Seks robotları, cinsel şiddeti arttırabilir

Seks robotları, cinsel şiddeti arttırabilir
Uzmanlara göre robotların her şeye boyun eğecek şekilde programlanmaları toplumda kadının rolü ve cinsiyete bağlı şiddet eğilimiyle ilgili sorun yaratabilir.

Tahmini net değeri 30 milyar dolara ulaşan seks oyuncakları endüstrisi, 21. Yüzyılın en hızlı büyüyen endüstrileri arasında yer alıyor. Endüstrinin gelecek birkaç yıl için de daha da büyümesi bekleniyor. Çevrimiçi bir ankete katılan erkeklerin yüzde 40'ından fazlası gelecek beş yıl içinde, seks robotu satın almayı düşünebileceğini belirtti.

Nöroetik Kanada adlı merkez tarafından yapılan araştırmaya göre, seks robotları zararlı cinsiyet stereotiplerini pekiştirme potansiyeli taşıyor. Bu durum hem robotların görünüşü hem de kimliğine programlanan roller yoluyla ortaya çıkabiliyor.

KLİŞELEŞMİŞ BEKLENTİLERİ YANSITIYOR

Yapay zeka temelli ilk seks robotu olan Harmony’i inceleyen araştırmacılar, robotun fiziksel görünümünün büyük göğüsler ve küçük bir bel gibi özelliklerle, kadınların güzelliğine ilişkin klişeleşmiş beklentileri yansıttığına dikkat çektiler. Araştırmalara göre kadınların bu tür tasviri ile cinsel taciz ve şiddet vakalarının artması arasında bağlantı bulunuyor.

Seks robotları ayrıca kimlik ve cinsel ilişkilerdeki roller hakkındaki olumsuz fikirleri de güçlendiriyor. Robotların sevdiği ya da sevmediği şeyler ile güçlü fikirleri olmaması, herhangi bir eylemi ret edecek şekilde programlanmamaları, kullanıcıya her zaman boyun eğmeleri bu özelliklerin başında geliyor.

Bilim insanları, bu durumun bir kadın partnerin rolünün ne olması gerektiği konusundaki fikirleri ve dolayısıyla kullanıcıların gerçek hayattaki beklentilerini etkileyebileceğini belirtiyorlar.

PROGRAMLANMA ŞEKLİ AÇIKÇA SORUNLU

İnsan-robot ilişkilerinin saygı ve rıza gibi temel değerlerden uzakta olması gelecekte sorun yaratacak bir başka unsur olarak değerlendiriliyor. Robotların haklarını güvence altına alacak tartışmalar, bir süredir bazı kurum ve kuruluşların gündeminde.

Örneğin Avrupa Parlamentosu, yetenekli yapay zeka sistemlerinin haklarını güvence altına almak için elektronik bir kişilik kategorisi oluşturulmasını önerdi.

Uzmanlara göre seks robotlarının şu anda programlanma şekli açıkça sorunlu. Kadınların pornografikleştirilmesini teşvik ediyor, ilişkilerde rızayı ortadan kaldırırken şiddet ve saldırganlığı da cezasız bırakıyor. Bilim insanları bu davranışların gerçek ilişkilerdeki olası yansımalarının önüne geçmek için etik sorunlar konusunda düzenleme yapılması gerektiğinin altını çiziyorlar. (Sputnik)

Öne Çıkanlar