Sağlıkta riskliler için çağrı: 'Uzaktan rapora geri dönülsün'

Sağlıkta riskliler için çağrı: 'Uzaktan rapora geri dönülsün'
Yatağa bağımlı hastaların büyük risk altında. Uzmanlar, ‘Covid-19 bulaşma riskiyle karşılaşmaması için tekrar evde bakım ve uzaktan rapor hizmetlerinin uygulanması gerekir’ dedi

Sağlık Bakanlığı tarafından geçen marttan itibaren yatağa ve cihaza bağımlı, evinden çıkamayan hastalar için engelli sağlık kurulu raporuyla mama, bez, ilaç, tıbbi cihaz ihtiyaçları için gerekli olan durum bildirir sağlık kurulu ve tek hekim raporları düzenlenmeye başlandı. Fakat iller ve hastaneler arasındaki uygulama farklılıkları yatağa bağımlı hasta ve yakınlarını mağdur etti. Covid-19 vakaları artarken rapor için yakınlarınca hastanelere götürülen yatağa bağımlı hastalar bulaş riskiyle de karşı karşıya. Uzmanlar, "Uzaktan rapor tekrar uygulanmalı" diyor.

‘BAKANLIK SALGIN İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, yatağa bağımlı hastalara yönelik uygulamada salgın önlemlerinin kaldırılmasıyla inisiyatifin hastane yönetimlerine bırakıldığına ve ortaya farklı uygulamalar çıktığına dikkat çekerek "İlden ile değişiklik gösteriyor. Pandemi sürecinde bu çok sakıncalı. Adana’da hastaların evlerine uzman hekimler gidiyor. Ancak Ankara’da bez raporu için bile hastanın hastaneye gelmesi isteniyor. Standart şart, bu durum bulaşa sebep olabilir. Bakanlık salgın için hiçbir şey yapmıyor, ‘Kalan sağlar bizimdir’ diyor" ifadelerini kullandı.

‘ASIL KAYIPLAR BURALARDA OLUYOR’

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise uygulamanın tekrar başlamaması durumunda özellikle yatağa bağımlı hastaların yaşlı ya da bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için büyük risk altında olduklarını kaydetti. Bulut, "Asıl kayıplar buralarda oluyor. Bu hastaların Covid-19 bulaşma riskiyle karşılaşmaması için tekrar evde bakım ve uzaktan rapor hizmetlerinin uygulanması gerekir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar