Rusya 'Grozni' taktiğine dönüyor, Ukrayna şehirleri ağır bombardıman altında

Rusya 'Grozni' taktiğine dönüyor, Ukrayna şehirleri ağır bombardıman altında
Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda profesör olan Eliot Cohen, 'Bugünün Kharkiv fotoğrafları kesinlikle 'Groznifikasyon'un başlangıcına benziyor' dedi.

+GERÇEK - Rusya'nın Pazartesi günü Kharkiv şehrine karşı başlattığı yoğun topçu ateşi, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik beş günlük saldırısında şimdiye kadar uyguladığı taktiklerin korkunç bir şekilde tırmandırılması olarak değerlendirildi ve analistler, bunun daha kötü bir durumun habercisi olabileceği konusunda uyarı yaptı.

Financial Times’ın haberine göre, Doğu kentindeki yetkililer, yerleşim bölgelerindeki ağır bombardımanın sivilleri öldürdüğünü ve yaraladığını söyledi. Sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan televizyon görüntüleri, apartman bloklarının çevresinde çok sayıda patlama ve binalardan yükselen duman bulutlarını gösterdi.

Kharkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov, Ukrainska Pravda web sitesine "Bu bir savaş, gerçek bir savaş" dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanı’nın Danışmanı Anton Gerashchenko, Facebook’tan yaptığı paylaşımda "Onlarca ölü ve yüzlerce yaralı var" dedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre, topçu destekli saldırı, Ukrayna birliklerinin Pazar günü şehre bir Rus saldırısını geri püskürtmesinin ve bir gün önce şehrin eteklerinde yoğun alışverişlerin ardından geldi. Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Kharkiv, başkent Kiev ile birlikte önemli bir Rus askeri hedefi.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Rusya'nın 1,4 milyon nüfuslu Harkov kentini kuşatmaya çalıştığını ve orada kontrolü ele geçirmek için uzun menzilli top ateş kullandığını söyledi. Yetkili, "Planlarının şehri kuşatmak ve bu şekilde almaya çalışmak olduğuna inanıyoruz, çünkü burası gerçekten de en şiddetli çatışmaların yaşandığı yerdi" dedi.

Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin başkenti kuşatma çabalarını hızlandırdığı için ülkenin çok önemli bir 24 saat için hazır olduğunu söyledi.

"Aynı tür yaklaşımın Kiev'e uygulandığını görmeye başlıyoruz" diyen yetkili, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde yaklaşık 5 km ilerlediğini ve şimdi şehir merkezine 25 km uzaklıkta olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD'li yetkili ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısının yavaş temposunda hayal kırıklığına uğramasının, Rusya'yı daha ağır bombalama ve füze saldırıları kullanmaya sevk edebileceğine dair artan endişeler olduğunu söyledi.

Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda profesör olan Eliot Cohen, "Bugünün Kharkiv fotoğrafları kesinlikle 'Groznifikasyon'un başlangıcına benziyor" dedi.

Putin'in Ukrayna'yı "özgürleştirmek" istediğini iddia etmesine rağmen, Kharkiv, Ukrayna'nın Rusça konuşulan bölgesinde, sınırdan sadece 40 km uzaklıkta bulunuyor. Cohen, "Elbette Grozni de bir Rus şehriydi, ancak bu Putin'i durdurmadı" dedi.

Sosyal medyada paylaşılan diğer videolar, şehrin üzerinde uçan Rus SU-34 avcı-bombardıman uçaklarını gösterdi.

Financial Times'a telefonla konuşan bir Kharkiv sakini olan Olga, şehrin kuzey batısında yiyecek satın alırken roket saldırılarını gördüğünü söyledi. 

Beklenenden daha güçlü bir direniş, Rusların Ukraynalı yetkililere göre 4500'e varan sayıda zayiat vermesine ve beklenenden daha ağır tank ve teçhizat kayıplarına neden oldu. Rusya, ölen ve yaralanan personelinin sayısı için bir rakam vermedi.

Analistler ve yetkililer, Rusya'nın gerilemelerinin Ukrayna direnişini teşvik ederken, ağır bombardıman ve muhtemelen yoğun, yüksek sıcaklıkta bir patlama oluşturmak için çevredeki havadan oksijen kullanan termobarik silahlar kullanan saldırılar olasılığını artırdığı konusunda uyarıyorlar.

Öne Çıkanlar