Sayıştay'ın İBB'nin süt dağıtımına ilişkin tutumuna tepki: Mevzuatınızı değiştirin

Sayıştay'ın İBB'nin süt dağıtımına ilişkin tutumuna tepki: Mevzuatınızı değiştirin
'Sayıştay belediyenin ihtiyacı olan çocuklara süt dağıtmasını hangi hakla eleştirebilir? Eğer mevzuata aykırıysa mevzuatı uygun hale getirmek gerekir. Sayıştay zorlama bir yorum yapıyor.'

Sayıştay’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Halk Süt ile ‘anne kart’ uygulamalarını mevzuata aykırı bulması tepki çekti. CHP‘li Günaydın, "Mevzuat kamu yararına aykırıysa mevzuatınızı değiştirin. Zorlama yorumlarla İBB’yi engelleyemezsiniz" dedi.

İBB’nin 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı. Raporda, İBB’nin çocuklara ücretsiz Halk Süt dağıtmasının, "sütler ihalesiz olarak alındığı ve doğrudan işlendiği için" mevzuata aykırı olduğu savunuldu. Sayıştay'ın 2019 raporunda da benzer bir tespit yer almıştı. İBB, bugüne dek çocuk nüfusunun fazla olduğu Bağcılar gibi birçok ilçede, 100 bini aşkın çocuğa ücretsiz süt dağıttı.

Raporda mevzuata aykırı bulunan bir diğer uygulama ise ‘anne kart’ hizmeti oldu. Sayıştay, İBB’nin 0-4 yaş arası çocuğu olan kadınlara ücretsiz ulaşım hakkı tanımasının yasaya uygun olmadığını savunarak, "Hangi amaçla olursa olsun, hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife uygulama belirleme yetkisi, 4736 sayılı Kanun gereğince Cumhurbaşkanı’na aittir" dedi. İBB ise Sayıştay’a verdiği yanıtta, yardıma ihtiyacı olan yurttaşlara verilen hizmetler ve yardımların, belediyelerin görev ve yetkileri arasında yer aldığını vurguladı.

SAYIŞTAY’IN KARARINA TEPKİ: ASLOLAN KAMU YARARIDIR

Sayıştay raporunu değerlendiren CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Gökhan Günaydın, Sayıştay’ın bu tutumunun yeni olmadığını söyledi. BirGün’e konuşan Günaydın, daha önce de İBB’nin üniversite öğrencilerine sağladığı yurt ve burs olanaklarının mevzuata aykırı görüldüğünü hatırlattı.

Günaydın, İBB’nin hizmetlerinde asıl olarak kamu yararının gözetildiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Biz hep meseleye şu mantıkla bakıyoruz: Kamu yararı nerededir? Üreticiden süt alıp ihtiyacı olan insanlara süt dağıtmak kamu yararına aykırı mıdır? Sayıştay, süt alınan üreticiler arasında veya süt dağıtımında çocuklar arasında ayrımcılık yapılması durumunda karşı çıkabilir. Eğer böyle bir durum olsaydı, bu haklı bir eleştiri olurdu."

‘SAYIŞTAY ÇOCUKLARA SÜT DAĞITILMASINI NASIL ELEŞTİREBİLİR?’

Ama böyle bir ayrımcılığın söz konusu olmadığını belirten Günaydın, "O zaman Sayıştay belediyenin ihtiyacı olan çocuklara süt dağıtmasını hangi hakla eleştirebilir? Eğer mevzuat buna aykırıysa mevzuatı buna uygun hale getirmek gerekir, kaldı ki mevzuata da aykırı değil. Sayıştay zorlama bir yorum yapıyor" diye konuştu.

MEVZUATA AYKIRIYSA DEĞİŞTİRSİNLER’

Sayıştay’ın ‘anne kart’ hizmetine ilişkin tespitini de eleştiren Günaydın, "Raporda ücretsiz veya indirimli tarifeleri Cumhurbaşkanı’nın belirleyebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı’nın böyle bir yetkisi varsa o zaman sadece İstanbul’da değil, bütün Türkiye’de bu hizmetin verilmesini sağlasın. İstanbul’da biz bu hizmeti verebiliyoruz. İki turlu seçim sonrasında İstanbul’un yönetimini yurttaş bize bıraktı" dedi.

‘ZORLAMA YORUMLARLA İBB’NİN KAMU YARARINA SAĞLADIĞI OLANAKLAR ENGELLENİYOR’

Zorlama yorumlarla İBB’nin kamu yararına sağladığı olanakların engellenemeyeceğini belirten CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"İBB bugüne kadar 70 binin üzerinde öğrenciye burs verdi. Şimdi bir kişi diyebilir mi bu bursu vererek yanlış yaptı diye? Açıkça söylüyorum. Mevzuat kamu yararına aykırıysa mevzuatınızı değiştirin. Kaldı ki zorlama yorumlarla İBB’yi asla engelleyemezler. İBB kimin yardıma ve dayanışmaya ihtiyacı varsa onun yanında olmaya devam edecek. Bunlardan rahatsız olduklarının farkındayız; ama halk yararına ne varsa İBB bunları yapmaya devam edecek."

Öne Çıkanlar