Sağlıkçılardan ‘Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz’ eylemi: İnsanüstü çabamızın farkında olun

Sağlıkçılardan ‘Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz’ eylemi: İnsanüstü çabamızın farkında olun
TTB, ülkeyi yönetenlere seslenerek ‘Salgın tedbirleri, salgın bütçesi ve koordinasyonu konusunda acil kapsayıcı program açıklamalarını bekliyoruz’ dedi.

ARTI GERÇEK- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç ülkeyi yönetenlere sağlıkçıların insanüstü çabalarının farkında olması çağrısında bulunarak "Salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil kapsayıcı program açıklamalarını bekliyoruz" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB), Coronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına ve Covid-19 salgınına duyarlılığın ve tedbirlerin artırılması için 14-18 Eylül tarihleri arasında "Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz" şiariyla başlattıkları eylemlerden birini İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirdi.

Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan açıklama, İstanbul’da da İl Tabip Odası koordinasyonunda gerçekleştirildi. Çapa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlıkçılar, Haseki Devlet Hastensi önüne kadar sembolik yürüyüş yapmak istedi ancak sağlık emekçilerini ablukaya alan polis yürüyüşe izin vermedi.

Hastane önünde yapılan açıklamada, "Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz" pankartı açılırken, Coronavirus nedeniyle yaşamını yitiren hekim ve sağlık çalışanlarının fotoğrafının bulunduğu dövizler taşındı.
‘HER GÜN 50 VATANDAŞIMIZ ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK YÜZÜNDEN ÖLÜYOR’

Basın açıklamasını TTB Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç okudu. Sadece hekim ve sağlık çalışanlarının Coronavirus'ten yaşamını yitirmediğini söyleyen Kılıç, "Babalarımız, kardeşlerimiz, annelerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 vatandaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19'dan hayatını kaybediyor" dedi.

‘ÜLKEYİ YÖNETENLER ACİLEN TEDBİRE YÖNELİK ADIMLARI ATMALI’

Ülkeyi yönetenlerin salgına karşı acilen salgın tedbirleri, salgın bütçesi, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımıyla etkin ve koordineli bir anlayışla adım atması yönünde önerilerini sıralayan Kılıç şunları belirtti:

"Ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin Covid-19 salgını olduğunun kabul edilmesi ve ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğine uygun tutum almasını bekliyoruz. "

‘COVİD İZLEME HEYETİMİZİN ÖNERİLERİNİN ALINACAĞI ZEMİN HAZIRLANSIN’

"TBMM'nin açıklamasını beklemeden bütün partilerin salgın konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri için çağrı yapıyoruz. TTB olarak uzmanlık dernekleri ile birlikte Covid izleme heyetimizin birikimini ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını, ülkeyi yöneten hükümetin bu konuda çağrıcı olmasını bekliyoruz.

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleriyle birlikte "Covid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi" oluşturulmasını talep ediyoruz.

‘HİÇBİR SALGIN VATANDAŞIN BİREYSEL ÇABALARIYLA ÖNLENEMEZ’

Hiçbir salgının vatandaşın bireysel çabalarıyla önlenemeyeceğini vurgulayan Kılıç, bireysel tedbirlerin merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olabileceğini belirtti. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Kurullarının işlevli kılınması gerektiğine işaret eden Kılıç, iktidara seslenerek, "Başta belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, hemşeri-köy derneklerinden, kültür-sanat dernek ve vakıflarına kadar bütün demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını sürece katlamalıdır" diye konuştu.

‘MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLSİN’

Hekimler ve sağlık çalışanları için ölüm kalım savaşına dönüşen Coronavirus mücadelesinde yalnız bırakılmayacaklarını, korunacaklarını ve insanüstü çabalarının farkında olduğunu gösterecek adımların atılmasını; hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maddi ve manevi olarak desteklenmesini dile getiren Kılıç, "Hastalanan ve vefat eden arkadaşlarımızın ‘meslek hastalığı’ kabul edecek bir Sağlık Bakanlığı ve hükümet tutumu istiyoruz" dedi.

Salgını gerçekler üzerinden olağan dışı durum tanımıyla ve bir seferberlik ruhuyla karşılamayanların; suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlara tarihsel sorumluluklarını her gün hatırlatacaklarını belirten Kılıç, "Covid-19 salgını mücadelesinden başarı, akıl ve bilim esas alınarak, gerçekleri konuşarak, filyasyon ve test süreçlerini iyi yönetecek, tedavi ortamını iyileştirip sağlık çalışanlarını motive ederek sağlanır" diye konuştu.

YAŞAMINI YİTİREN SAĞLIÇILAR İÇİN SAYGI DURUŞU

TTB’nin "Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz" eylemi kapsamında Coronavirus nedeniyle yaşamını yitiren hekimler ve sağlık çalışanları anısına Perşembe günü tüm hastaneler önünde saygı duruşu yapılacak.

Öne Çıkanlar