Şahap Kavcıoğlu başkanlığı döneminde Merkez Bankası, reel sektörle buluşmadı

Şahap Kavcıoğlu başkanlığı döneminde Merkez Bankası, reel sektörle buluşmadı
Reel sektör toplantıları TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun 'yol haritası olacak' diye ifade ettiği 2021 Para ve Kur Politikası metninde iletişim başlığı altında yer alan faaliyetler arasındaydı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu döneminde reel sektörle henüz bir araya gelmedi. Bir önceki başkan Naci Ağbal döneminde fiyat istikrarı ziyaretleri kapsamında reel sektör temsilcileriyle buluşmalar gerçekleştirilirken, yeni başkan Şahap Kavcıoğlu döneminde bu kapsamda bir toplantı gerçekleşmedi.

Reel sektör toplantıları TCMB'nin 2021 Para ve Kur Politikası metni içinde yer alan iletişim faaliyetleri arasında da yer alıyor. Önceki dönemde açıklanan ve Başkan Kavcıoğlu'nun son yatırımcı toplantısında "yol haritası olacak" dediği metinde iletişim alanında önceliklerden birinin kritik paydaşlarla çift yönlü iletişimin artırılması olacağı belirtiliyor.

bloomberght.com sitesinde yer alan habere göre, iletişim faaliyetleri kapsamında, yatırımcılar, analistler ve ekonomistler ile belli bir takvim çerçevesinde yapılan teknik içerikli toplantıların devam edeceği vurgulanırken TCMB iletişiminin önemli hedef gruplarından olan basın, akademik çevreler ve genel kamuoyu ile iletişimin de etkin bir biçimde sürdürüleceği ifade ediliyor.

Metinde reel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelinerek politika çerçevesi ve makroekonomik görünüm hakkında bilgilendirmeler yapılacağı da belirtiliyor.

ÖNCEKİ BAŞKAN ÜÇ AY SONRA İLK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

Bir önceki başkan Ağbal, göreve başladıktan yaklaşık üç ay sonra ilk reel sektör toplantısını gerçekleştirmişti. Bu kapsamda TCMB'nin ilk durakları Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmuştu. Daha sonra TÜSİAD ve MÜSİAD ile de bu kapsamda toplantılar gerçekleştirilmişti.

O dönemde TCMB'den yapılan açıklamada enflasyon hedeflemesi çerçevesinde 2023 yılında yüzde 5 düzeyinde oluşacak fiyat istikrarı hedefine ilişkin bilgilendirme yapmak ve bu hedef etrafında toplumsal sahiplenme sağlamak amacıyla TESK ve TOBB'un ziyaret edildiği belirtilmişti. Ziyarete ilişkin açıklamalarda iki iş örgütünün de fiyat istikrarı hedefine yönelik güçlü desteklerinin görülmesinden büyük memnuniyet duyulduğu ifade edilmişti.

Görüşmeyle ilgili olarak TESK Başkanı Bendevi Palandöken, görüşmenin olumlu geçtiğini ve taleplerini TCMB ekibine ilettiklerini belirtmişti. Palandöken toplantıda enflasyonun düşeceği izlenimini edindiklerini de vurgulamıştı.

Öne Çıkanlar