Saha araştırması: Halk kayyımlara karşı HDP’nin tavrını yetersiz buluyor

Saha araştırması: Halk kayyımlara karşı HDP’nin tavrını yetersiz buluyor
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 3 kenti kapsayan bir saha araştırması yaptı. Seçmene kayyımları ve HDP’nin tavrının yeterli olup olmadığını sordu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan belediyelere kayyım atamaları devam ediyor. Dün Diyarbakır'ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ilçe belediyeleri ve Dersim’in Akpazar (Peri) belde belediyesi eş başkanları İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyım atandı.  Daha önce Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerinin de aralarında bulunduğu HDP’nin 16 belediyesine kayyım atanmıştı. Yeni kayyım atamalarıyla bu sayı 20’ye çıktı.  Kayyım atamalarına tepkiler oldukça yüksek. Kayyım ataması konusunda tepkinin odağında iktidar partisi varken, HDP’ye de eleştiriler var. Birçok kesim HDP’nin kayyım atamalar karşısında yeterli tutum sergilemediğine ilişkin eleştiriler yöneltiyor.

ARAŞTIRMA KAYYIM ATANAN 3 BÜYÜKŞEHİRDE YAPILDI

Diyarbakır merkezli Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 8-10 Kasım tarihleri arasında belediyeleri kayyımla yönetilen Diyarbakır, Van ve Mardin kentlerini kapsayan bir saha araştırması gerçekleştirdi. 631 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan saha araştırmasında katılımcılara, "Kayyum Atamalarını Destekliyor Musunuz?",  "Kayyum Atamalarına Karşı HDP’nin Tavrını Yeterli Buluyor Musunuz?" ve "Kayyum Atamalarına Karşı Sizce HDP Ne Yapmalı?" soruları yöneltildi.

HALK KAYYIM ATAMASINA KARŞI

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin çalışmasına göre "Kayyum Atamalarını Destekliyor Musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 81,3’ü "desteklemiyorum" cevabını verirken, "kayyım atamasını destekliyorum" diyenlerin oranı yüzde 9’da kaldı.

YÜZDE 62 HDP’NİN TAVRINI YETERSİZ BULUYOR

Bir diğer önemli konu kayyım atamalarına karşı HDP’nin gösterdiği tavrın seçmen nezdinde yeterli bulunup bulunmadığı konusuydu.  "Kayyum Atamalarına Karşı HDP’nin Tavrını Yeterli Buluyor Musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 62,5’i "yetersiz buluyorum" cevabını verdi.

RADİKAL TAVIR VE MECLİSTEN ÇEKİLME TALEBİ

Bir diğer önemli konu HDP’nin kayyım atamalarına karşı nasıl bir yol almasıydı. "Kayyım atamalarına karşı sizce HDP ne yapmalı?" sorusuna katılımcıların yüzde 36’sı "Kürt halkıyla birlikte kazanımları koruyarak, radikal tavır sergilemeli", yüzde 11,6’sı "fikrim yok", yüzde 10,8’i "meclisten ve tüm belediyelerden çekilmeli, sivil itaatsizlik" cevabını verdi.

YÜZDE 10 HDP’NİN YAPABİLECEĞİ BİRŞEYİN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR

Katılımcıların  yüzde 10’u "HDP’nin yapabileceği bir şey yok" cevabını verirken, yüzde 9,2’si "HDP kapsamlı bir özeleştiri vermeli", yüzde 9,2’si "uluslararası kamuoyu oluşturmalı", yüzde 5,7’si "halkla arasındaki mesafeyi kapatmalı", yüzde 4,1’i "hukuki yollara başvurmalı", yüzde 2,4’ü "diğer siyasi partilerle birlikte kayyuma karşı ittifak oluşturmalı", yüzde 1’i "HDP’den beklentim yok" yanıtını verdi.

Öne Çıkanlar