Sancar: Bu kokuşmuş, çürümüş, karanlık düzende gözümüz HDP'de olsun

Sancar: Bu kokuşmuş, çürümüş, karanlık düzende gözümüz HDP'de olsun
PM toplantısıyla yeni dönem planlaması yapacaklarını kaydeden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 'Önümüze barışı toplumdan, tabandan inşa etme gibi bir hedef koyduk' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar Başkanlığı’nda toplantı. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıda HDP, siyasi gelişmeler, partilerine yönelik saldırılar ve yeni dönemi planlamasını yapacak. PM toplantısının açılış konuşmasında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar değerlendirmelerde bulundu. 

DEKLARASYON HAYATA GEÇİRİLECEK

Yaz ayları boyunca sahada olduklarını dile getiren Sancar, "Partinin bütün birimleri her alanda ellerinden gelen çabayı sarf ederek bir çalışma yürüttü ve bunun sonucunda demokrasiye çağrı deklarasyonunu yayınladık. Bu deklarasyon, Türkiye'nin geleceğini demokratik bir şekilde eşit yurttaşlık temelinde ortak yaşamı yine özgürlük üzerine inşa etme amacına yönelik Türkiye'de bütün demokrasi güçlerine çağrı içeren bu deklarasyonumuz aynı zamanda yol haritamızın ana hatlarını belirliyor. Bundan sonra şimdi yeni bir aşamaya geçtik ve bu aşamayı da zaten adım adım yürütüyoruz. Bu aşama Demokrasiye Çağrı Deklarasyonu'nun hayata geçirilmesi aşamasıdır. Tıpkı deklarasyonu hazırlama sürecinde olduğu gibi şimdide yine tabandan başlayarak halk buluşmalarıyla, esnafla görüşmelerle, sivil toplum örgütleriyle istişarelerle, kanaat önderleriyle sohbetlerle yolumuzu, halkımızla birlikte belirlemeye çalışıyoruz" dedi. 

HEDEFLERİMİZİ PAYLAŞTIK

"Yine meydanlardayız yine halkımızın içindeyiz" diyen Sancar, "Bu deklarasyonun gereklerinin nasıl yerine getireceğimizi, hep birlikte önümüzdeki dönem en yoğun, en önemli faaliyet alanımız olacaktır. Bu parti meclisi toplantısında da esas üzerinde duracağımız konu, Demokrasiye Çağrı Deklarasyonu'nun uzun somutlaştırılarak, hayata geçirilmesi meselesidir. Bunu nasıl yapacağımızı yine hep birlikte burada tartışacağız. Daha sonra başka kurullarımızı da toplayacağız ve bu kurullarda yine tartışmalarla, istişarelerle yolumuzu netleştireceğiz. Dediğimiz gibi bizim çok net hedeflerimiz var ve bu hedeflerimizi açıkça Türkiye halklarıyla paylaşan ilk parti olduğumuzu da söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı. 

‘BARIŞI TABANDAN ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Hedeflerinin net olduğunu dile getiren Sancar, "Bu hedeflerimizi açıkça Türkiye halklarıyla paylaşan parti olduğumuzu söylemek lazım. Halka sözümüzü açık söyledik. Yolumuzun ana hattını kamuoyuna net şekilde ilan ettik. Bize yönelik spekülasyonlara nokta koyduğumuzu düşünüyoruz. Deklarasyonun Türkiye toplumunun önemli bir kesimi tarafından gayet olumlu karşılandığını tespit etmekten memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'ye demokrasinin yolunu açmak, Türkiye'de barışı inşa etmenin zeminini yaratmak, eşit yurttaşlığı inşa etmektir. Hedefimiz budur. Bunun için de barış mücadelesi bizim açımızdan en hayati konudur. Barışı da yine toplumdan tabandan inşa etme gibi bir hedef koyduk önümüze. Barış'ın hedefleri, Barış'ın amacını ve barışın boyutlarını toplumla inşa edeceğiz. Siyasi partilere, iktidara bırakma niyetimiz yok. Tabandan örgütlenen bir barış, eşit ortak yaşamın güvencesi olur" diye belirtti.

Türkiye’nin tarihinin en ağır hukuksuzluk dönemini yaşadığını kaydeden Sancar, şöyle devam etti: "Şimdiye kadar hukuka uyma gibi bir kaygı güttükleri olmuştu. Kamu yönetiminde çalışanları da hukuksuz davranacak bir şekilde pervasızlığı yapabiliyorlar. Kapatma Davası aynı hukuksuzluk anlayışın ürünüdür. İktidarın küçük ortağı sadece partimizi kapatmak için yoğun bir çalışma yapmadı, Anayasa Mahkemesi’ni de tehdit eder hale geldi. Mahkeme bir hafta içerisinde on binlerce sayfanın arkadaşlarımızın savunmasını yapmasını bekliyor. Bunun fiilen mümkün olmadığını görmek için hukukçu olmaya gerek yok. 

Sıradan bir insana sorduğunuzda da 5 bin sayfanın okunabilmesi için ne kadar süreye ihtiyaç olduğunu rahatlıkla size söyleyebilir. Amaç savunmayı engellemektir. Aslında yapılan şey savunma değildir.

APAÇIK TALİMAT VERİLİYOR

Bizim yargılanan yoldaşlarımızın yaptığı şey bu iktidarı, bu yurtların yaslandığı zihniyeti bu zihniyetin beslendiği düzeni yargılamaktır. İşte bunu engellemek için bu tür dayatmalara girişiyor iktidar. Yine iktidarın küçük ortağının geçen gün yaptığı açıklama bu sözlerimizin başka herhangi bir kanıta gerek kalmadan doğruluğunu ortaya koyuyor. Ne demişti iktidarın küçük ortağının başkanı ‘108 sana gün yüzünü haram edecek karar çok kısa sürede alınmalıdır’diyor. Yani mahkemeye apaçık talimat veriyor.  Anayasayı çiğniyor diyeceğim ama Anayasa umurlarında değil. Peki bu kadar açık, bu kadar doğrudan talimat verme ihtiyacını neden hissediyorlar? Aslında bu bir ihtiyaç değil, bu bir mecburiyettir. Çünkü HDP var oldukça bu iktidarın sonunun geleceğini biliyorlar. Bu iktidarla birlikte iktidarı besleyen zihniyetinde sonunu getirebilecek olan işte bu kararlı mücadeledir. Bunun farkındalar ve bunu en açık dile getiren de iktidarın küçük ortağıdır. 

HDP’Yİ YOLUNDAN ALIKOYAMAZLAR

Hakimler Savcılar Kurulu'nun bir üyesi istifa etti. İstifa ederken Bahçeli de istişare ederek aldım bu kararı demiştir. Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun bir üyesi, bir siyasi partinin iktidarın küçük ortağının başkanına danışarak bu kararı aldığını söyleyebilecek kadar pervasız bir ortamın yaratıldığını görmemiz gerekiyor. Tabi binlerce örnek daha verebilir. Bu davayı bir an önce hızlandırın ve HDP'yi ne olursa olsun tasfiye edin talimatından başka bir şey değil. Nafile bir talimattır boş bir çaba. Ne mahkeme salonlarında ki bu mizansenler ne iktidarın diğer zulüm operasyonları ne de başka saldırılar HDP’yi yolundan alıkoyabilir. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da HDP bütün bu saldırıları boşa çıkaracak güce ve inanca sahiptir. Bunu da başaracağımızı göreceğiz.

KAYBEDECEKLERİNİ AÇIKÇA İLAN EDİYORLAR

Aslında iktidar bu tür davaları ölüm kalım meselesi haline getirmekle kendisinin kaybedeceğini açıkça ilan etmektedir. Çünkü eğer biri için ölüm yeri için kalımsa, yaşamda kalma becerisini ve gücünü en iyi sergileyen, en iyi gösteren, bunun pratiği ile dolu bir geçmişe sahip olan parti HDP’dir. Diğerleri ise kendi dayattıkları tercihin öbür kısmına mahkumdurlar. Burada yapılanlar boştur. Burada yapılanlardan sonuç almak imkansızdır. Baskılara rağmen HDP'nin büyüdüğünü biliyoruz. Sadece kendi tabanımızın daha kararlı bir tutum sergilemekle kalmadığını da görmemiz ve göstermemiz gerekiyor. Türkiye'nin her yerinden bu kabul ve bu destek HDP’ye en azından sempati olarak en azından HDP'yi dikkatle izleme olarak ortaya çıkıyor ama bunun oya dönüşeceğini de biliyoruz. 

DEMOKRATİK MÜCADELE ORTAKLIĞI

En geniş kapsamda bir demokratik mücadele ortaklığı ve bunun ihtiyaç halinde seçim için, parlamento seçimleri için demokrasi ittifakına dönüştürülmesi meselesi artık somut bir program olarak önümüzdedir. Sadece bir söylem değil, sadece bir slogan değil, somut bir program olarak artık şekillenmektedir. Nasıl yürüyeceğimizi ilişkileri, en geniş demokrasi ittifakı için ilişkileri nasıl kuracağımızı, kurallarımızı, yine bütün demokrasi güçleriyle istişare ederek, halkla buluşarak belirleme aşamasında olduğumuzu bilelim. Slogan ve hedef değil sonun adımlarla hayata geçirilecek hayati bir amaç. Çünkü eğer bu birlikteliği sağlayabilirsek, gelecek dönem, yeni bir başlangıcı, demokratik dönüşümü ve barışı sağlamanın önündeki engellerin hepsini ortadan kaldıracak halkların ortak işte iradesini yaratma imkanımız da o kadar büyüyecektir. Biz bu birlikteliği sağlayabileceğimize inanıyoruz.

Şimdiye kadar görüştüğümüz deklarasyon için heyetlerimizin görüştüğü demokrasi çevrelerinin hemen hepsinin de değerlendirmesi ve kanaati bu yöndedir. Şimdi dediğim gibi bunları somutlaştırma, bunları somut bir yol haritasına dönüştürme zamandır. Bunun için de Parti Meclisinin siz değerli görüşleri elbette çok önemlidir. Önerileri çok önemlidir. Bunu bugün bu toplantıyla başlatmış olacağız ve başka kurumlarımızda da devam edeceğiz. Oyunlar ve tuzaklarla görmezden gelerek yok sayarak HDP'yi zayıflatabileceklerine söylenecek çok söz var ama bizim söylememize gerek yok. Halk bunu söylüyor zaten. Yani bizim sürekli tekrar etmemize gerek yok. Hakkını söylüyor. Bakın bizim geldiğimiz gelenek geçtiğimiz hafta Van’da 2 bin günü bulan yasaklara rağmen sokağa çıkıp ‘Kürtler size boyun eğmeyecek’ diyen Edibe Babur’un geleneğidir. Bu gelenek emeğimiz emeğinin karşılığını size meze etmeyeceğim diyen emekçinin geleneğidir. Bu gelenek dereler özgür aksın diye üstüne örttüğü battaniyesi ile nöbet tutan Hatice Ana'nın geleneğidir. Bu gelenek zorla kaybedilmiş oğlunun evinin kapısı açık bekleyen ama maalesef gözleri açık giden Berfo Ana'nın geleneğidir. Biz de her Berfo Ana’nın gözleri açık gidişinin yarattığı yaranın kapanması için mücadele yürütme, mecburiyeti ve sorumluluğu altında olan bir partiyiz. 

GÖZÜMÜZ HDP’DE OLSUN

Bütün haklara halklarımıza buradan tekrar sesleniyoruz. Bu kokuşmuş, çürümüş, karanlık düzende gözümüz HDP’de olsun. Çünkü HDP hakikatin kutup yıldızıdır ve gözümüzü buraya gittiğinizde geleceğin barış, demokrasi, özgürlük, eşitlik üzerine kurulması konusundaki inancınız da umudunuz da yanılmayacaksınız. Sizi yanıtlayacağız, sizin beklentilerinizi umutlarınızı boşa çıkarmayacağız, Kim hangi yöntemle bizi engellemeye kalkarsa ne yapsın cevabını yine bu gelenekten aldığımız güç ve birikim halkımızdan aldığımız destek, halkımızdan aldığımız inancı sürdürüyor. Bundan hiç kimsenin hiçbir şekilde şüphesi olmasın.

GÖZALTILARLA SİNDİREMEZSİNİZ

Biliyorsunuz bu sindirme operasyonları kapsamında gözaltılar furyası durmak bilmiyor. Her gün yeni gözaltı haberleri geliyor. Diyarbakır'da daha birkaç gün önce Diyarbakır'da şehirden İzmir'de, Antalya'da, Ankara'da, Mardin'de operasyonlar yapıldı. 30 ay aklıma arkadaşımız gözaltında. Bunların içinde bileşenlerimizin temsilcileri var. Bunların içinde sendikacılar var. Barış annemiz var. Ayrıca değerli siyasetçi Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel de var ve geçen günüm milletvekilimiz olan değerli yoldaşımız değerli kardeşimiz, emeğiyle bu partiden çokça katkısı bulunan Behçet Yıldırım var. 8 gün açtı göz almışım bu keyfiliği durduracağız. Behçet Yıldırım'a da, sendikacılara da diğer muhalif partilerin temsilcileri neden sahip çıkacak? İrade buradaki iradedir. BDP'de temsilini bulan halkların ortak iradesi ve HDP'nin kurmak istediği ortak mücadele geleneğinin gücün ortak mücadele birlikteliğinin yolun gücüdür. Bu gözaltılar, gözaltına alınanları da asla sindiremez.

BÜYÜYEREK, DEVAM EDİYORUZ

Dışarıda kalanları amaç gözdağı vermekse. Bunun da tekrar söyleyelim, boş hayalden başka bir anlamı yoktur. Biz yürüyoruz diyen arkadaşlar elimizde hakikatin meşaleleri yüreğimizde haklılığına inancı ve en büyük gücümüz olan halklarımızın desteğiyle yolumuza devam ediyoruz. Bu yolu büyüterek bu yolda büyüyerek yürümeye devam edeceğiz. Bunu da yine artık bizim bütün emekçileri, sizler ve diğer birimde çalışan bütün arkadaşlar hep birlikte yapacağız. inancımızda en ufak bir sarsılma. Umudumuz da en ufak bir zayıflık yoktur. İrademiz her zamankinden daha güçlüdür. Yolumuz açıktır." (MA)

 

Öne Çıkanlar