Rusya'dan Rojava Özerk Yönetimi ile Şam rejiminin anlaşması için 4 teklif

Rusya'dan Rojava Özerk Yönetimi ile Şam rejiminin anlaşması için 4 teklif
Rusya’nın Rojava Özerk Yönetimi ve Şam rejiminin bir araya gelmesi ve anlaşması için 4 şart ileri sürdüğü belirtildi.

Türkiye'nin Rojava ve Suriye’ye operasyon yapacağı yönünde açıklamalarının artırdığı bir dönemde Rusya; Suriye ve Rojava Özerk Yönetimi ile uzlaşma için 4 teklif sundu.

Rûdaw kaynaklarının bildirdiğine göre, Ruslar, Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolünde bulunan bölgelere Suriye bayrağının çekilmesini teklif etti.

Rojava’daki petrol gelirleri konusunda da bir teklifte bulunulduğu ve bu teklife göre petrol gelirlerinin yüzde 75'inin Şam rejimine, yüzde 25'inin ise Rojava Özerk Yönetimi’nde kalması istendi.

'ESAD'I TANIYIN'

Öneriler, Rojava’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın varlığını tanımasını ve Şam'ın merkezi olmayan bir sistem ve yerel bir özerklik benimsemesini şart koşuyor.

Rojava Özerk Yönetimi de Kürt halkının haklarının tanınmasını, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) güvenliğinin korunmasını talep ederken Ruslar bu taleplerin müzakere masasında konuşulmasını istedi.

Aynı kaynaklar ABD’nin de Rusya'nın Rojava Özerk Yönetimi ile Şam arasında bir anlaşma için sunduğu teklif ve koşullara karşı olmadığını bildirdi.

ALDAR HALİL: HÜKÜMETLE DOĞRUDAN DİYALOĞA HAZIRIZ

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Aldar Halil de birkaç gün önce rejimle bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulamış ve Suriye hükümetiyle doğrudan diyaloga hazır olduklarını açıklamış,  "Başka bir formül düşünüyoruz" demişti.

 

Öne Çıkanlar