Sancar: Kimse bizi yedek güç olarak görmesin, kazanımları belirlenmemiş bir ittifakın içinde olmayacağız

Sancar: Kimse bizi yedek güç olarak görmesin, kazanımları belirlenmemiş bir ittifakın içinde olmayacağız
'Tigris Buluşmaları'na katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimlerde ittifaklara açık olduklarını, tek şartlarının eşit bir muhataplık olduğunu belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Dicle toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen "Tigris Buluşmaları" kapsamında bölgedeki STÖ temsilcileri ve gazetecilerle Covid-19 salgınından dolayı Zoom Platformu üzerinde bir araya geldi. DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vural’ın açılış konuşması yaptığı, "Yeni Dönemde Türkiye Siyasetinde Muhalefet ve HDP’nin Tutumu" başlıklı toplantının moderatörlüğünü Gazeteci Mahmut Bozarslan yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, önemli açıklamalarda bulundu.

HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği başarıyı anlatan Sancar, bu başarının milliyetçi-sağcı cenahın sinyal vermesine yol açtığını kaydetti. Sancar, 8 Haziran akşamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugünkü gelişmelerin işaret fişeğinin attığını söyledi.

AKP-MHP-Ergenekon güç iktidarının bir patikaya girdiğini aktaran Sancar, mevcut gelişmeleri sadece bir partinin beka meselesiyle açıklayamayacaklarını, bölgenin şekillenmesi adına yeni bir yüzyıl hesaplarının olduğuna dikkat çekti. 12 yıl önce yaptığı bir konuşmasını hatırlatan Sancar, "2008 yılında Türkiye için en büyük felaket muhafazakar ideolojisine milliyetçi elbisenin giydirilmesinin yaratacağı tahribatlar olduğunu söylemiştim. Konuştuğum gazeteci ‘AKP'nin milliyetçiliği Çiller'den tehlikeli’ başlığıyla röportajımı manşetine taşımıştı" dedi.

‘KİMSE BİZİ YEDEK GÜÇ OLARAK GÖRMESİN’

Konuşmasına katılımcıların sorularıyla yanıtlayarak devam eden Sancar, HDP’nin kuruluş amaçlarını anlattı. Seçimlerde ittifaklara açık olduklarının altını çizen Sancar, tek şartlarının eşit bir muhataplık olduğunu belirtti. Sancar, "Kimse bizi yedek güç olarak görmesin. Kazanımları belirlenmemiş bir ittifakın içinde olmayacağız" dedi.

HDP’nin yer almadığı bir yerde mevcut toplumsal ve yönetim krizinin çözülemeyeceğine dikkat çeken Sancar, normalleşme isteniliyorsa bunun için HDP’nin önemli bir aktör olduğunu ifade etti. Seçimlere endeksli bir siyasetlerinin olmadığını, toplumsal dönüşüm gibi büyük hedeflerinin olduğunu belirten Sancar, yeni dönemde yönetimde olmak istediklerini söyledi. Politikalarının demokrasi güçlerine geniş bir alan açma üzerine kurulduğunu ve bunun olumlu sonuçlarının yaşandığını söyleyen Sancar, HDP’nin AKP’de süreklileşen bir kaybetme korkusunu yarattığını aktardı.

Kılıçdaroğlu’nun vekilliği düşürülen HDP’lilerin ismini anmaması konusunda hiçbir gerekçenin kabul edilemeyeceğini söyleyen Sancar, daha hassas olunması gerektiğini ifade etti.

ORTAK MEKANİZMALAR KONUŞTURULMALI

Kürt ulusal birliğine ilişkin de konuşan Sancar, "Varlığı tehdit altında olan bir halkın kendi çoğulculuğunu yok saymadan istişare, diyalog, ortak tavır mekanizmaları ile kendini ifade etmesi çok önemlidir. Kürt halkı bu kadar büyük bir tehdit ile karşı karşıya iken kendini koruyacak mekanizmaları konuşturmalıdır. HDP bu konuda politikasını net olarak belirlemiştir. Kürtler arası yaşanabilecek her türlü sorunun diyalog dışında bir yola kapalı olduğunu (belirtmiştir)" dedi.

HDP’ye siyasi hata lüksü verilmediğini ve partilerine yönelik dilin büyük felaketleri içerdiğinden dolayı diyaloğa zarar verildiğini ifade eden Sancar, Kürtler arası sağlıklı bir iletişimin yoksunluğuna değinerek, iç itirazların hızlı bir öfkeye dönüştüğünü ve bunun kırılmalara yol açtığını belirtti.

Sancar, ortak bir dil vurgusunda bulundu. Kürtler için haysiyet mücadelesinin sadece siyasal hedefleri kapsamadığını söyleyen Sancar, Kürtler arası diyaloğun kurumsal bir yapıya kavuşması gerektiğine inandığını altını çizdi. "Tarih tekerrür etmez, hatalar tekrar eder" diyen Sancar, tekrarlanan hatalarla farklı sonuçlar beklemenin anlamsız olduğunu kaydederek, "Geçmişte yaptığımız hatalarla yüzleşebilmeliyiz" dedi. Yaşanan tüm hukuksuzluklara rağmen "Umutsuz değilim" diyen Sancar, "Mücadele ettiğimiz sürece umut kendini üretiyor" dedi.

Sineyi millet sorusuna cevap veren Sancar, kapsamlı bir sivil itaatsizlik önerilmedikçe parlamentoyu terk etmenin anlamsız olduğunu belirterek, "Parlamentoyu terk etmek gündemimizde yok. 2016 altında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın rehin alınmasından sonra uzun tartışmalar yürüttük. HDP demokratik siyasette ısrarcıdır dedik. Parlamento bizim için bir mecburiyettir. Oraya kolayca gitmedik. Orada olmak Kürt halkının iradesini temsil etmektir. Parlamento tek mücadele alanımız değil ancak demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz. Alternatif bir yol olmadan sineyi millet inandırıcı değildir. Kapsamlı bir sivil itaatsizlik önerilmedikçe HDP’nin meclisten çekilmesinin bir anlamı yoktur. Konjonktürel olarak çekilelim, erken seçimi getirelim tartışması yapılabilir ancak net söylüyorum bu konu gündemimizde değil, tek kişi kalana kadar bu mevziiyi koruyacağız. Kimse bize lutfetmedi, ciddi bedellerle bu alanı kazandık" ifadelerini kullandı.

‘TABANDAN BİR BARIŞ HAREKETİNE İHTİYAÇ VAR’

Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ayrımcılık her düzeyde yaşadığımız bir gerçeklik. Kürtseniz üstüne bir de HDP’liyseniz her türlü ayrımcılık katlanıyor. Kimliği ve haysiyeti için mücadele eden her Kürt kolayca ayrımcılığa uğrayabiliyor."

İktidarın bu zihniyeti ile sorunları kronikleştirdiğini ve tahribatları derinleştirdiğini söyleyen Sancar, "Sivil toplum silahların susmasına yönelik bir girişim başlatılabilir. Bu daha önce yapıldı ancak daha somut bir adım olabilir. Bu kez daha iyi deneyelim. Tabandan bir barış hareketinin karşılık bulanacağı inancındayım" dedi.

Sancar, konuşmasını "Kürt sorunu bizim için sadece bir siyasal mücadele değil aynı zamanda ontolojik bir meseledir. HDP’yi eleştirmekten çekinmeyin ancak önerilerde de bulunun. Bu kadar zulüm varken bu mücadeleye katkı sunulursa sevinirim. Gerisi sadece yıpratmak içinse büyük bir insafsızlıktır" diyerek tamamladı.(MA)

Öne Çıkanlar