Sağlık Bakanlığı iyileşmiş hastanın kanıyla koronavirüs tedavisi deneyecek

Sağlık Bakanlığı iyileşmiş hastanın kanıyla koronavirüs tedavisi deneyecek
Sağlık Bakanlığı ve Kızılay iyileşen hastaların kanını hastalarda kullanarak tedavi etmeye çalışacak.

Sağlık Bakanlığı ve Kızılay koronavirüs tedavisinde iyileşen hastaların kanını, hastalara naklederek tedavi etmeyi amaçlıyor. 

Ağır durumda olan hastalar üzerinde denenecek yöntemle iyileşme beklenecek. Yöntemle, iyileşmiş ve testleri negatif çıkan eski hastaların kanından hastalığa karşı gelişen antikorların bolca bulunduğu plazma ayrılarak ağır durumdaki hastalara nakledilecek.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hacettepe Hastaneleri Kan Merkezi ve Aferez Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Osman Özcebe, "Bütün dünyada olduğu gibi Sağlık Bakanlığımız da bu işin farkında ve artık elimizde iyileşmekte olan hastalarımız da var. Dolayısıyla bir hafta 10 gün gibi bir süre daha geçtikten sonra, bu kişilerden plazma toplanmasına başlanacak, diye düşünüyorum. Bütün Avrupa ülkelerinde de bu iş bu şekilde yürütülüyor. Bu tedavi, tek başına, küçük ölçekli laboratuvarlarda yürütülebilecek bir organizasyon değil" dedi.

MUTASYON GEÇİRMEZSE İKİNCİ SALGINDA KULLANILABİLİR

Toplanan plazmaların ikinci bir salgında da kullanılabileceğini aktaran Prof. Dr. Özcebe, "Bu plazmalar uygun şartlarda dondurularak saklanabilirse, ileride muhtemelen eritilerek tekrar kullanılabilir. Ayrıca özel sanayi tipi ilaç ve kan ürünü üreten fabrikalarda, bu plazmaların işlenerek konsantre hale getirilip hazır ticari preparatlar haline de dönüştürülmesi de mümkün. Virüs bu arada bariz bir mutasyon geçirmez ve elimizdeki antikorlara hala duyarlı kalabilirse, yani hedef tahtasında kalmaya devam ederse, böyle bir avantajı da söz konusu olabilir" diye konuştu. 

Prof. Dr. Özcebe yönteme ilişkin, "İyileşmiş olan kişinin kanından bu antikorları elde edip, enfeksiyonla savaşan ve bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hastalığı ağır geçiren başka bir hastaya verdiğimiz zaman ise hastanın iyileşme sürecine önemli boyutta katkılarda bulunur. Buna pasif immünizasyon (bağışıklık) diyoruz" bilgisini verdi.

'ULUSLARARASI SAĞLIK ÖRGÜTLERİNDEN ONAY ALDI'

Prof. Dr. Özcebe,yöntemin Dünya Sağlık Örgütü'nün(WHÖ)  onayını aldığını belirterek: "Daha sonrasında Batı dünyasında yapılan 5 hastalık bir çalışmada, pasif antikor transferinin ağır hastaların yoğun bakımdan, solunum desteğinden kurtulma ve taburcu olma şansını artırdığı gösterildi. Buna binaen dünyanın önde gelen büyük sağlık kuruluşlarından WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ile Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, bu ayın 24'ü itibariyle bu salgında bu yöntemin kullanılabileceğini resmi olarak açıkladı ve ABD başta olmak üzere kamuoyuna da ilanlar verilip Covid-19 geçirip iyileşmiş kişilere plazma bağışında bulunma çağrısı yapıldı" dedi.(DHA)

Öne Çıkanlar