Rusya ve Belarus’un NATO'ya gözdağı tatbikatı başladı

Rusya ve Belarus’un NATO'ya gözdağı tatbikatı başladı
Rusya ve Belarus, Ukrayna krizinde anlaşma sağlayamadığı NATO müttefiklerine gözdağı için 'Müttefik Kararlılığı-2022' ortak askeri tatbikatını Belarus topraklarında başlattı.

Rusya ve Belarus’un "Müttefik Kararlılığı-2022" ortak askeri tatbikatı 10 Şubat 2022 günü Belarus topraklarında başladı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Müttefik Kararlılığı-2022 tatbikatına Belarus Silahlı Kuvvetlerinin bazı askeri birlikleri ile Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Doğu Askeri Bölgesi’ne bağlı askeri birlikleri katıldı.
S-400 ve Pantsir-S hava savunma füze sistemleri, Rus Su-35 savaş uçakları da tatbikatta yer aldı.
Tatbikat Belarus topraklarındaki Obuz-Lesnovskiy, Osipoviçskiy, Brestskiy, Gojskiy, Domanovskiy poligonları ve Baranoviç, Luninets, Lida, Maçulişçi askeri hava üslerinde başlatıldı.

İki ülkeye ait askeri güçlerin denetleneceği tatbikat, "dışarıdan saldırıyı engelleme, terörle mücadele etme, sınırları koruma ve Birlik Devlet’in çıkarlarını koruma" adı maltında düzenlendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Aralık 2021’de vardığı anlaşma doğrultusunda yapılan tatbikat, 20 Şubat’a kadar devam edecek.

LUKAŞENKO NE DEMİŞTİ?

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Ukrayna hükümetinin, Donestk ile Lugansk’ı içeren Donbass bölgesindeki insanlara karşı güç kullanmaya karar vermesi hâlinde Belarus ordusunun nasıl davranacağı sorusu üzerine, Rusya’nın yanında karşı koyacaklarını söylemişti. Lukaşenko, ‘Ukrayna hükümetinin savaş başlatması durumunda Belarus ve Rusya’nın buna ortak bir karşılık mı vereceği’ sorusu üzerine ise, "Tabii ki… Kırmızı çizgilerimizi çizdik. Kırmızı çizgimizi geçerseniz gününüzü görürsünüz. Kırmızı çizgi çizdiyseniz, bunu bir amaç ile yaparsanız. Kimse geçmesin diye çizersiniz bu çizgiyi" yanıtını vermişti.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI MOSKOVA'DA

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ukrayna-Rusya hattındaki kriz tırmanınca Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşmek üzere 10 Şubat 2022’de Rusya’nın başkenti Moskova’ya geçti. Ziyaret 11 Şubat’ta da sürecek.

Rusya ziyaretine ilişkin internet hesabından açıklamada bulunan Truss, "Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov ile görüşmek, Rusya’nın güçlerini derhal geri çekmesi ve Ukrayna’nın egemenliğine saygı duyması gerektiğini, aksi takdirde ciddi sonuçlarla yüzleşeceğini net bir şekilde ifade etmek için Moskova’dayım" dedi.

Truss, herhangi bir saldırının "büyük bir hata" olacağını belirterek, "Diploması ilerlemenin tek yoludur ve Rusya bu yolu izlemelidir" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanları 4 yıldan uzun bir süredir sonra Rusya’ya gitmiyordu.

Öne Çıkanlar