Sekiz kişinin tutuklanmasında delil koli bandı gösterildi: MİT'in 'İran ajanı' operasyonu düzmece mi?

Sekiz kişinin tutuklanmasında delil koli bandı gösterildi: MİT'in 'İran ajanı' operasyonu düzmece mi?
MİT'in 'Van'da İran ajanları yakalandı' şeklinde medyaya servis ettiği operasyonun, aslında çevrede yaşayan köylülere yönelik olduğu iddia edildi.

Van'da 13 Ekim tarihinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve emniyet tarafından "Van’da İran ajanları yakalandı" şeklinde servis edilen haberde 8 kişi gözaltına alındığı duyuruldu. "İran ajanı" oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan 8 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklanıp, cezaevine gönderildi. 

OPERASYON GİZLENDİ 

MİT’in 3 Ekim’de operasyonu düzenlediği operasyonu günlerce kamuoyundan gizlendiği belirtildi. Operasyonu, 13 Ekim 2021 tarihinde AA ve TRT’de "İranlı eski bir askeri ülkelerine kaçırmak isteyen 2’si İran ajanı 8 kişi suçüstü yakalandı", "Büyük operasyon", "MİT’in elinden kim kurtulmuş" başlıklarıyla duyurdu.

DOSYADAKİ SORU İŞARETLERİ

İran istihbaratının eski İranlı asker M.A’yı araçla İran’a kaçırmak üzere Van’a gönderdiği ve bu kişilere suçüstü yapıldığı belirtildi. Dosyada gizlilik kararına bulunmasına rağmen TRT ve AA’nın operasyona ilişkin tüm bilgileri yayınlaması akıllara soru işaretleri getirdi. 

TUTUKLAMAYA KOLİ BANDI GEREKÇESİ

Gözaltına alınan A.E, A.S, C.S, K.B, S M.E.A, N.İ, T.A ve S.S., 9 gün gözaltında tutulduktan sonra; "Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlamasıyla tutuklanarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gönderilirken, dosyaya ise gizlilik kararı konuldu. 8 kişinin tutuklanmasına yönelik tek delil olarak aracın bagajında bulunan koli bandı gösterildi. Tutuklananlar ayrıca 30 bin dolarlık bütçe ile şebeke oluşturmakla suçlandı.

SOLHADDİN SALMANLOU ÇİFTÇİ

Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 8 kişiden biri olan Solhaddin Salmanlou İran’ın Hoy kentinde çiftçilik yaparak geçimini sağladığı belirtildi. 

Salmanlou, okula gidecek olan çocuklarına ayakkabı, okul kıyafeti, kırtasiye malzemesi ve çanta almak için geldiği Türkiye’de "İran ajanı" olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

KARDEŞİYLE GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR

Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Salmanlou’nun kardeşi Ferhat Salmanlou, kardeşini görmek için geldiği Türkiye’de günlerdir kardeşiyle görüştürülmüyor. Kardeşinin çiftçilik yaparak geçimini sağladığını söyleyen Salmanlou, Türkiye’de bu şekilde gözaltına alınmasının kardeşini ve çocuklarını mağdur ettiğini ifade etti. Salmanlou; "Ben kardeşim için geldim. Kardeşimin okuma yazması bile yok. Kardeşimin serbest bırakılmasını istiyorum. Onun çocukları ve oldukça mağdur durumdalar. Bizim burada akrabalarımız var. Sık sık gelir gideriz" diye konuştu.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA 

Salmanlou’nun Avukatı Rojhat Levent Özgökçe ise şunları söyledi: "Lekelenmeme hakkını, suç şüphesi nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen kişinin bu işlemlerden dolayı onur, şeref ve haysiyetinin zarar görmemesi, toplum içindeki saygınlığının zedelenmemesi, hakkında henüz kesin hüküm verilmemiş kişinin masumiyetine zarar verecek, kişiyi toplum nezdinde mahkum edecek her türlü söz, yayın, haber gibi davranışlardan kaçınma olarak tanımlayabiliriz. Kişi hakkında yürütülen soruşturma ya da kovuşturmanın, lekelenmeme hakkını ihlal etmemesi için adli makamlara önemli görevler düştüğü gibi idari makamlar ve basın-yayın organlarına da önemli görevler düşmektedir. Gerek kamu görevlilerinin gerekse basın mensuplarının toplumun bilgilendirilmesi ile kişilerin lekelenmeme hakkı arasındaki çizgiye dikkat etmesi gerekmektedir. Müvekkilimiz ile ilgili yargılama devam ediyorken ve dosyaya ilişkin kısıtlılık kararına rağmen basın-yayın organlarınca ve kişilerce yapılan haberler, lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesi ihlali suçu kapsamındadır. Bu açıdan müvekkilimizin ve ailesinin talebi üzerine gerekli hukuki girişimlerimiz olacak."

Öne Çıkanlar