Sayıştay'dan Mardin ve Van raporu: 3 Milyon TL'lik kayıt farkı ve amaç dışı gelir kullanımı

Sayıştay'dan Mardin ve Van raporu: 3 Milyon TL'lik kayıt farkı ve amaç dışı gelir kullanımı
Kayyım yönetiminde olan Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri'ne ilişkin Sayıştay'ın hazırladığı raporlarda amaç dışı gelir kullanımı ve 3 Milyon TL'lik kayıt farkı tespit edildi.

Yolsuzluklarla gündemde olan kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin hazırlanan Sayıştay Raporu'na göre 3 milyon TL'lik kayıt farkı, Van Büyükşehir Belediyesi'ne dönük raporda ise otopark inşası için gelen gelirin "amaç dışı" kullanıldığını kaydedildi.

Kayyım yönetiminde olan Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin hazırlanan Sayıştay Raporu'na göre 2019 yılında 391 bin TL değerindeki taşınmaz kullanılamaz hale getirilerek israf edilirken, yaklaşık 3 milyon TL’lik kayıt farkı dışında bir eksikliğe rastlanılmadığı savunuldu.  

Sayıştay Başkanlığı tarafından belediyeler ve bağlı idarelerin 2019 yılı faaliyetlerine ilişkin yapılan denetimler sonucu hazırlanan raporlar, Başkanlığın sayfasında yayımlandı. Mardin’de İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan belediyelerden sadece Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin rapor yayımlanırken, diğer belediyelere ilişkin önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da bir rapor yayınlanmadı. Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin hazırlanan raporda ise, iç kontrol sisteminde gözlemlenen eksiklikler 6 başlıkta toplandı. Raporda eksiklikler, "Planlama ve program süreçleri sağlıklı bir şekilde oluşturulmamış ve riskler belirlenmemiştir. İç kontrol sistemi, başta üst yönetici olmak üzere Belediye personeli tarafından yeterince benimsenmemiş ve bu konuda yeterli farkındalık oluşturulamamıştır. Risk çalışması yapılmamıştır. İç kontrol sistemi yılda en az bir kez değerlendirilmemekte ve değerlendirme formları ve raporlar düzenlenmemektedir. İç kontrol sistemine ilişkin izleme süreçleri sağlıklı bir şekilde oluşturulamamıştır. İç denetim birimi kurulmamıştır" şeklinde sıralandı.

Yolsuzluklarla gündemden düşmeyen Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin hazırlanan Sayıştay Raporu’nda, birkaç eksiklik dışında hiçbir şeye yer verilmemesi de dikkat çekti. Raporda, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde 2019 yılında toplamda 391 bin 135 TL tutarında duran varlığın, kullanılmaz hale geldiği için hurdaya ayrılarak, israf edildiği belirtildi. Sayıştay Raporunda ayrıca Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kira gelirleri icmal cetvelinde yer alan ertesi yıla devir tutarları toplamının 630 bin 79 TL olduğuna ancak bütçe gelir kesin hesap cetvelinde ise devreden kira gelirleri rakamının 3 milyon 624 bin 658 TL olduğu belirtildi. İki kayıt arasında 2 milyon 994 bin 578 TL fark olduğu belirtilen raporda, aradaki farkın nasıl oluştuğunun tespit edilemediği belirtilerek, "Sonuç olarak bilançoda oluşan 2 milyon 994 bin 578,27 TL fazlaya ilişkin kayıt farkı giderilmemiştir" denildi.

Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi raporunu da açıklayan Sayıştay Başkanlığı, araç kiralama işinin mevzuata aykırı yapıldığını ve otopark inşası için gelen gelirin "amaç dışı" kullanıldığını kaydetti.   

Mezopotamya Ajansı'ndan Gökhan Altay'ın haberine göre, 19 Ağustos 2019 tarihinde ikinci kez kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi hakkında hazırlanan raporda, belediyenin "sermaye giderleri" kaleminde, bütçe tahminlerinden oldukça büyük bir sapma yaşandığı kaydedildi. Raporda, "Bu durum, bütçede tahmin edilen giderlerin %76,95’inin gerçekleşmesinin en önemli nedeni olmuştur" denildi.  

TAŞINMAZ TESPİTLERİ

Raporda, belediye adına tapuda kayıtlı olan bir kısım taşınmazın değer tespitinin yapılmadığı ve ilgili muhasebe hesaplarına kaydedilmediğinin görüldüğü belirtildi. Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’te yer alan maddelerin hatırlatılan raporda, taşınmazlar üzerinde yapılan denetimde, belediye adına tapuda kayıtlı olan taşınmazların değerlerinin belirlenmesine yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığı ve ilgili muhasebe kayıtlarının da güncel değerleri yansıtmadığı tespit edildiği kaydedildi. Raporda, "Belediye adına tapuda kayıtlı olan ancak değeri hakkında Belediye tarafından herhangi bir çalışma yapılmamış olan taşınmazların, Yönetmelik hükümlerine uygun olarak değerlerinin belirlenmesi, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği gereği de ilgili duran varlık hesaplarına kaydedilerek mali tablolarda gösterilmesi gerekmektedir" denildi.  

ARAÇ KİRALAMA İŞİ: MEVZUATA AYKIRI

Raporda, araç kiralama işinin "yakıt dahil" ihale edilmediği ifade edildi.  İlgili duruma ilişkin şu ifadelere yer verildi: "Belediye, ihale yaparak hizmet alımı suretiyle kiraladığı araçları mevzuat gereği yakıt hariç olarak kiralaması gerekirken yakıt dâhil olarak kiralamıştır. Yapılan incelemede Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan ihalelerde Taşıt Kanunu ve Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller kapsamına giren araçların söz konusu mevzuat hükmüne aykırı olarak akaryakıt dâhil bir şekilde temin edildiği tespit edilmiştir. Yapılacak alımlarda akaryakıt giderlerinin kiralama işlemine dâhil edilmemesi ve böylece yapılan işlemlerin yukarıda yer verilen mevzuata uygun hale getirilmesi gerekmektedir."

‘OTOPARK GELİRLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILDI’

Raporda, otopark inşa ettirilmesi için toplanan gelirlerin de "amaç dışı" kullanıldığına işaret edilerek, "Otopark Yönetmeliği gereği toplanan gelirler sadece otopark inşası için kullanılması gerekirken mal ve hizmet alınması için kullanılmıştır" diye belirtildi. 

Personel ödemelerine de değinilen raporda, "4857 sayılı İş Kanunu'na" tabi olarak çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında ve düzenli olarak kullandırılmadığının tespit edildiği kaydedildi.

KİRALARI BİTEN TAŞINMAZLAR

Yine, raporun devamında bazı taşınmazların kira süresinin bitmesine rağmen "ecrimisil (Haksız işgal tazminatı)" alınarak kullandırıldığının tespit edildiği belirtildi. Raporda, "Kira süresi biten taşınmazların mevzuatında belirtilen şekliyle yeniden ihale edilmek suretiyle kiraya verilmesi, dolayısıyla ecrimisilin bir çeşit kiralama yöntemine dönüştürülmemesi gerekmektedir" önerisi yapıldı. 

Öne Çıkanlar