Sanayi kapasite kullanım oranı düştü

Sanayi kapasite kullanım oranı düştü
Kapasite kullanım oranı nisan ayında 13.7 puan azalarak yüzde 61.9 oldu.

Koronavirüs salgınının bedelini işçiler kadar olmasa da sermayede ödüyor. Sanayide kapasite kullanım oranı 2009 yılı verilerine kadar geriledi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisan ayında bir önceki aya göre 13.7 puan azalarak yüzde 61.6 oldu.

Bu oran Nisan 2009’dan (yüzde 61.2) bu yana en düşük seviyeyi gösteriyor. Ayrıca yılın ikinci çeyreği büyük üretim düşüşüyle başlamış oldu. Nisan 2020’de mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da, bir önceki aya göre 14.3 puan azalarak yüzde 61.9 oldu.

Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kurtar Tanyılmaz, döviz kurunun herhangi bir nedenle yükselişe geçmesinin, döviz borcu olan şirketleri sıkıntıya sokacağını ifade etti.

KREDİLER SİPARAİŞLERİN AZALDIĞI KOŞULLARDA SANAYİYE YÖNELECEK Mİ?

Doç. Dr. Tanyılmaz reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanımındaki düşüş ile işsizlikteki belirgin artışın da koronavirüsün etkilerine karşı sanayiyi "rahatlatmaya" dönük önlemlerin amacına ulaşamadığını gösterdiğini belirtti. Ayrıca son dönem iç ve dış finansman yaratma politikası nedeniyle artan kredi hacminin, ihracata dönük siparişlerin azaldığı koşullarda, ne ölçüde sanayiye yöneleceğinin kuşkulu olduğunu ifade eden Tanyılmaz, şöyle devam etti:

AĞIR DARBE ALACAK

"Petrol fiyatlarındaki düşüşün maliyetleri aşağı çekmesi olumlu. Ama dünya ekonomisinin büyüme hızındaki yavaşlama ve ticaret hacmindeki azalmaya bağlı olarak küresel ölçekte talebin çökmekte olmasının Türkiye sanayisi üzerinde bu olası olumlu etkiyi azaltıcı yönde işlev görecek. Koronavirüsün tetiklediği dünyadaki durgunluktan Türk sanayisinin mevcut koşullarda iflasların ve işsizliğin kronik boyutlara varacağı ağır bir darbe alacak olmasıdır." (Cumhuriyet)

Öne Çıkanlar