'Savcı bu ülkeden kaçar ben kaçmam'

'Savcı bu ülkeden kaçar ben kaçmam'
Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi'nin tutuklu Eşbaşkanı Bekir Kaya ve belediye çalışanları hakim karşısına çıktı.

Van Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Eşbaşkanı Bekir Kaya, yargılandığı davanın duruşmasında savcılığın "kaçma şüphesi var" mütalaasına karşılık, "Savcı kaçma şüphesinden söz ediyor. Savcı bilsin ki o bu ülkeden kaçar ama ben kaçmam" dedi. 

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi'nin tutuklu Eşbaşkanı Bekir Kaya ile belediye çalışanları Cuma Köylüoğlu Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit, Can Tayan ve MEYA-DER yöneticileri İdris Şaybak ve Neriman Uyar hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "Örgüt üyesi olmak", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma" ve "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" iddialarıyla açılan davanın 7'inci duruşması Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Kaya, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden SEGBİS yöntemi ile katılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP İl Eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede ile çok sayıda kişi duruşmaya katıldı. 

SAVCI CEZA İSTEDİ

Duruşmaya 5 sayfalık mütalaa sunan savcılık, Bekir Kaya ile Cuma Köylüoğlu'nun "Örgüt Üyeliği"nden, Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit, Can Tayan, İdris Şaybak ve Neriman Uyar'ın da "Örgüt propagandası" suçundan cezalandırılmasını istedi. Mütalaanın ardından kısa bir savunma yapan Bekir Kaya, "Savcı kaçma şüphesinden söz ediyor. Savcı bilsin ki o bu ülkeden kaçar ama ben kaçmam" dedi. 

Kaya'nın ardından Van Baro Başkanı Murat Timur savunma yaptı. Timur, "Mahkemeniz ve yargılamalarınız Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ne rahmet okutuyor. Bu davanın hukuki hiçbir tarafı yok. Birbirimizi kandırmayalım burada adil bir yargılama söz konusu değil. Bekir Kaya, belediyeye kayyum atansın diye tutuklandı. Bunun başka bir açıklaması yok. Sizden tahliye ve veya hiçbir şey talep etmiyoruz" diye konuştu. 

Savunmaların ardından kararını veren mahkeme heyeti, Bekir Kaya'nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 18 Ekim 2018 tarihine erteledi. 

BEKİR KAYA ŞAHSINDA HALK YARGILANIYOR

Duruşmanın ardından HDP'liler adliye önünde basın açıklaması yaptı. İlk açıklamayı yapan Van Milletvekili Muazzez Orhan, Kaya'nın yargılandığı davanın iki yıldır hukuksuz bir şekilde devam ettiğine dikkat çekerek, "Bekir Kaya bu kentin belediye başkanı ve iradesidir. Bekir Kaya bu kente çok önemli hizmetler yaptı. Bu davaların hiçbir hukuki dayanağı yoktur. 23 aydır hiçbir suç tespiti olmamasına rağmen duruşmalar sürekli erteleniyor ve tutukluluk hali devam ettiriliyor. Bu siyasi bir karar ve bu kararla halkın iradesi kırılmak isteniyor. Belediye başkanlarımızla birlikte bu halk yargılanıyor. Bu nedenle adaletin tecelli etmesini bekliyoruz" diye konuştu. 

Daha sonra konuşan İl Eşbaşkanı Ümit Dede ise, bu duruşmanın hukuk tarihine kara bir leke olarak yazılacağını ifade etti. Dede, "Bekir Kaya köprü yapmaktan, insanları işe almaktan yargılanıyor. Mahkemeye üst üste sunulan iddiaların tümü çürütüldü. Bekir Kaya nasıl ki kenti terk etmediyse biz onun yoldaşları da kentte yaşamaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

 

Öne Çıkanlar