Seçim barajı hakkındaki kanunda sona gelindi

Seçim barajı hakkındaki kanunda sona gelindi
Cumhur İttifakı'nın hazırladığı, seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesini ön gören kanun teklifinin 1-2 hafta içinde TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.

MHP'nin baraj altında kalmaması için planladığı düşünülen seçim barajı ile ilglili düzenlemenin yakında TBMM'ye sunulacağı konuşuluyor.

DHA'nın AKP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesini ön gören kanun teklifinin 1-2 hafta içinde TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.

AKP ve MHP'nin seçimleri riske atmamak için 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı, siyasi partiler kanunu ile seçim kanunlarında değişiklik öngören kanun teklifinde sona gelindiği ifade edildi. Edinilen bilgilere göre 15 maddelik kanun teklifiyle, yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7'ye düşürülecek, seçmenlik vasfı kazanan vatandaşların bunu kaybetmesi engellenecek ve partinin seçime girme yeterliliği kazanması için Meclis'te grup kurma şartı kaldırılacak.

Düzenlemenin, 1-2 hafta içinde TBMM Başkanlığı’na sunulması beklenirken, teklifte dar bölge ya da daraltılmış bölge gibi seçenekler olmayacak.

Seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin 1 yıldan önce gerçekleşecek seçimde uygulanamaması nedeniyle, 'erken seçim' algısı oluşturmamak için teklifin şubat ayına kadar bekletildiği de öne sürüldü.

Öne Çıkanlar