Sayaçları elektrik direklerine yerleştiren DEDAŞ, kabloları balkondan geçirdi

Sayaçları elektrik direklerine yerleştiren DEDAŞ, kabloları balkondan geçirdi
Balkonlardan geçirilen elektrik kabloları Kızıltepelileri endişelendiriyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesi Mezopotamya Mahallesi’nde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) tarafından evlerin elektrik sayaçları direklerin üstüne çıkarılmaya başlandı. Sayaçları direk üstüne çıkaran DEDAŞ, elektrik kablolarını ise direklerden balkonlara uzatarak, evlerin hatlarına bağladı.

DEDAŞ’ın balkonlardan gelişigüzel çektiği elektrik telleri topraklamamın da doğru yapılmaması nedeniyle tehlike saçıyor. Kimi evlerde yağmurlu havalarda elektrik akımı çeşmeleri etkilerken, yurttaşlar yağmurlu havalarda elektrik şalterlerini indirmek zorunda kalıyor. Kabloların çocukların erişebileceği şekilde döşenmesi nedeniyle tehdit saçtığını belirten yurttaşlar, tellerin balkonlardan sökülmesini istedi.

KABLOLAR ÇOCUKLARIN ULAŞACAĞI YERDE

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın görüştüğü mahalle sakinlerinden Hüseyin Eksik, 10 ayrı kablonun tek bir yerden geçirildiğini belirterek, "Birinin kontağı yansa hepsi yanacak" dedi. Komşularının kablolarının da hepsinin bir arada olduğunu ve tehlike saçtığını belirten Eksik, ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi. Üst komşularının Suriyeli olduğunu ve DEDAŞ’ın kablolarının tamamının balkondan geçirildiğine dikkat çeken Eksik, "Tehlike çok büyük. Bir çocuğa elektrik çarpsa hayatı kaydı demektir. Dava edecek kimseleri de yok. İsteğimiz, bu kabloların balkondan kaldırılması" dedi.    

'DEDAŞ SADECE FATURA DERDİNDE'

Mahalle sakinlerinden Mahmut Damar da, 6 aydır DEDAŞ’ın çalışma yaptığını ve bu nedenle sürekli elektriksiz kaldıklarını kaydetti. Kesintilerden yaşlı ve hastaların etkilendiğini, yine çocuklarının uzaktan eğitim kapsamında derslerine katılamadıklarını ifade eden Damar, "6 aylık çalışmanın ardından elektrik sayaçlarımızı direklerin üzerine kaldırdılar. Sadece ne kadar fatura keseceklerinin hesabını yapıyorlar. Kabloları getirmişler balkonlardan geçirmişler. Çocukların elleri de yetişiyor. Biri elinde bir bıçak ya da makas ile kablolara dokunsa büyük bir tehlike yaşayacak. Belki ölecek de" diye tepki gösterdi. Damar, can güvenlikleri olmadığını, DEDAŞ’ın sadece keseceği faturanın hesabını yaptığını söyledi. 

‘EVİMİZE MAYIN DÖŞEMİŞ GİBİLER’

Sadece kendilerinin değil mahallede herkesin evinin durumunun aynı olduğunu belirten Damar, "Ne bir denetleme ne de başka bir şey var. Evlerimize mayın döşemiş gibiler" dedi. Kabloların nasıl çekildiğini anlamadıklarını dile getiren Damar, yağmurlu günlerde sayaçların ıslanması nedeniyle evlerindeki tüm musluklarda düşük voltajlı elektrik akımı yaşandığını belirtti. Damar, "Yetkili kimse bu sorun ortadan kaldırılsın. Bir ölüm yaşanmadan bu soruna bir çare bulunsun istiyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar