Salda Gölü Projesi: Millet kıraathanesi, bungalov, otopark ve piknik alanı

Salda Gölü Projesi: Millet kıraathanesi, bungalov, otopark ve piknik alanı
‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesi ile ilgili peyzaj projesi ortaya çıktı. Projede; kıraathane, bungalovlar ve otopark bulunuyor.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Türkiye’nin uzun süredir gündeminde olan Burdur’daki Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesinin peyzaj projesi ortaya çıktı. Projenin mimarı Murat Memlük.

Türk Mimar, Müşavirlik ve Müteahhitlik A.Ş. (TÜMAŞ) adının geçtiği peyzaj projesinde"yapan mimar" bölümünde Murat Memlük ismi, proje müdürü olarak da Necmeddin Selimoğlu ismi geçiyor.

Aynı zamanda Memlük’ün sahibi olduğu Mdesign adlı firması Eskişehir Millet Bahçesi, Adıyaman Millet Bahçesi ve 2019 yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi rekreasyon alanı peyzaj konsept projelerini de yapmış.

MİLLET KIRAATHANESİ, KARAVAN ALANI, PİKNİK MASALARI, BÜFELER…

Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi’ndeki detaylara bakıldığında ise Salda Gölü etrafında bir millet kıraathanesi, 70 çadır alanı, 10 karavan alanı, 20 açık duş alanı, 200 tane piknik masası, 66 tane çatılı piknik masası, 2 satış birimi, giyinme ve soyunma odaları,  2 kafe, 6 tane büfe ile mutfak ve bulaşıkhane yer alıyor. 

Proje notlarında yer alan bilgilere göre alana beton dökülmesi de öngörülüyor: "İdare ve proje Müellifince tutanak düzenlenerek tespit edilecek ve beton dökümüne izin verilecektir."

Millet Kıraathanesi

BAZI AĞAÇLARIN TAŞINMASI PLANLANIYOR

Proje kapsamında bazı ağaçların taşınması da hedefleniyor:

"Sert zemin imalatlarından önce alandaki mevcut ağaçların korunması önceliklidir. Özellikle Alan1'de araç ve yaya yoluna, otoparka ve binalara denk gelen ağaçlarda ve çalılarda küçük, taşınabilen boyutta olanların alan içinde farklı bir yere taşınması gerekmektedir. Eğer taşınamayacak boyutta ise o konumdaki yapı yada o bölgede gerçekleştirilecek imalat (ağaçlar altında delikler açılması vb.) yüklenici firma tarafından çözümlenip Proje Müellifi ya da İdare'ye onaylatarak çalışmalarına devam etmelidir."

Ağaçların taşınmasına ilişkin yazı
BUNGALOV TİPİ YAPILAR DA OLACAK

Notlarda bungalov tipi alanlarla ilgili de şu detay yer alıyor: "Rezerv bungalov alanı proje üzerinde işaretlenmiş olup uygun görüldüğü taktirde sadece o bölgede mimari projelerine uygun şekilde yapılmalı Proje Müelifi'nin ve İdare'nin onayı alınmalıdır."

Bungalov alanı...
Projeye ilişkin geçtiğimiz günlerde Instagramda bir canlı yayına katılan mimar Murat Memlük Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan’ı kast ederek onun da projeye onay verdiğini iddia etti: "Hatta Oda Başkanı Ayşegül hanımı özellikle arayarak dedim ki çatımızın başkanısınız lütfen ya yönetim kurulunuza ya ofisime buyrun yönetim kuruluna anlatayım, göstereyim. Meslektaşlarımızı yönlendirin projeyi inceleyin yanlışlık varsa da bize söyleyin bakanlığa söyleyin düzeltelim. Hata da yaparız insanız. Gösterdim kendisi de herhangi bir sıkıntı olmadığını o zaman dile getirmişti."

PEYZAJ MİMARLARI ODASI BAŞKANI: BU PROJEYE ONAY VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Bu iddialar hakkında Artı Gerçek’in ulaştığı Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Oruçkaptan ise "Her ne kadar bizden onay aldığını söylese de biz de görmedik projeyi. Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi yasal prosedür gereği odamız denetimine sunulmamıştır ve dolayısıyla Odamız denetimine sunulmayan bir projeye ‘onay` ya da ‘uygun görüş` verilebilmesi de mümkün değildir. Bunlara yorum yapmak için önce Salda’nın millet bahçesi olmasını kabul etmek gerekir. Biz Salda da millet bahçesi olamaz diyoruz" dedi.

PROJENİN MİMARI AÇIKLAMA YAPMAK İSTEMEDİ

Projenin detaylarına ilişkin mimar Murat Memlük’e de ulaştık, ancak Memlük, projenin Antalya 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından onaylandığını ve sürecin artık idarede olduğunu belirterek konuya ilişkin açıklama yapmayacağını belirtti.
‘İLK 100 METRE İÇİNDE HİÇBİR ŞEY OLMAMASI GEREKİRKEN SOYUNMA ODALARI, BÜFELER VAR’

Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesi projesi sürecini başından bu yana takip eden Mimar Birsen Tanyeri Artı Gerçek’e ortaya çıkan projeyle ilgili şunları söyledi:

"Birinci 50 metre olarak gördüğünüz yer kıyı kenar çizgisinin ilk 50 metresi, kıyı kenar çizgisinden itibaren 100 metre bandından hiçbir şey olmaması gerekiyor. Çünkü orası koruma alanı. Projeye baktığımızda ise tuvaletler var, özellikle bu Maldivler denilen göle uzanan beyaz adaların olduğu bölgede üçgen gibi görünen yerde soyunma odaları, büfeler var. Biz bunu zamanında eleştirdik ve hiçbir şey koyamazsınız dememize rağmen bunu yapmışlar."

‘İKİNCİ 50 METRE İÇİNDE MİLLET KIRAATHANESİ VAR’

"İkinci 50 metrede de millet kıraathanesi, büyük ve küçük kafeler ve satış birimleri var. Toplam inşaat alanı 4 bin 313 metrekareyi buluyor" diyen Tanyeri, peyzaj mimarisi alanına girmeyen bazı kararların bu projede yer almasına şaşırdığını kaydetti.

‘KONAKLAMA OLMAYACAKTI AMA DİP DİBE BUNGALOVLARI KOYMUŞLAR’

Mimar Tanyeri, göl kenarında konaklama olmasına da tepki göstererek "Çok ince bir çizgiyle dizmişler, fark edilmiyor aslında. Dip dibe bungalovları dizmişler. Hani burada kamp alanı hani konaklama olmayacaktı? Peyzaj projesinde bir değişiklik oldu demek ki yoksa, peyzajda onun ne işi var orada? Bu peyzajcının görevi değil. Peyzaj mimarı bitkilendirmeyle ilgilenir, aydınlatmaya  bakar. Normal projede bungalov olmasa peyzaj mimarının kendi çizdiği projeye onu koyma yetkisi yok. Ruhsatı alıp daha sonra projeye bungalovları koydular. Plan notlarında da yazıyordu konaklama olmayacağı ancak peyzaj projesinde ele verdiler kendilerini" dedi.
‘İSTERSENİZ YAPILARI KARTONDAN YAPIN, YİNE KEPÇE, YİNE KAMYONA İHTİYAÇ DUYULACAK’

Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Şakar da projeyle ilgili Artı Gerçek’e yaptığı değerlendirmede "Yetkililer sürekli olarak ahşaptan ev yapacaklarını söylüyor, isterseniz kartondan yapın bu yapıları, onu sabit tutmanız için yerini düzlemeniz gerekiyor. Bunun için de kazma, küreğe, kepçeye ve kamyona ihtiyaç var. Bu nedenle göl kenarında yapılacak her yapı her işlem göle zarar verecektir. Ekolojik yapısını ve oranın doğal yapısını bozacaktır" dedi.

SALDA GÖLÜ’NDE İNŞAAT ÇALIŞMASI BAŞLADI MI?: BARAKALAR, KONTEYNERLER GELMİŞ

Şakar geçen hafta pazar günü bölgeye gititklerini ve Salda Gölü’nün halk plajı tarafında ahşaptan barakaların inşaatına başlandığını, ayrıca yüklenici firma Güngör İnşaat’ın alanda daha önce olmayan konteynerleri koyduklarını gördüklerini belirtti. 

Öne Çıkanlar