Savcılık, Alman şirketinin geliştirdiği casusluk programı hakkında soruşturma başlattı

Savcılık, Alman şirketinin geliştirdiği casusluk programı hakkında soruşturma başlattı
Virüsün, CHP’nin geçen yıl düzenlediği Adalet Yürüyüşü sırasında sosyal medya üzerinden protestocuların kullandığı #adaleticinyürü adlı slogan aracılığı ile bulaştırıldığı belirlendi.

Süheyla KAPLAN

ARTI GERÇEK- Münih Savcılığı geçen yıl Süddeutsche Zeitung, NDR ve WDR yayın kuruluşlarının ortaya çıkardığı habere istinaden Alman şirketi Finfisher’in geliştirdiği casusluk programı hakkında soruşturma başlattı.

Alman şirketi Finfisher geliştirdiği virüs, Adalet Yürüyüşü sırasında telefonlara bulaştırılmış ve böylelikle CHP’lilerin telefonları dinlenmişti.

VİRÜS ADALET YÜRÜYÜŞÜ SIRASINDA TELEFONLARA BULAŞTIRILMIŞTI

Alman şirketi Finfisher'ın geliştirdiği bir virüsün, geçen yaz düzenlenen ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü sırasında CHP'lilerin cep telefonların bulaştırıldığı ve bu virüs üzerinden CHP'li siyasetçilerin konuşmalarının dinlendiği, yazışmalarının canlı olarak takip edildiği iddia edilmişti.

Alman Süddeutsche Zeitung, NDR ve WDR yayın kuruluşlarının ortaya çıkardığı habere göre, virüs içeren programın Türkiye’ye nasıl gönderildiği bilinmiyor. Habere kaynak olarak, dijital ortamda vatandaşların haklarını savunmayı hedefleyen Access Now adlı grubun hazırladığı rapor gösteriliyor. Bağımsız bilgisayar güvenlik uzmanlarının 32 sayfalık raporu inceleyerek iddiayı doğruladıkları da belirtiliyor.

VİRÜSÜ KİMİN ISMARLADIĞI BİLİNMİYOR

Virüsün, CHP’nin geçen yıl Haziran ayında düzenlediği Adalet Yürüyüşü sırasında sosyal medya üzerinden protestocuların kullandığı #adaleticinyürü adlı slogan aracılığı ile bulaştırıldığı belirlendi. Sahte hesap sahipleri bu sloganı kullanarak yürüyüşteki son durum hakkında bilgi almak için kullanılabilecek bir program indirilmesini öneren bir link verdiler. Programı indirenlerin cep telefonlarına Alman şirketinin geliştirdiği virüs bulaştı. Alman şirketi Finfisher’e kimin söz konusu virüs programını ısmarladığı bilinmiyor. Finfisher’in internet sayfasında,  terör ile mücadele etmek amacı ile gizli istihbarat servisleri ile işbirliği içinde olunduğu yazıyor.  CHP’nin virüs yoluyla izlendiğini ortaya çıkaran Access Now grubu, şirketin yabancı ülkelerde yaşayan muhalifleri, dolayısı ile Türkiyeli hükümet karşıtlarını takip etme hizmeti sunabileceğini iddia ediyor.

Münih Savcılığı, sözkonusu şirketin yasal olmayan yollarla virüsün Türkiye’ye bulaştırıldığını ve Alman Dış Ticaret Kanunun yönermeliğini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattığını bildirdi.

FEDERAL MECLİSDE KONU ELE ALINMIŞTI

Hatırlanacağı üzere geçen yıl, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin telefonlarının Almanya’da üretilen casus yazılımla izlendiği iddiaları Almanya’da federal meclis gündemine taşınmıştı. Hükümet, ana muhalefetteki Almanya için Alternatif (AfD) partisinin "Türk muhalefetinin Alman casus yazılımı desteğiyle izlenmesi" başlıklı soru önergesi verdiği ayrıntılı yanıtta, skandal ve yürütülen soruşturmalar hakkında ilgili önemli bilgiler paylaştı.

 FinFisher firmasının casusluk yazılımını Türkiye’ye satmasının yasal izne tabi olup olmadığı sorusuna hükümet, 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla casusluk yazılımlarının ihracatının AB genelinde onaya tabi olduğu yanıtını verdi.
 

Öne Çıkanlar