Şakran’da açlık grevi 46’ıncı günde

Şakran’da açlık grevi 46’ıncı günde
Açlık grevinin kritik sürece girdiği Şakran Cezaevi'ndeki tutukluların aileleri çağrı yaptı: Daha kötü şeyler olmadan ayağa kalkmalı. HDP'li vekil ...

Açlık grevinin kritik sürece girdiği Şakran Cezaevi'ndeki tutukluların aileleri çağrı yaptı: Daha kötü şeyler olmadan ayağa kalkmalı. HDP'li vekil  Burcu Çelik Özkan, tutuklularla görüşmek istedi, ancak cezaevi yönetimi görüşmeye izin vermedi.

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eyleminin devam ettiği Aliağa Şakran Cezaevi’nde tutukluların sağlık durumu kritik bir sürece girdi. 46’ıncı gününe giren açlık grevlerine tutukluların aileleri çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde işkence gördüğü iddia edilen ve süngerli odaya kapatılan Yusuf Aydın’ın eşi Çiçek Aydın, eşinin darp edildiğini ve en son telefon görüşmelerinde "cezaevi için acil bir kamuoyu oluşturulması gerektiğini" söylediğini belirtti.

‘TEDAVİ YOK İŞKENCE VAR'

Son bir yılda işkence ve kötü muamelenin en üst seviyeye çıkarıldığını belirten Aydın, "OHAL ile cezaevlerinde hem bize hem de tutsaklara baskı ve işkence çok arttı. Ne zaman görüşe gitsek hep kötü muamele ve sözlü tacizle karşılaşıyoruz. Hasta tutsaklara özellikle işkence yapılıyor. Tedavileri zaten yapılmıyor bir de işkence görüyorlar. En son yine işkence yapılmış ve süngerli odaya kapatılmıştılar. Bir an önce bir heyetin gidip inceleme yapması lazım. Orada çok kötü şeyler oluyor" diye konuştu.

‘GÖRÜŞ CEZASI VERİLDİ' 

Açlık grevinde olanların taleplerinin bir an önce karşılanması çağrısı yapan Abdurrahman Yıldırım’ın kardeşi Türkan Yıldırım da cezaevinde kötü muamele ve işkencenin arttığını belirterek, şunları dile getirdi: "Her gün orada işkence yapılıyor. Biz de sürekli sözlü işkenceyle karşılaşıyoruz. Hasta tutsak olan ağabeyim zaten tedavi edilmiyor bir de işkence yapılıyor içeride. Acil bir şekilde cezaevine gidilip onlarla görüşülmeli. Tam bilgi alamıyoruz. Birçoğuna görüş cezası verildi. Bebeklerin bile çamaşırlarını arıyorlar. Cezaevi işkence kamplarına dönüşmüş durumda. Acil talepler kabul edilsin ve bir an önce ses çıkartmalıyız."

DUYARLILIK ÇAĞRISI 

Açlık grevi eyleminde olan Eren Tekin’in ablası Hediye Tekin de kardeşinin 24 yıldır cezaevinde olduğunu ifade ederek, yaşanan işkenceler nedeniyle tutukluların açlık grevinde olduğunu belirtti. Tekin, "Sık sık görüşe gidiyorum. Tutsaklar işkence altında. Duyarlılık neden yaratamıyoruz? Duyarlı olunsaydı tutsaklar açlık grevinde olmayacaktı. Yapabilecekleri bir şey kalmadığı için işkenceye karşı açlık grevine başladılar. Herkesin duyarlı olması gerekiyor. Tutsakların sesini duymalıyız" dedi.

HDP'Lİ VEKİL'E İZİN VERİLMEDİ 

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Şakran Cezaevi’nde tutuklularla görüşmek istedi, ancak cezaevi yönetimi görüşmeye izin vermedi. Özkan, tutukluların durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.

Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini cezaevi müdüre sorduklarını; ancak önlerine toz pembe bir tablo konulduğunu dile getiren Özkan, tutuklular ile görüşme talepleri kabul görmediği için cezaevi ile görüşmeye son vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.

‘HER AN ÖLÜMLER OLABİLİR’

Tutuklu aileleri ve avukatlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda tutukların ciddi kilo kayıplarının olduğunu vurgulayan Özkan, "Sadece kilo kaybı değil mesele vücudun artık kendini yavaş yavaş bırakması ile ilgili bir durum var. Sağlık sorunları açığa çıkıyor. Her gün her dakika açlık grevlerindeki mahpusların kontrolleri yapılmıyor. Cezaevlerinde verilmesi gereken gıdalar noktasında da ciddi eksiklikler var. Bu anlamda bugün sesiz kalınırsa ciddi anlamda kronik rahatsızlıklar boy gösterecek. Konu ciddi ele alınmazsa ölümler olabilir" dedi.

‘GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDECEK’

Cezaevi yetkilileri ile görüşmelere devam edeceklerini dile getiren Özkan, "Bu süreç bir mahpusun canına zarar gelmeden bitirilene kadar bu işin takipçisi olacağız. Açlık grevlerinde olan tutukluların talepleri tamamen insanidir. Bu anlamda süreç iyileştirilene kadar bu süre zarfında çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Öne Çıkanlar