Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları sınırlama kararı Borsa İstanbul'u olumsuz etkiledi

Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları sınırlama kararı Borsa İstanbul'u olumsuz etkiledi
Rusya'nın Türkiye'ye yönelik uçuşları geçici süreyle sınırlama kararıyla seansın ilk bölümünde borsada puan bazlı en büyük baskıyı havacılık hisseleri yaptı.

Borsa stanbul, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik uçuşları geçici süre askıya alması kararı sonrasında havacılık hisseleri öncülüğünde geriledi. Güne yüzde 0,35 yükselişle başlayan BIST 100 endeksinde satışlar seansın ilerleyen bölümlerinde hızlandı ve endekste günlük kayıp yüzde 1'i aştı.

Seansın ilk bölümünde THY'de günlük düşüş yüzde 4'e ulaşırken, Pegasus ve TAV'da da yüzde 2'yi aşan düşüş izlendi. Endekste sanayi hisselerinin de çoğunlukla kırmızı olduğu görüldü. Seansın ilk bölümünde sanayi endeksi yüzde 1'in üzerinde gerilerken, bankacılık endeksinde kayıplar sanayi endeksine göre daha düşük seviyede kaldı.

RUSYA'NIN ALDIĞI KARARIN MALİYETİ 413,5 MİLYON DOLAR

Rus Kommersant gazetesinin haberine göre Rusya’nın 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasındaki Türkiye uçuşlarını kısıtlaması kararı en az 533 bin Rus vatandaşının 32 milyar rublelik (413,5 milyon dolar) rezervasyonunu etkiledi.

Haberde, "Tur şirketlerinin Ruslara alternatif destinasyonlar sunması gerektiği ancak bunun kolay olmayacağı" vurgulandı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Türkiye'ye uçuşların 15 Nisan-1 Haziran arasında sınırlama kararı alındığını belirtmişti. Golikova, basın toplantısında Rus otoritelerin Türkiye'de Coronavirus durumunu izleyeceklerini ifade etmişti.

Buna göre charter ve bazı tarifeli uçuşlar askıya alınacak. İstanbul ile Moskova arasında haftada iki kere yapılmakta olan uçuşlar devam edecek. Açıklamaya göre yetkililer, tur operatörlerine söz konusu dönemde Türkiye’de tur satmamalarını tavsiye etti.

Rusya’daki yeni Covid-19 varyantlarının çoğunun Türkiye ve Tanzanya’dan geldiği belirtilirken, Rusya aynı dönemde Tanzanya uçuşlarını da askıya aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar