Rusya’dan ineklere depresyona karşı sanal 'mutluluk'

Rusya’dan ineklere depresyona karşı sanal 'mutluluk'
İneklerin morallerini yükselterek kış depresyonundan etkilenmemeleri ve süt üretimini artırmak için sanal gerçeklik gözlüğü takıldı.

Mevsim geçişlerinin sert yaşandığı Rusya'da, değişime uyum sağlama insanlarda bile duygusal gerginliğe ve hastalıklara neden olabiliyor. Veterinerlik uzmanlarına göre, ülkenin 20 milyonluk büyükbaş hayvan popülasyonu da özellikle kış depresyonundan kolaylıkla etkileniyor. Bu soruna karşı bilim insanları, Rus kışı problemine sanal gerçeklik gözlükleriyle bir çözüm buldular.

Prototip gözlüğün tam tasarımı çok gizli. Fakat bazı detaylar şimdiden sızmış durumda. Yerel medya, ineğin anatomik yapısına uyarlanmış başa sarılan gözlüklerin "özgün şekliyle" övünüyor.

İneklerin kırmızıyı mavi ve yeşile göre daha iyi algıladığını gösteren deneysel verilerden yararlanıldı. Sonuç olarak filmin tanıtım videosu, sevimli, yeşil, yazlık, çayır tarzında yeşilliklere odaklanıyor.

Moskova’nın kuzeybatısındaki bir çiftlik prototipler gözlükleri çoktan olumlu sonuçlarla test etmeye başladı bile. Çiftlikteki ineklerin neredeyse hepsi daha sakinleşti ve duygu durumları iyileşti. Araştırmacılar toplam süt üretimi üzerindeki etkileri izlemeyi sürdüreceklerini söylüyor. (İndependent Türkçe)

Öne Çıkanlar