Sayıştay: Diyanet, Ramazan programı ve Kuran kursu ihalelerinde usulsüzlük yaptı

Sayıştay: Diyanet, Ramazan programı ve Kuran kursu ihalelerinde usulsüzlük yaptı
Diyanet İşleri Başkanlığı’na ilişkin Sayıştay raporunda, kurumun açık ihale ile alması gereken ‘Ramazan programı’ işini, pazarlık usulüyle aldığı belirtildi.

Sayıştay, son dönemde laiklik karşıtı açıklamalarıyla tepki çeken Ali Erbaş’ın başkanlığını yaptığı Diyanet’in 2020 yılı denetim raporunu yayımladı. Rapora göre sürekli bütçe artışı yapılan Diyanet, açık ihale usulüyle yapılması gereken alımları, uygun olmayan yollarla gerçekleştirdi. Kurum, 2020’de iftar-sahur canlı yayın programı hizmet alımı işini pazarlık usulüyle yaptı. Kurum, bu durumun "programın yapılacağı mekânın ramazan ayına kısa bir süre kala belirlendiği ve vakit kalmadığı için" yapıldığını savundu.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre Sayıştay ise bir ihalenin pazarlık usulüyle yapılabilmesi için doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen bir durum olması gerektiğini vurguladı. Ramazan ayının başlangıç tarihinin Diyanet tarafından bilindiğini belirten Sayıştay, alımların yasalara uygun yapılması gerektiğinin altını çizdi.

SAYIŞTAY, DİYANET’İN KURAN KURSU KİTAPLARI İHALESİNDE DE USULSÜZLÜK TESPİT ETTİ

Sayıştay, benzeri bir durumun 4-6 yaş grubu çocukların Kuran kursu kitapları için de yaşandığını tespit etti. Buna göre Diyanet, bu kitapları da pazarlık usulüyle aldı. Diyanet bu alımın gerekçesini de "Kitapların eylül ayında Kuran kurslarına başlayacak öğrencilerin kullanımına yetişmesi" olarak açıkladı. Ancak Sayıştay, Kuran kurslarının başlayacağı tarihin de önceden bilindiğini belirterek, "İdare tarafından rahatlıkla yıl başından itibaren bu ihalelerin planlanması mümkündür. Kullanılan pazarlık usulünde belirtildiği gibi bir ivedilik durumu mevcut değildir" değerlendirmesini yaptı. 

‘USULSÜZLÜK YAPILDI, 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA AYKIRI’

Sayıştay, Diyanet ile yaptığı görüşmelerde, pazarlık usulüyle yapılan bu alımlar için "pandemi koşullarında oldu" savunmasının yapıldığını da aktardı. Raporda şu değerlendirmeye yer verildi:

"Salgın hastalık koşullarının alımların açık ihale usulü ile temin edilmesine engel olması gerekmektedir. Pandemi koşulları söz konusu hizmetlerin açık ihale ile temin edilmesine engel teşkil etmemektedir. İdarenin uygun olmayan ihale usulleri ile alımlarını gerçekleştirmesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun rekabet, eşit muamele ilkelerine aykırıdır. İhalelerin zamanında ve uygun usullerle gerçekleştirilmesi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması gerekmektedir."

Öne Çıkanlar