Türkiye'de lodos etkisi: Rüzgarın hızı 129 kilometreyi ulaştı, 5 ölü, çok sayıda yaralı var

Türkiye'de lodos etkisi: Rüzgarın hızı 129 kilometreyi ulaştı, 5 ölü, çok sayıda yaralı var
Fırtına ve lodos başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de etkili oldu. Tekneler battı, ulaşım seferleri iptal edildi, sahillerde dev dalgalar oluştu.

Yurdun büyük bir bölümünde etkili olan lodos, hayatı olumsuz etkiliyor. İstanbul'da lodos etkisiyle 4 kişi, Kocaelin'de ise 1 kişi yaşamını yitirirken bir çok ilde de çok sayıda kişi yaralandı. Çatalca'da bir saat kulesi devrildi. Pek çok ilde şiddetli rüzgar nedeniyle çatılar uçtu, ağaçlar da devrildi. Rüzgarın hızı 129 kilometreyi ulaşırken, bazı vapur ve uçak seferleri iptal edildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan uyarıların ardından lodos Türkiye'nin birçok yerinde etkisini gösteriyor.

Meteoroloji kırmızı kod uyarısı verirken, fırtına saatte 129 kilometreye ulaştı.

İstanbul Esenyurt'ta şiddetli rüzgar nedeniyle uçan çatının altında kalan iki kişi hayatını kaybetti. Olayda yaralanan 9 kişi de hastaneye kaldırıldı.

İstanbul'da Çatalca Serbest Bölge'de kapı girişindeki saat kulesi lodosun etkisiyle devrildi. 

Devrilen saat kulesi parçalara ayrıldı.

Olay anında çevrede kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi.

SAAT KULESİ BÖYLE YIKILDI

Denizde etkili olan lodos sonucu deniz seferleri iptal edilirken, balıkçıların ve yat sahiplerinin liman dışına çıkmamaları için sık sık uyarılar yapıldı.

İstanbul'da gemi geçişleri çift yönlü olarak durduruldu.

Beşiktaş'ta Saray Caddesi üzerinde bulunan asırlık çınar ağacı park halindeki otomobilin üzerine devrildi. Büyük bir gürültüyle yola devrilen ağaç, itfaiye ekipleri tarafından kesilerek kaldırıldı. Devrilen ağacın altında kalan otomobilde hasar meydana geldi.

Bursa'nın Gürsu ilçesinde ise fırtına nedeniyle bir ağaç yoldan geçmekte olan yolcu minibüsünün üzerine düştü. Minibüsteki 2 yolcu yaralandı.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, lodos bir evin çatısını uçurdu. Uçan çatı park halindeki bir otomobilin üzerine düştü.

Bodrum’da da sabah saatlerinde başlayan lodos, hayatı olumsuz yönde etkiledi. 

Sabah saatlerinden itibaren etkisini arttıran fırtına, plaj ve iş yerlerini vurdu.

Sahilde işletmesi bulunan esnaf, dükkanlarına yığdıkları kum torbalarıyla deniz suyunun içeri girmesini engellemeye çalıştı.

129 KM'Yİ AŞTI

Meteoroloji yetkililerinin daha önce uyarıda bulunduğu kuvvetli rüzgar, İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başladı. Meteoroloji 1'inci Bölge Müdürlüğü’nün bilgilerine göre, rüzgarın saatteki hızının en yüksek ölçüldüğü bölge Çatalca oldu. Meteoroloji'ye ait Çatalca'daki radar sahasında rüzgarın hızı saatte 129 kilometreye kadar çıktı.
 
SEFERLER İPTAL 
 
Sabah saatlerinde etkili olan lodos nedeniyle Kumkapı Sahil'de dalgalar metrelerce yükseğe ulaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları'na ait bazı seferler iptal oldu. Hava muhalefeti nedeniyle Beşiktaş-Adalar ve Bostancı-Karaköy-Kabataş seferleri yapılamadı.
 
Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) ile İstanbul Deniz Otobüslerine (İDO) ait bazı seferler de hava şartları nedeniyle iptal edildi. 

6 UÇAK BAŞKA HAVALİMANLARINA YÖNLENDİRİLDİ

İstanbul'da etkili olan lodos nedeniyle iniş yapamayan Türk Hava Yollarının (THY) 6 uçağı başka havalimanlarına yönlendirildi.

Şiddetli lodos nedeniyle İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapamayan ve pisti pas geçerek havada tur atmak zorunda kalan THY'nin 6 uçağı, başka havalimanlarına gönderildi.

THY'nin Newyork, Varşova, Budapeşte, Malta ve İzmir'den İstanbul Havalimanı'na seferini yapan uçakları, Ankara Esenboğa Havalimanı'na yönlendirilirken, Amasya-İstanbul seferini yapan uçak ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yapmak zorunda kaldı.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Twitter hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İstanbul'da etkisini gösteren olumsuz hava koşulları (limit dışı rüzgar) nedeniyle uçuş operasyonlarımızda aksaklıklar yaşanmaktadır. Durumun bugün ve yarın aralıklarla devam etmesi beklenmektedir. Değerli misafirlerimizin bilgisine sunarız" 

METROBÜSLER YARDIMCI OLDU

15 Temmuz Köprüsü'nde metrobüslerin motokuryelere fırtınadan etkilenmemeleri için yardım ettiği görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından söz konusu görüntüleri paylaşarak metrobüs şoförlerine teşekkür etti. 

 İSTANBUL BOĞAZI, ÇİFT YÖNLÜ GEMİ GEÇİŞLERİNE KAPATILDI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, "İstanbul Boğazı, ağır hava şartları nedeniyle saat 14.30 itibariyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı." ifadeleri kullanıldı.

Şiddetli lodos tüm Türkiye genelinde etkili oldu. Fırtına nedeniyle dev dalgalar oluşurken, sahil kıyısındaki dükkanları su bastı, tekneler battı. Zongulda'ta ameliyathane inşaatında çalışan bir işçi ise duvarın altında kalarak hayatını kaybetti.

LODOS TÜM TÜRKİYE'DE ETKİLİ OLDU

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde Körfez Su Ürünleri Kooperatifi’nde bağlı bulunan 3’ü ticari, 4'ü özel, toplam 7 tekne, kuvvetli rüzgarla birlikte su alıp battı. Teknelerden 3'ü, sahile çağırılan kurtarıcı ile denizden çıkarıldı. Diğer tekneleri kurtarma çalışmaları sürüyor.

İSTANBUL VALİLİĞİ: 4 ÖLÜ, 19 YARALI

İstanbul Valiliği kentte 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Valilik açıklamasında, "AFAD verilerine göre 1’i yabancı uyruklu, 3’ü vatandaşımız olmak üzere maalesef 4 can kaybı yaşanmış; 3’ü ağır, 19 vatandaşımız da yaralanmıştır" ifadelerini kullandı.

İZMİR'DE DE ETKİSİNİ GÖSTERDİ

İzmir'de de fırtına etkisini gösterdi, 33 ağaç devrildi, çatılar uçtu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, dün gece saatlerinde başlayan, sabah saatlerinde etkisini arttıran ve şiddeti zaman zaman bazı ilçelerde 100 kilometreyi bulan kuvvetli fırtına nedeniyle tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Kentte rüzgârın hızı Narlıdere’de saatte 110, Karaburun’da 99, Foça ve Urla’da 98, Tire’de 93, Güzelbahçe’de 79, Konak’ta 77 ve Karşıyaka’da 76 kilometreye ulaşırken, kent genelinde 33 ağaç devrildi. Menderes, Tire, Karaburun ve Foça’da ise birer çatı uçtu.

İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden rüzgârın güney ve güneybatı (lodos) yönlerinden kuvvetli fırtına, yerel olarak tam fırtına (70-110 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği uyarısı yapıldı.

Hava muhalefetinden olumsuz etkilenen İzmirliler, Hemşeri İletişim Merkezi’nin (HİM) 444 40 35 numaralı hattından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşabilir. 

BOLU'DA KUVVETLİ RÜZGÂRDA, HASTANENİN ÇATISI UÇTU

Bolu'nun Göynük ilçesinde etkili olan şiddetli rüzgâr nedeniyle ilçe devlet hastanesinin çatısı uçtu. Çatı hastanenin otoparkında park halinde bulunan araçlarda hasara yol açtı.

Göynük ilçesinde öğleden sonra kuvvetl rüzgâr etkili oldu. Rüzgârın hızı saatte yaklaşık 55 kilometreye kadar ulaştı, Şehit Ziya Sarpkaya Devlet Hastanesi’nin çatısı uçtu. Çatıdan kopan parçaların üzerine düştüğü park halindeki ambulans ve araçlarda hasar oluştu.  Çatının kaldırılması için çalışma başlatıldı.

Öne Çıkanlar