Sağlık Bakanına zor soru: Personel atamalarının kaçı sağlık mezunu?

Sağlık Bakanına zor soru: Personel atamalarının kaçı sağlık mezunu?
Kamuda personel alım kontenjanı açılmadığı için mağdur olan binlerce Sağlık Yönetimi Bölümü mezununun atama sorunu Meclis gündemine taşındı.

ARTI GERÇEK-Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını sonrası iş yükü artan ve pandemiyle en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları bugün Türkiye genelinde ‘İnsanca bir yaşam’ talebiyle hem ağır çalışma koşulları hem de kötü pandemi yönetimine karşı iş bıraktı. Sağlık çalışanları görevde oldukları hastanelerde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal da, sağlık sektörünün ‘ötekisi’ olarak adlandırdığı Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarının atama sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Milletvekili Tanal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, binlerce mezun sayısına rağmen Sağlık Yönetimi Bölümü’nü bitirenlere yönelik neden kamuda kadro açılmadığını sordu.

‘SAĞLIK YÖNETİMİ MEZUNLARI NEDEN ATANMIYOR?’

CHP’li Tanal önergesinde, Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen personelin kaçının Sağlık Yönetimi Bölümü’nden mezun olduğunu sordu. Tanal önergede ayrıca, yıllardır eğitim veren Sağlık Yönetimi Bölümlerinden mezun vatandaşların kendi unvanları ile atanamamalarının gerekçesini sordu.

‘ATANACAK KİŞİLERİN KAÇI SAĞLIK YÖNETİMİ MEZUNU?’

TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Fahrettin Koca’nın, Sağlık Bakanlığı’nca 40 bin personel ataması yapılacağını açıkladığını hatırlatan Tanal, "Söz konusu atamalarda Sağlık Yönetimi Bölümü mezunu vatandaşlarımıza kontenjan ayrılmış mıdır? Şayet ayrılmışsa yapılacak atamalarda kaç Sağlık Yönetimi Bölümü mezunu alımı yapılacaktır?" sorusunu yöneltti.

‘KPSS’DE YÜKSEK PUAN ALMALARINA RAĞMEN ATANMIYORLAR’

CHP’li vekil Mahmut Tanal, KPSS’de yüksek puan almalarına rağmen, Sağlık Bakanlığı tarafından kadro açılmamasından ötürü mağdur olduklarını belirterek, Bakan Koca’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Bakanlığınızca Sağlık Yönetimi Bölümü mezunu vatandaşlarımızın görev tanımının yapılması ve kadro cetveline eklenmesine ilişkin bir çalışma yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır? Yapılmayacaksa gerekçesi nedir?

Ülkemizde Sağlık Yönetimi Bölümü’nden mezun olan vatandaşlarımızın, Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yüksek puan almalarına rağmen, Bakanlığınız tarafından kadro açılmamasından dolayı yaşamış oldukları mağduriyetler nasıl giderilecektir?"

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA TARİKAT YAPILANMASI SKANDALI

Pandemi yönetimiyle de eleştirilerin odağından düşmeyen Sağlık Bakanlığı, tarikat yapılanmalarıyla gündeme gelmişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Menzil tarikatından sonra İskenderpaşa cemaatinden Fahrettin Koca'ya teslim ettiği Sağlık Bakanlığı ve hastanelerde tarikat örgütlenmesi olduğu iddia edilmişti. Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Barış Pehlivan, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki tarikat yapılanmasına ilişkin çarpıcı iddialarda bulunarak, söz konusu yapılanmadan AKP’ye yakın isimlerin de bilgisi olduğunu aktarmıştı. Pehlivan, şunları yazmıştı:

"Üstelik, bu tablodan hükümete yakın bazı isimler bile şikâyetçi oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllar danışmanlığını yapan, en bilinen biyografisinin yazarı da olan eski AKP milletvekili Hüseyin Besli, Akşam gazetesinde 4 yıl önce şunu yazdı:

"Bugün (FETÖ ile) aynı yöntemleri kullanan yapıların (tarikat/vakıf) gelecekte aynı sonuca varmalarının kaçınılmaz olacağını söylemek için kâhin olmak gerekmez. Dolayısıyla, misal olarak, ismini palazlandığı şehirden, Adıyaman/Menzil’den alan bir yapının özellikle bir bakanlığımızda neredeyse bütün pozisyonları kendi mensuplarıyla doldurmasına dikkat çekmek istedim... ‘Bana ne?’ demeden."

Hüseyin Besli de biliyordu ki bir zamanlar Akdağ’ın yerine bakanlık koltuğuna oturan Mehmet Müezzinoğlu, AKP’li olduğu halde Menzilci olmadığı için birçok adımı atamaz hale gelmişti. Belli ki Akdağ’ın (eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ) oturduğu koltuğu ancak onun kadar güçlü bir figür doldurabilirdi. Erdoğan da böyle düşünmüş olacak ki hem Medipol hastanelerinin kuruluşunda bulunacak kadar sektörün içinde olan hem de İskenderpaşa cemaatine yakınlığı ile bilinen Fahrettin Koca’yı o koltuğa oturttu. Ali Edizer’in yükselişinin sırrı Menzil ise, görevden alınabiliyor olmasının sırrı da buydu."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar