Şeker fabrikaları özelleştirmesinde bir şaibe daha

Şeker fabrikaları özelleştirmesinde bir şaibe daha
Bor Şeker Fabrikası, hileli bir şekilde ihaleye girmeyen bir firmaya devredilirken, Çorum Şeker Fabrikası’nda da 'Çorumlu kıyağı' gündeme geldi.

Özelleştirilen şeker fabrikalarına yönelik şaibe iddialarına bir yenisi eklendi. Bor Şeker Fabrikası’nda yaşanan şaibeli devir sıcaklığını korurken, satılan Çorum Şeker Fabrikası’nda ‘Çorumlu kıyağı’ gündeme geldi.

Safi Holding’e satılan Çorum Şeker Fabrikası devredilmeden önce, satışa konu olmayan ve kayıtlarda görünmeyen TIR’lar dolusu değerli malzeme Türk Şeker’in Ankara’daki merkez ambarına gönderildi.

Ancak ne olduysa fabrikanın devrinin hemen ardından bu malzemelerin fabrikanın yeni sahibine iade edildiği ortaya çıktı. 10 TIR’la iade edilen malzemelerin maddi değeri ise bilinmiyor.

KİMİN MALINI KİME İADE EDİYORSUNUZ?

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Türk Şeker, satılan şeker fabrikalarının daha önce merkez ambardan talep ettiği ancak kampanya dönemlerinde ihtiyaç olmadığı için kullanılmayan kayıtlı ve kayıtlı olmayan malzemelerin listesi çıkarılarak, kullanılmayan bu malzemelerin Türk Şeker’in Ankara’daki ambarına geri gönderilmesini istedi.

Fabrikadaki kısım ustaları da kendi birimleriyle ilgili listeleri çıkararak genel müdürlüğe bildirdi. Bildirilen bu listeler doğrultusunda da Çorum Şeker Fabrikası’nda satışa konu olmayan malzemeler Ankara’daki merkez depoya gönderildi.

MALZEMELER DEVİRDEN SONRA İADE EDİLDİ

Ancak fabrikanın devrinin hemen ardından ne olduysa Ankara’daki merkez depoya gönderilen değerli malzemeler fabrikanın yeni sahiplerine geri iade edildi. Motorundan pompasına kadar TIR’lar dolusu malzemelerin satışa konu olmamasına rağmen Çorum Şeker Fabrikası’nı alan Safi Holding’e iade edilmesi büyük bir kıyağı gündeme getirdi.

BU KIYAKTA ÇORUM ETKİSİ VAR MI?

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ile Türk Şeker Genel Müdürlüğü'nü vekâleten yürüten Ergin İçenli’nin Çorumlu olması, Çorum Şeker Fabrikası’nı alan Safi Holding’e geçilen TIR’lar dolusu kıyağı daha da tartışmalı hale getirdi.

KAMUOYU BU SORULARIN CEVABINI BEKLİYOR

Satışa konu olmayan ve fabrikanın kayıtlarında görünmeyen 10 TIR değerli malzeme Ankara’daki merkez depoya istendiği halde sonra ne oldu da bu malzemeler alıcı firmaya iade edildi?

Alıcı firmanın bu malzemelerden haberi olmadığı halde alıcı firmayı kimler haberdar etti?

Alıcı firma hangi gerekçe ile 10 TIR malzemeyi talep etti?

Özelleştirme İdaresi ve Türk Şeker Genel Müdürlüğü, satışa konu olmadığı halde bu 10 TIR malzemeyi neden iade etti?

İade edilen 10 TIR malzemenin değeri ne kadardır?

MALZEMELER GERİ GÖNDERİLECEKSE NEDEN İSTENDİ?

Çorum Şeker Fabrikası’nın devrinin hemen ardından yaşanan TIR’lar dolusu kıyakla ilgili olarak Özelleştirme İdaresi ile Türk Şeker Genel Müdürlüğü’nün kamuoyuna nasıl bir açıklama yapacakları merak ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar