Sanık askerler uyuşturucu sevkiyatını nasıl yaptıklarını anlattı

Sanık askerler uyuşturucu sevkiyatını nasıl yaptıklarını anlattı
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde araçlarında uyuşturucu ile yakalanan askerler, uyuşturucu maddesini depodan çıkartarak piyasaya sürdüklerini anlattı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 8 kilo 660 gram esrarla yakalanan uzman çavuş Ferhat Ö. ve onunla birlikte hareket ettikleri gerekçesiyle 29 Kasım 2019’da tutuklanan Lice Merkez İlçe Jandarma Komutanı Astsubay Hakan K., aynı karakolda görevli uzman çavuşlar Kemal T. ve Osman T. ile mahalle muhtarları Abdullah Y. ve Necat İ. hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak, iddianame hazırlandı. Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, 4 asker ile tutuksuz yargılanan iki mahalle muhtarı hakkında 10 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

SANIK ASKER UYUŞTURUCU TRAFİĞİNİ ANLATTI

Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’in haberine göre, iddianameye yansıyan ifadelerde askerler daha önce ele geçirilen uyuşturucu maddelerini piyasaya sürdüğünü anlattı.  Uyuşturucunun nasıl piyasaya sürüldüğünü sanık asker Ferhat Ö. tüm detaylarıyla anlattı. Kollukta verdiği ifadesinde etkinlik pişmanlıktan yaralanmak istediğini belirten Ferhat Ö. yakalanan uyuşturucuyu Lice ilçe Jandarma Komutanlığındaki adli emanet deposundan aldığını ve Diyarbakır Merkezde ikamet eden İbrahim adlı şahsa satmak için anlaştığını belirtti.  Bu anlaşmadan Uzman Çavuş Kemal T. ve depo sorumlusu Osman T’nin bilgisinin olduğunu iddia ifade eden Ferhat Ö, Lice İlçe Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Hakan K. ile birlikte hareket ettiklerini söyledi. 

'ASKER KİMLİĞİMLE GEÇİYORDUM'

Uyuşturucu maddelerinin Lice ilçe Jandarma Komutanlığına tartım ve adli tahkikat için getirilen uyuşturucu olduğunu anlatan Ferhat Ö, ifadesinde şunları anlattı: "Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Hakan K.  getirilen bu esrar maddelerinin sayım ve tartım işlemi bitip adli emanet deposuna götürülürken, içerisinden yaklaşık 5 kg toz esrar maddesini aldığını bana söyledi. Bu esrar maddesini daha önceden bağlantı kurduğu Lice ilçesi Tepe Köyünde ikamet eden köy muhtarı Abdullah Y. isimli şahsa Diyarbakır ilinde teslim etmem için bana verdi. Ben çuval içerisinde aldığım esrar maddesi ile Lice Merkez Karakolu önündeki yoldan Abdullah Y.’a ait olan plakasını bilmediğim Mavi renkli Volvo marka araca bindim. Abdullah Y ‘a çuval içerisinde yaklaşık 5 kg toz esrar maddesini verdim arabasına koydu.  Bu aracı ben kullandım yol kontrol uygulama noktalarından geçerken Jandarma Kimliğimi göstererek geçtim, zaten bu esrar maddesinin bu şekilde nakli için Hakan K. bana vermişti. Diyarbakır şehir merkezinde ofis caddesinde ben araçtan indim. Hakan K.  bu esrar maddesini Abdullah Y’ a 38 bin TL karşılığında verdi. Bu parayı Abdullah Y. bana teslim etti, ben de 11 bin TL kendim aldım, 27 bin TL’yi Hakan K’ye verdim"  dedi. Yapılan tüm uyuşturucu alışverişlerinin Karakol Komutanı Hakan K. ve Uzman Çavuş Kemal T. tarafından organize edildiğini ifade eden Uzman Çavuş Ferhat Ö. kendisinin maşa olarak kullanıldığını söyledi. 

DEPO SORUMLUSU: TOZ ESRARI DEPODAN ÇIKARDIK

Etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen depo sorumlusu Uzman Çavuş Osman T, uyuşturucu maddesinin depodan çıkarılarak satılması konusunda Ferhat Ö’nün kendisini ikna ettiğini söyledi. Ferhat Ö’nün ısrarı üzerine bu işe kalkıştığını iddia eden Uzman Çavuş Osman T, şunları anlattı: "4 Kasım 2019 günü Ferhat Ö. yanıma gelerek ‘toz esrar çıkaralım, adam bekliyor parası hazır’ diye ısrarlı tavırlarına devam etti. Bu konuşmanın akşamında saat 17.00 sıralarında helikopter pistinin yanındaki ana adli emanet deposunun anahtarını aldım ben ve Ferhat Ö. deponun kapısını açarak içeri girdik. Ferhat Ö. depo içerisinde aynı yakalama olayına ait üç yada dört çuval içerisindeki üç 3 yada dört 4 paket yaklaşık 8 -10 kilogram toz esrar maddelerinden seçerek depo içerisinde yanında getirdiği karton koliye yerleştirdi ve depodan çıktı, kapıyı kilitleyerek bende depodan çıktım. Ben depodan çıkışımda İlçe Jandarma Karargâh binasının önünde Kemal T’ ı gördüm bana hitaben ‘depodan aldığımız esrar maddesini kast ederek ne yaptınız o iş tamam mı’ dedi. Bende Kemal T’a ‘Tamam’ dedim. Bu esrar maddesini bir müddet Ferhat Ö. ve Kemal T.’nın birlikte kaldıkları misafirhanedeki odalarında sakladıklarını biliyorum. Bu toz esrar maddesini kimlere sattıklarını, nereye götürdüğünü bilmiyorum, bu esrar maddeleri karşılığında bana para vermediler."

KARAKOL KOMUTANI SUÇLAMALARI REDDETTİ 

İddianamede, karakolda görevli olan 3 uzman çavuşun verdiği ifadeden organizatör olarak işaret ettikleri Jandarma Karakol Komutanı Hakan K., Ferhat Ö, Kemal T, ve Osman T.'nin kendisine yönelik beyanları kabul etmeyerek üzerine atılı suçu işlemediğini iddia etti.  

DEPODAKİ ESRARA NE OLDU?

İddianamede, şüphelilerin ele geçirilen maddeleri Lice İlçe Jandarma Komutanlığı Emanet Deposundan aldıkları hatırlatılarak, emanet deposundan zimmete geçirilen toplam miktarın yapılan çalışmalar sonucu, 25 ton esrarın ıslak olmasından kaynaklı tespit edilemediği belirtildi.  

ASKERLER İFADE DEĞİŞTİRDİ

Askerler hakkında açılan davanın ilk duruşması, 15 Haziran’da 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Ferhat Ö. savunmasında daha önceki ifadesini değiştirerek, ekonomik sıkıntılardan dolayı uyuşturucu ticareti yaptığını ve kendisinden başka kimsenin bu işle uğraşmadığını, tek başına uyuşturucuyu sattığını söyledi. Sanıklardan Osman T. ise daha önce verdiği ifadesinin aksine, esrar bulundurulan deponun anahtarını sadece bir seferliğine Ferhat Ö.’ye verdiğini belirterek, uyuşturucu çıkarıldığından bilgisinin olmadığını öne sürdü. Yolçatı Mahallesi’nin eski muhtarı olan Necat İ. de herhangi bir uyuşturucu eyleminden haberinin olmadığını iddia etti.  

KOMUTAN TAHLİYE EDİLDİ

 Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Ferhat Ö., Kemal T. ve Osman T. hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması ve yargılamanın bu aşamasında adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağını belirterek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti, iddia makamının tutukluluk halinin devamını talep ettiği Karakol Komutanı Hakan K.’yi ise tahliye etti. Mahkeme, tahliye kararına AİHM’nin uzun tutukluluk hali ihlali kararını gerekçe gösterdi. Sanık Abdullah Y. hakkında ise zorla getirme kararı çıkarıldı.  

 

Öne Çıkanlar