Sağlık emekçileri: Artık yeter, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz

Sağlık emekçileri: Artık yeter, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz
Birçok kentte eş zamanlı olarak bir araya gelen sağlık emekçileri, hükümete 'Artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz' diyerek seslendi.

İzmir’de, Diş Hekimleri Odası, Eczacı Odası, Tabip Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Aile Hekimleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Aile Sağlığı Çalışanları Derneği ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, "Öfkeliyiz çünkü tükendik, çünkü ölüyoruz" sloganıyla bir araya geldi. 

‘YÜZLERCE SAĞLIK ÇALIŞANININ HESABINI KİM VERECEK?’

Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. Ortak açıklamayı okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Siyasi ve ekonomik kaygılarla aldığınız kararlar, ötesinde alamadığınız kararlar yüzünden binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kaybetmeye de devam ediyoruz" dedi. Pandemi sürecinin doğru yönetilmediğini kaydeden Çamlı, "Bilim insanlarının önerilerine ve kararlarına kulaklarınızı tıkadınız. Salgından politik başarı hikâyesi çıkarmaya çalıştınız. Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan ettiniz. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ekonomik ve siyasi kaygılarla aldığınız kararlardan dolayı yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanının hesabını kim verecek?" diye sordu.  

'ÖDEVİNİZİ YAPMADINIZ'

Sağlık çalışanlarının her zamankinden daha ağır koşullarda, korunmasız bir şekilde çalıştığını ifade eden Çamlı, "Aylar öncesinden grip aşısı konusunda uyardık, ‘gerekli çalışmaları yapın’ dedik. ‘Grip salgınıyla birlikte Covid-19 yıkıcı bir etki yapar’ dedik. Tüm toplumun aşılanması gerekirken, temin edilen aşı sayısı risk gruplarının hemen hiçbirine yetmedi. Sağlık çalışanlarını bile risk grubunda saymadınız. Yurttaşlarımız, yaşanan bu kaosun içinde aşı bulabilmek için ASM’ler, eczaneler ve hastaneler arasında dolaştı durdu. Yarattığınız bu kaos yurttaşlarımıza sağlık sorunu, sağlık çalışanlarına da şiddet olarak döndü. ‘Aşının bizler için bir hak, sizler için bir ödev’ olduğunu söyledik ama siz ödevinizi yapmadınız" diye belirtti. 

‘DAHA GÜÇLÜ UYARIYORUZ’

Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması gerektiğini hatırlatan Çamlı, şunları kaydetti: "2020 yılını geride bıraktığımız bu günlerde sizleri tekrar ve daha güçlü uyarıyoruz. Ekonomik çıkarları ve siyasi kaygılarınızı değil halkımızın ve bizlerin sağlığını önceleyin. Salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir her ölümün sorumlusu sizsiniz. Yaşam hakkımızın ihlaline karşı sessiz kalmayacağız. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz ama tükenmememiz için, ölmememiz için yılın değil sizin zihniyetinizin değişmesi gerektiğini biliyoruz. Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, size artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz diyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz."

VAN

Van-Hakkâri Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, SES ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, salgın nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri için İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Polislerin açıklamaya izin vermemesi üzerine sağlık çalışanları, müdürlüğün önüne karanfil bırakarak, Tabip Odası’na geçti. 

Burada konuşan Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, polisin engellemesine tepki göstererek, sağlıkçılar için yapılan uyarıların dikkate alınmadığını dile getirdi.

HAKKARİ

Hakkari'deki sağlık örgütleri de KESK binasında bir araya gelerek açıklama yaptı. "Öfkeliyiz, çünkü tükendik çünkü ölüyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya, çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. SES Şube Eşbaşkanı Remzi Özer, sağlık emekçilerinin kentlerde yaptıkları ortak açıklamayı okudu.

URFA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi, sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Sendika yöneticilerinin katıldığı açıklamada, metni Şube Eşbaşkanı Eylem Salar okudu. Salar, konuşmasına Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde 30 Aralık’ta yaralı bir kadını kurtarmaya çalışırken keskin nişancılar tarafından katledilen sağlık emekçisi Aziz Yural ile yine Şırnak’ta farklı tarihlerdeki yasaklar sırasında öldürülen Şehmuz Dursun ve Eyüp Ergen’i anarak başladı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar