Rusya, Polonya ve Bulgaristan'a doğal gazı kesti: 'Sismik bir uyarı ateşi'

Rusya, Polonya ve Bulgaristan'a doğal gazı kesti: 'Sismik bir uyarı ateşi'
Veri istihbarat şirketi ICIS’ten Tom Marzec-Manser, Moskova’nın Polonya ve Bulgaristan’ın gazını kesmesini ‘Rusya tarafından açılan sismik bir uyarı ateşi’ olarak yorumladı.

Avrupa Birliği (AB) doğal gaz akışı operatörleri ağı, Rusya’nın bu sabah itibarıyla Polonya’ya gaz akışını durdurduğunu bildirdi. Rusya’nın devlete ait enerji şirketi Gazprom, bugün Bulgaristan’a da doğal gaz akışını keseceğini belirtirken, Bulgaristan da bunu doğruladı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre bu kararın hemen öncesinde Polonya, Gazprom da dahil olmak üzere bazı Rus oligarklar ve şirketlere yaptırımlar getirmişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, "dostane olmayan" ülkelerden, euro ya da dolar türündeki ödemelerinin rubleye çevrilmesi için Gazprombank’ta hesap açmalarını talep eden bir karar yayınlamıştı.

Şimdiye kadar sadece Macaristan ve Almanya’nın Rus doğal gazı ithal eden ana şirketi Uniper, Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal etmeden doğal gaz ödemelerini ruble ile yapmak için Kremlin'in önerdiği sisteme uyum sağlayabileceklerini bildirdi.

Polonya, Moskova’nın sıkı bir siyasi muhalifi konumunda bulunuyor. Yıl sonunda Rusya’yla anlaşmasının süresi dolacak olan Polonya’nın doğal gaz şirketi PGNİG, yeni ödeme planına uymayacağını defalarca dile getirmişti. Şirket ayrıca, sözleşmeyi uzatmayacağını belirtmişti.

Polonya’nın Gazprom’la doğal gaz tedarik sözleşmesi yılda 10 milyar metreküp miktarı içeriyor ve ülkedeki tüketimin yüzde 50 civarını kapsıyor.

BAKANLIK: ENERJİ TEDARİĞİ GÜVENDE

Ülkenin İklim Bakanlığı yaptığı açıklamada, Polonya’nın enerji arzının güvende olduğunu ve doğal gaz rezervlerine başvurmaya gerek duyulmadığını bildirdi.

Hükümet yetkilileri, ülkenin sahip olduğu doğal gaz stokları ve alternatif tedarik rotaları sayesinde tüketicilere doğal gaz akışını kesmek zorunda kalmayacaklarını kaydetti.

PGNİG, Yamal sözleşmesine göre doğal gaz akışının yeniden başlaması için adımlar atacağını ve tedarikteki herhangi bir kesintinin sözleşmenin ihlali anlamına geleceğini belirtti. Şirket, sözleşmenin ihlalinden kaynaklı zararın karşılanması için tazminat talep etme haklarının olduğunu da vurguladı.

GAZIN YÜZDE 90’ININDAN FAZLASINI RUSYA’DAN ALAN BULGARİSTAN’A DA AKIŞ KESİLECEK

Gazprom Polonya’nın yanı sıra Bulgaristan’ın devlet doğal gaz şirketi Bulgargaz’ı da doğal gaz akışının kesileceği yönünde bilgilendirdi. Bulgaristan’ın sözleşmesinin süresi de bu yılın sonunda doluyor. Bulgaristan doğal gaz ihtiyacının yüzde 90’ından fazlasını Rusya’dan karşılıyor.

Bulgaristan, alternatif doğal gaz tedariki bulmak için adımlar attığını ve şu an için doğal gaz tüketiminde kısıtlamalara gitmeye gerek olmayacağını açıkladı.

‘RUSYA, SİSMİK BİR UYARI ATEŞİ AÇTI’

Veri istihbarat şirketi ICIS’ten Tom Marzec-Manser, söz konusu son gelişmeyi "Rusya tarafından açılan sismik bir uyarı ateşi" olarak yorumladı.

Marzec-Manser, "Polonya birkaç yıldır Rusya ve Gazprom karşıtı bir tavır içindeydi. Bulgaristan için ise durum böyle değil. Dolayısıyla Bulgaristan’ın da gazının kesileceğini görmek, başlı başına önemli bir gelişme" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar