Salgında Hindistan'da verem nedeniyle ölümler on yıldan sonra ilk kez yükseldi

Salgında Hindistan'da verem nedeniyle ölümler on yıldan sonra ilk kez yükseldi
Hindistan'da verem nedeniyle ölüm oranının koronavirüs salgını sırasında arttığı gözlenirken, uzmanlar halkın Covid-19 nedeniyle test olmaktan korktuğunu belirtiyor.

Hindistan'da 2020 yılında 500 bin civarında kişi verem nedeniyle yaşamını yitirirken, bunun tüm dünyada verem kaynaklı ölümlerin üçte birine denk geldiği belirtildi. Ülkede verem nedeniyle ölüm oranının on yıldan sonra ilk kez arttığı kaydedildi.

Ölüm oranının, koronavirüs (Covid-19) salgını sırasında arttığı gözlenirken, uzmanlar Hindistan'da halkın Covid-19 nedeniyle test olmaktan korktuğunu belirtti.

Euronews’in haberine göre Mumbai'nin veremle savaş sorumlusu doktor Pranita Tipre verem ve Covid semptomlarının birbirine çok benzer olduğunu belirterek "İnsanların doktorların kendilerinden Covid-19 testi istemesi ve pozitif çıkmaları halinde de karantinaya girmekten korktukları için verem testi yaptırmak istemediklerini fark ettik. Bu nedenle tedaviye dahi başlayamadık" diye konuştu.

PANDEMİDE VEREM TEŞHİSİNDE DÜŞÜŞ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2020 yılında Covid-19 nedeniyle kaynakların bu yöne kaydırılması nedeniyle tespit edilen verem hastası sayısı yüzde 25'lik düşüşle 1,8 milyona geriledi. Verem semptomları gösteren kişilerin de üçte ikisi tedavi için başvuruda bulunmadı. Resmi rakamlara göre 520 bin kişi verem nedeniyle hayatını kaybetti fakat uzmanlar sayının çok daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Şu anda da sağlık uzmanları aşı ve yetersiz beslenme sorununu aşmak için daha fazla kaynak ayrılması çağrısında bulunuyor.

Fakat Covid-19 salgınıyla veremle mücadele konusunda yaşanan gerileme nedeniyle hükümetin 2025 yılında veremi ülkeden tamamen sona erdirme hedefine ulaşması oldukça zorlaşmış görünüyor.

Öne Çıkanlar