldırdı, Rusya Savunma Bakanlığı 'Fotoğraflar sahte' dedi
Agence France-Presse muhabirleri, Bucha'da tek bir sokağa saçılmış, hepsi sivil giyimli en az 20 ceset gördüler ancak Rus Savunma Bakanlığı, bölgede çekilen fotoğrafları yalanladı.

Rus kuvvetlerinin Kiev çevresinde geri çekilmesi, bölgenin banliyölerinde ve kasabalarında sivillere yönelik vahşetin korkunç kanıtlarını bıraktı. Bu bölgeler, Vladimir Putin'in işgaliyle orada yaşayan insanlar için tam bir cehenneme dönüştü.

Ukrayna zırhlı birlikleri başkentin kuzeybatısındaki Bucha kasabasına girerken, sokakları yanmış Rus tankları ve askeri araçlarla kapatılmış olduğunu ve yolların Rus askerler tarafından öldürüldüğünü söylediği sivillerin cesetleriyle dolu olduğunu gördüler.

Kasabadan çekilen fotoğraflar, bir cadde boyunca sıralanmış kömürleşmiş ve tahrip olmuş tanklar ve zırhlı araçların yanı sıra cesetlerin olduğu bir yıkım sahnesine tanıklık ediyordu.

Agence France-Presse muhabirleri, Bucha'da tek bir sokağa saçılmış, hepsi sivil giyimli en az 20 ceset gördüler ve bir süredir kayıp Ukraynalı fotoğrafçı Maksim Levin'in cesedi yakındaki bir köyde bulundu.

AFP'nin bildirdiğine göre, bunlardan üçü bisikletleriyle son yolculuğuna çıkmıştı, diğerleri ise kurşunlarla delik deşik ve ezilmiş arabalarının yanına düştmüşü.

Yıkılan kasabaya giren gazeteciler, birinin ellerinin arkasından beyaz bir bezle bağlı olduğunu ve Ukrayna pasaportunun cesedinin yanında açık bırakıldığını söyledi.

Bucha belediye başkanı Anatoly Fedoruk AFP'ye, "Bütün bu insanlar vuruldu. Bunlar Rus işgalinin sonuçlarıdır" dedi ve kasabadaki toplu mezarlara 280 cesedin daha gömülü olduğunu da sözlerine ekledi. 

CESETLER BUBİ TUZAĞI RİSKİNE KARŞI KABLOLARLA ÇEKİLDİ

Kasaba sakinleri tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Bucha'daki Ukraynalı askerler, üzerlerinde bubi tuzağı olabileceği endişesiyle cesetlere kablo bağlayarak sokaktan çekti.

Askerler ayrıca barikatları temizledi ve şüpheli nesneleri inceleyerek patlama olasılığına dikkat çekmek için patlamamış mühimmat kalıntılarının üzerine kırmızı paçavralar yerleştirdi.

55 yaşındaki Halyna Tovkach adlı bir kadın, 62 yaşındaki kocası Oleg'in cesedini aradığını söyledi. Oleg, 5 Mart'ta kasabadan kaçmaya çalışırken komşularının iki genç erkek çocuğu ve anneleriyle birlikte Rus askerleri tarafından öldürüldü. Tovkach'ın oğlu "Bu bir savaş suçu" dedi.

İddiaya göre Ruslar tarafından öldürülen siviller arasında Kiev'in doğusundaki Motyzhin köyünün reisi Olha Sukhenko ve tüm ailesi de bulunuyor.

Bir başka savaş suçu suçlamasında, Rus birliklerinin yeniden gruplanırken çocukları "canlı kalkan" olarak kullandığı iddia ediliyor.

Ukrayna Başsavcısı, Rusya'nın yerel çocukları Ukrayna'nın başkenti çevresinden ve başka yerlerden geri çekilirken kaçmak için kullandığına dair iddiaların bir dosyasını topluyor. Çocukların arabalarının, Kiev'in 100 mil kuzeyinde, çevrelenmiş Chernihiv kentine yakın Novyi Bykiv köyünde tankların önüne yerleştirildiği söyleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Bucha ve Ukrayna'nın diğer şehirlerindeki vahşet karşısında dehşete düştüğünü" söyledi: "Rus güçlerinin masum sivilleri hedef aldığına dair haberler tiksindirici. Birleşik Krallık, kanıt toplamak ve @IntlCrimCourt savaş suçları soruşturmasını desteklemek için başkalarıyla birlikte çalışıyor. Sorumlulardan hesap sorulacak" dedi.

RUSYA SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri infaz ettiği yönündeki iddialar üzerine Pazar günü Moskova'ya karşı küresel bir öfkeye yol açtı. Rus birliklerinin Kiev yakınlarındaki bölgelerden geri çekilmesi, Başkan Putin’in yıkıcı bilançosunun daha net bir resmini sunarken, Batılı liderler savaş suçları soruşturması çağrılarını iki katına çıkardı.

Ölenler arasında, bazıları Ukraynalı yetkililerin Rus güçlerini infaz yapmakla suçladığı siviller de var. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntüler ve The New York Times ve Agence France-Presse'den alınan fotoğraflar, Kiev'in kuzeybatısındaki Bucha kasabasının sokaklarında sivil giyimli erkek cesetlerini gösterdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Bucha'daki fotoğrafların "sahte ve düzmece" olduğunu iddia etti ve suçlamaları reddetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar