Rusya'nın en zengin ikinci kişisi Mordashov, Kıbrıs’taki hisselerini sattı

Rusya'nın en zengin ikinci kişisi Mordashov, Kıbrıs’taki hisselerini sattı
Alexei Mordashov, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Kıbrıs merkezli hisselerini İngiltere yönetimindeki Virgin Adaları’na taşıdı.

Kıbrıs’ta yayın yapan ‘Sigmalive’ isimli haber sitesi ünlü bir Rus zenginin Kıbrıs’taki 1.3 milyar sterlinlik hisseni Virgin Adaları'na aktardığı haberini geçti. 

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Rum haber sitesinin gündeme taşıdığı International Investment tarafından hazırlanan bir rapora göre, Rus oligark Alexei Mordashov, Rusya’ya Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlardan etkilenmemek için Virgin Adaları'ndaki bir şirkete seyahat grubu TUI'ye ait 1,3 milyar dolarlık hisse aktardı.

Son bilgilere göre, Frankfurt ve Londra'daki borsada çift listeye sahip olan TUI'nin %29,9'luk hissesi oligarkla bağlantılı Ondero'ya satıldı. Satım işlemi Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik istilâsının başlamasından sonra, 28 Şubat’ta gerçekleştirildi. 

Mordasov, TUI'deki hissesini, Mordashov ve oğullarının kontrolündeki Kıbrıs merkezli Unifirm şirketi aracılığıyla elinde tutuyordu. ‘Sigmalive’ Mordashov’a, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık tarafından yaptırım uygulandığı bilgisini de paylaşıyor.

Hisselerin satışından önce Mordashov, %34 hisse ile TUI'nin önde gelen hissedarıydı ve yaklaşık şirkette 15 yıl hissedarlık yaptı. Şirketten yapılan açıklamada, Mordashov'un 2 Mart'ta TUI yönetim kurulundan istifa ettiği belirtildi.

22,3 MİLYAR DOLARLIK SERVET

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre çelik sektöründe adından söz ettiren Mordashov, 22,3 milyar dolarlık net servetiyle Rusya'nın en zengin ikinci adamı.

Mordasov yakın zamanda Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların odağında yer aldı. AB’ye göre Mordasov Rossiya Bankası aracılığıyla Rus hükümet temsilcilerine özel hizmetler sunuyor ve ayrıca Ukrayna’da rejim değişikliği için yayın yapan medya kuruluşlarını destekliyor. 

Öne Çıkanlar