Sağlık Bakanı Koca: Coronavirus aşısı zorunlu olmayacak

Sağlık Bakanı Koca: Coronavirus aşısı zorunlu olmayacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu'da vaka sayılıarmız artmaya devam ediyor. Bu durum karşısında daha sıkı tedbirler kaçınıllmaz olmuştur. Bu ay başında başlayan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisini yakından takip ediyoruz. Henüz daha ilk günlerdeyiz." dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bakanı Koca'nın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

- Etkili korunma tedbirlerinin uygulanması konusunda ısrarcıyız. Çünkü pandemiden şu an için daha etkili başka bir kurtulma yolu yok.

- Aşı, vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecektir ve sağlık kuruluşlarımız tarafından yapılacaktır.

- Bugün itibariyle toplam yapılan test sayısı 20 milyonu buldu, pozitif vaka sayımız 1.5 milyonu aştı. 

- Hatay, Adana, Sivas, Samsun Antalya, Mersin ve Ordu da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor.

- Yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. Hastanelerimiz ve sağlık çalışanlarımız gittikçe artan bir yükü göğüslemenin çabası içinde.

- Ülkemizde bundan önceki zirve olan Nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır.

- Alternatif aşıları temin etmek için gayret gösterdik, çalışmalar sürüyor. 

- Aşının teslimatının birkaç gün içerisinde tamamlanacağını öngörüyoruz. (İnaktif aşı) Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. 

- (Yerli Aşı) Çalışmalar olumlu sonuç verirse Nisan ayında Faz-3 ve yaygın çalışma aşamasına geçmeyi umuyoruz. Yerli aşıda insan denemelerinde faz-1 çalışmaları tamamlanmak üzere.

- İnaktif aşıların depolanması ve yapılması konusunda altyapımız hazır durumdadır. Aşı 14 ve 20 gün arayla iki doz olarak uygulanacak. Başta aile sağlığı merkezlerimiz olmak üzere sağlık kuruluşlarında yapılacaktır.

 - Aşı, vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecektir ve sağlık kuruluşlarımız tarafından yapılacaktır. Aşı yaptıran vatandaşlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuzca kaydedilecek, merkezi bir veri tabanından takip edilecek. 

- Nisan ayındaki ilk dalgaya göre belirgin bir artış var. 

- Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor.

- Salgının siyasi bir alana çekilmesine müsaade etmeyelim. Birlikte hareket edelim. Aslı olan olmayan iddialara lütfen itibar etmeyelim. Bilgi kirliliğinin had safhada olduğu bu ortamda iddialara itibar etmeyelim. Hesaplaşma kaygısı ve güdüsüyle mücadelemize halel getirmeyelim. 

- İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68.2. Ankara'da yüzde 73.5, İzmir'de yüzde 77.6

- Ülke olarak birlikte hareket etmemiz, zorunlu kısıtlamalara, gönüllü kısıtlamaları da ekleyerek, bulaşma hızını düşürmemiz ve kısıtlılık süresini kısaltmamız mümkün olacaktır.

- Yarından itibaren tabloda bugüne kadar olan vaka sayılarını da toplu bir şekilde vermiş olacağız. 

- Aralık, Ocak ve Şubat aylarında aşıya erişimi daha çok önemsiyoruz. Erken dönemde aşının teslim edilebilirliği konusunda diğer firmaların çok rahat olmadığını gördük. Diğer ülkelerin yüz binlerce sipariş ettiği aşıların teslim tarihlerine bakmak lazım. Nisan ayından sonra teslim edilebilen aşıya bizim ihtiyacımız yok. Sinovac aşısı ise çocukluk çağı aşılarımızı da geliştiren, inaktif aşı üretmede başarısını ortaya koymuş bir firma. Aşıyı geliştirdiğini söyleyen bir çok firmanın aşı geçmişleri olmadığını bilelim."

-Aşının zorunlu olup olmaması Bilim Kurulu'nda ele alındı. Zorunlu olmaktansa daha çok ikna yöntemi esas alınacak.

-Aşı hamileler için düşünülmüyor, 18 yaş altı için düşünülmüyor.

-Aşının önümüzdeki birkaç gün içerisinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı içinde görüşmelerimiz de devam ediyor. Yeni bir teknoloji olmakla birlikte kısa dönem sonuçları etkili ve güvenli olarak bildirilmiştir. Orta ve uzun dönem sonuçları henüz bilinmemektedir. Daha geç olarak teslimatı yapılmasını ötesinde sınırlı miktarın üstünde temin garantisi verilememektedir. Anca bu konudaki görüşmelerimiz ve ısrarımız devam etmektedir.

Bakanı Koca toplantı sırasında 9 Aralık tarihli Coronavirus tablosunu da paylaştı. Buna göre son 24 saatte yapılan test sayısı 204 bin 411 olurken, 31 bin 712 yeni vaka tespit edildi. Bugün Coronavirus'ten 217 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 5 bin 901'e ulaştı.  

Öne Çıkanlar