Sağlık emekçilerinin ödemeleri yapılmıyor

Sağlık emekçilerinin ödemeleri yapılmıyor
İTO, 'Bu süreçte sağlık çalışanlarına bırakın üst dereceden performans ödemesini, normal hakları dahi ödenmemektedir' dedi.

ARTI GERÇEK- İstanbul Tabib Odası (İTO), sağlık emekçilerinin Kasım ayına ait ek ödemelerin ve maaşlarının bir kısmını alamadıklarına dair açıklamada bulundu. 

Bakanlık ise konuya dair yaptığı açıklamada, ödemenin hesaplandığı programın bozuk olduğu gerekçesiyle ek ödeme ve maaşların ödenmediğini söyledi. 

'ÖDEME YAPMAYAN BAKANLIK BİR AÇIKLAMA DAHİ YAPMIYOR'

İTO yaptığı açıklama, Bakanlığın öne sürdüğü gerekçenin akla ve mantığa sığmadığını, maaş ve ek ödemelerin hesaplanmasından dağıtım biçimine kadar birçok adaletsizliği barındırdığını ve bu gerekçelere yıllardır itiraz ettiklerini ifade etti. 

Açıklamada, "Sağlık Bakanlığı pandeminin ilk günlerindeki adaletsiz ek ödeme dağıtımları nedeniyle de sağlık emekçilerinin tepkisini çekmiş ve belli düzenlemelerle bu durumu geçiştirmek yolunu seçmişti.

Varlığı o hastanelerde çalışan emekçilere dayanan bakanlık ödeme yapmadığı çalışanlarına bir açıklama gereği bile duymamıştır. İktidar ve bakanlığın her fırsatta övündükleri pandemi mücadelesinin bütün yükü sağlık emekçilerinin sırtında olmasına rağmen maruz bırakıldığımız bu muamele kabul edilebilir değildir" diye belirtildi. 

'AMACIMIZ TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK'

Pandemide yüzlerce sağlık emekçisinin  yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, iktidarın ve Sağlık Bakanlığı'nın sağlık emekçilerinin yaşadıkları zorluğa seyirci kaldıkları belirtildi. 

Açıklama şu sözlerle sürdürüldü:

"Yaşamını yitiren meslektaşlarımız ile ilgili anma etkinliklerinde hiç bir bakanlık ya da Sağlık Müdürlüğü yetkilisini görememiş olmamız bir tesadüf müdür?
Pandemi döneminde yaşadığımız bütün yok sayılmalara rağmen iş akışını bozacak bir eylem biçimine başvurmamamızın temel sebebi toplum sağlığını koruma konusundaki duyarlılık ve çabamızdır.

'BIRAKIN EK ÖDEME NORMAL HAKLARI BİLE VERİLMİYOR'

"Bizlere yoksulluğu ve itaati dayatanlar bilmelidir ki bizler köle değiliz. Bizim üzerimizden başarı hikayeleri yazıp, bizleri yok sayamazsınız. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli en hafif tabiri ile emek sömürüsüdür. Bu süreçte sağlık çalışanlarına bırakın üst dereceden performans ödemesini, normal hakları dahi ödenmemektedir.

'ÜCRETLENDİRME FARKI NİYE?'

"Pandemi döneminde de, pandemi öncesinde de yapılan ek ödemeler göstermektedir ki, bu ödemelerin miktarı, dağılımı tamamen keyfi biçimde yapılmaktadır. Farklı kamu hastanelerinde aynı branşlarda ve aynı sürelerle çalışan meslektaşlarımızın aldıkları ek ödemeler arasındaki fark 20 katı bulabilmektedir. Aynı işi üreten, aynı sürelerde emek harcayan meslektaşlarımız arasında ücretlendirme açısından bu fark neyle izah edilebilir?"

Öne Çıkanlar