Salgında ölenlerin sayısının yarım milyonu geçtiği Brezilya'da halk yönetimi protesto için sokağa çıktı

Salgında ölenlerin sayısının yarım milyonu geçtiği Brezilya'da halk yönetimi protesto için sokağa çıktı
Salgının geldiği noktada, virüsü 'hafif bir grip' diyerek küçümseyen Devlet Başkanı Bolsonaro'nun sorumluluğuna işaret eden Brezilyalılar, görevinden alınmasını ve yargılanmasını istedi.

ABD'nin ardından dünyada en çok Coronavirus (Covid-19) kaynaklı ölümün görüldüğü Brezilya'da yaşamını yitirenlerin sayısı 500 bini aştı. Ülke genelinde birçok şehirde binlerce kişi, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya karşı salgına karşı ihmalkar davrandığı gerekçesiyle protesto gösterileri düzenledi.

Brezilya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son 24 saatte 2 bin 301 kişinin ölmesiyle ülkede Covid-19 kaynaklı ölü sayısı 500 bin 800'e yükseldi.

Ülkede bir günde 82 bin 288 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı da 17 milyon 883 bin 750'ye, iyileşenlerin sayısı da 16 milyon 183 bin 849'a çıktı.

Brezilya Sağlık Bakanı Marcelo Queiroga, Twitter hesabından, "Mümkün olan en kısa zamanda bütün Brezilyalıları aşılamak ve 1 yıldan fazladır bizi altüst eden bu durumu değiştirmek için yorulmaksızın çalışıyorum. Sevdiklerini kaybeden tüm anne, baba, arkadaş ve yakınlara başsağlığı diliyorum" açıklamasında bulundu.

BREZİLYA SALGINDAKİ CAN KAYBINDA DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

Nüfusu 210 milyonu aşan Brezilya, ABD'nin ardından dünyada Covid-19 kaynaklı ölümün görüldüğü ikinci, en çok vaka tespit edilen üçüncü ülke konumunda bulunuyor.

Ülkede bugüne kadar 85 milyondan fazla kişiye en az 1 doz Covid-19 aşısı yapılmasına rağmen vaka ve ölüm sayısında ciddi bir düşüş görülmedi.

SALGINI KÜÇÜMSEYEN BOLSONARO PROTESTO EDİLDİ: GÖREVDEN ALINSIN VE YARGILANSIN

Brezilya'nın birçok şehrinde binlerce kişi, salgının başından beri virüsü küçümseyen ve ‘hafif bir grip’ olarak niteledikten sonra kendisi de Covid-19’a yakalanan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya karşı protesto gösterileri düzenledi. Başkent Brasilia ile 24 eyalette binlerce kişi Bolsonaro'nun salgına karşı tutumunu protesto etti.

Ülkedeki salgının geldiği noktada Bolsonaro'nun sorumluluğuna işaret eden Brezilyalılar, devlet başkanının görevinden alınmasını ve yargılanmasını istedi. Brezilyalılar, ellerinde Bolsonaro karşıtı pankartlar taşıyarak hükümet karşıtı sloganlar attı. Euronews’in aktardığı habere göre pasif geçen gösterilerde, katılımın yüksek olduğu bölgelerde kalabalık oluşmasının önüne geçilemedi.

NE OLMUŞTU?

Devlet Başkanı Bolsonaro, salgının başlangıcından bu yana virüsü küçümseyen ve alınan önlemleri eleştiren tavırları nedeniyle tepki çekiyor.

Salgın döneminde 3 kez sağlık bakanının değiştiği Brezilya'da, 27 Nisan'da Senato'da Bolsonaro hükümetinin salgın döneminde ihmalinin bulunup bulunmadığını araştırmak üzere komisyon kurulmuştu.

Komisyonda başta eski sağlık bakanları olmak üzere devlet görevlileri ifade vermeye devam ediyor.

Komisyon, hükümetin salgın yönetimi hakkında rapor hazırlamak için uzatılabilir karakterde ilk etapta 90 gün süreye sahip. Komisyonun hazırlayacağı ve mahkemelerde kullanılabilecek rapor, Bolsonaro'ya karşı adli sürecin başlatılmasına yol açabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar