Sedat Ergin: Rusya balistik füzeyle vurdu, vurulan yerin Ankara'ya dönük mesajları da var

Sedat Ergin: Rusya balistik füzeyle vurdu, vurulan yerin Ankara'ya dönük mesajları da var
'Rusya’nın bu saldırısında, bir mazot pazarı vurularak silahlı muhalefetin kontrolündeki bir bölgede yaşayan bütün insanların çok temel ihtiyaçlarının hedef alınması söz konusu.'

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Azerbaycan-Ermeni çatışmasının ardından Rusya'nın Suriye'nin İdlib ve Cerablus bölgesinde Türkiye'nin desteklediği örgütlere yaptığı saldırılara ilişkin yorumda bulundu. "Geçen cuma günü Suriye’nin kuzeyinde uluslararası camiada dikkat çekmeyen bir başka hava saldırısı meydana geldi." diyen Ergin, Rusya'nın 280 km uzaklıktan balistik füze saldırı yaptığına dikkat çekti.

Ergin, "Gerek Cerablus gerek İdlib saldırılarının ortak yönü, Birleşmiş Milletler tarafından ‘terörist örgütler’ olarak tanımlanan El Kaide ya da IŞİD değil, doğrudan silahlı Suriye muhalefetinin hedefe konmasıdır. Tabii vurulan yerin Türkiye’nin Suriye’deki harekât alanı içinde olmasının Ankara’ya dönük taşıdığı mesajlar da var." diye yazdı.

Ergin'in Hürriyet'te "Türk-Rus ilişkileri bir kez daha stres testinde" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

Türk-Rus ilişkilerinde bütün dikkatlerin Dağlık Karabağ’da Azeri ve Ermeni birlikleri arasındaki çatışmalara çevrildiği bir sırada Rusya’nın İdlib’de Türkiye’ye yakın bir silahlı muhalif gruba havadan şiddetli bir saldırı düzenlemesiyle denklemin bir ucu Suriye’ye kaymış oldu.

Rus savaş uçaklarının önceki gün Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kökenli Feylak eş Şam isimli örgütün sınır bölgesinde Hatay’ın 9 kilometre kadar karşısındaki Duveyle köyünde bulunan eğitim kampına düzenlediği hava saldırısını kastediyoruz. Bu saldırıda 78 kişi hayatını kaybederken, 90 kişi de yaralanmıştı.

Sahadan gelen haberlere bakılırsa, İdlib’deki silahlı muhalif gruplar bu saldırıya dün Esad ordusunun konuşlandığı noktaları hedef alan yoğun bir topçu ve roket atışıyla kuvvetli bir karşılık verdi.

RUSYA CERABLUS’A BALİSTİK FÜZE ATINCA

 İdlib saldırısı, aslında niteliği itibarıyla yakın zaman kesitindeki bir ilk değildi. Fotoğrafın bütününü görebilmek için İdlib’deki saldırının üç gün öncesine gitmek gerekiyor. Geçen cuma günü Suriye’nin kuzeyinde uluslararası camiada dikkat çekmeyen bir başka hava saldırısı meydana geldi.

Saldırı, Cerablus’un kırsalında Küse yerleşiminin hemen dışında iptidai mazot rafinerileri ve mazot pazarının bulunduğu bir alanı hedef aldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SİHG), patlamalarda yedi sivilin öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını duyurdu. Sosyal medyadaki paylaşımlarda olay yerindeki yanmış akaryakıt tankerlerinin görüntülerine rastlamak mümkün.

Harekâtın nasıl düzenlendiği konusunda çelişik bilgiler var. SİHG, saldırının Rusların Akdeniz sahilindeki Lazkiye yakınlarında bulunan Hmeymim hava üssünden ateşledikleri roketlerle yapıldığını ileri sürdü.

Buna karşılık Anadolu Ajansı, bu konuda geçtiği haberde, saldırının Lazkiye’deki Rus donanmasından iki balistik füze atılması suretiyle düzenlendiğini duyurdu. Bazı haberlerde ise balistik füzelerin daha güneydeki kıyı şehri Tartus’un açıklarındaki bir Rus savaş gemisinden ateşlendiği belirtildi.

FIRAT KALKANI BÖLGESİ HEDEFTE

Hmeymim üssü ile Cerablus arasında 250 kilometre bir mesafe var. Balistik füzeler Tartus civarından ateşlendiyse menzil 280 kilometrenin de üstüne çıkıyor.

Cerablus, Fırat Nehri’nin Türkiye’den Suriye topraklarına giriş yaptığı noktadaki Karkamış’ın hemen karşısına düşen Suriye tarafındaki kasaba. Aynı zamanda Türkiye’nin Fırat Kalkanı harekât bölgesinin doğudaki en uç noktasını gösteriyor. Cerablus’ta saha kontrolünü büyük ölçüde ÖSO kökenli gruplar yürütüyor.

Rusya’nın bu saldırısında, bir mazot pazarı vurularak silahlı muhalefetin kontrolündeki bir bölgede yaşayan bütün insanların çok temel ihtiyaçlarının hedef alınması söz konusu.

Gerek Cerablus gerek İdlib saldırılarının ortak yönü, Birleşmiş Milletler tarafından ‘terörist örgütler’ olarak tanımlanan El Kaide ya da IŞİD değil, doğrudan silahlı Suriye muhalefetinin hedefe konmasıdır. Tabii vurulan yerin Türkiye’nin Suriye’deki harekât alanı içinde olmasının Ankara’ya dönük taşıdığı mesajlar da var.

Öne Çıkanlar