'Seküler İslam Girişimi' Hamburg’ta tanıtıldı

'Seküler İslam Girişimi' Hamburg’ta tanıtıldı
Almanya Kürt Toplumu Başkanı ve CDU’lu politikacı Ali Ertan Toprak ve sosyolog Necla Kelek tarafından tanıtılan ‘Seküler İslam Girişimi’ için Hamburg’da  çalışma grubu oluşturuldu.

Süheyla KAPLAN

ARTI GERÇEK- Alman İslam Konferansı’nın dördüncü genel kurulu öncesinde oluşturulan Almanya’da ‘Seküler İslam Girişimi’ Hamburg’da tanıtıldı. 

Aralarında Yeşiller Partisi'nin eski Genel başkanı Cem Özdemir, sosyolog Necla Kelek, avukat Seyran Ateş, siyaset bilimci Hamed Abdel-Samad, siyasetçi Dr. Lale Akgün ve psikolog Ahmad Mansour’un  kurucuları arasında yer aldığı girişim Almanya’nın Hamburg kentinde hedeflerini kamuoyu ile paylaştı. 

Almanya Kürt Toplumu Başkanı ve CDU’lu politikacı Ali Ertan Toprak ve sosyolog Necla Kelek tarafından tanıtılan ‘Seküler İslam Girişimi’ için Hamburg’da  çalışma grubu oluşturuldu. 

Bildiride  ‘Bütün İslam’ın yorumlanması hakkını kendininde gören, demokrasiden uzak, siyasallaşmış bir İslam’ın artan gücünü kabullenmek istemiyoruz’ deniliyor.

‘Seküler İslam Girişimi’ Alman İslam Konferansı’na katılan muhafazakar dini derneklerin egemenliğini de eleştirerek, ‘çağdaş İslam anlayışının’ sesi olmak istediği belirtiliyor. Bildiride ‘Sekülerizm din ile devlet işlerinin siyasetten tamamiyle arındırılarak, devletin nötral yapısını korumasıdır. Müslümanların eğitim yoluyla toplumsal katılımlarının iyileştirilmesi ama aynı zamanda Müslümanlara özel bir ayrıcalık tanınmasına da karşıyız. Alman Anayasası'nda belirlenen temel hak ve dini özgürlüklerin garanti alınması bizim için esas nitelik taşımaktadır’ denildi. 

Çağdaş İslam anlayışının oluşturulması gerektiğine inanılan bildirede aynı zamanda ‘totaliter din anlayışına’ da karşı çıkılırak ‘artan İslam düşmanlığına karşı mücadele vermemez gerekiyor ama aynı zamanda  köktendinci islamcı akımlarla da mücadele etmeliyiz ’ deniliyor.

Girişim ayrıca, ‘demokratik çekinceler’ nedeniyle Müslüman derneklerinin dini cemaat olarak kamu hukukuna tabi tüzel kişi olarak tanınmasına da karşı çıkarken, Almanya’daki Müslümanların , ‘halkın Müslüman olmayan kesimdeki kaygıları’ giderecek şekilde ‘insan hakları ile tamamen uyumlu bir İslam’ın gelişmesinden sorumlu’ olduğu ifade ediliyor. 

OKULLARDA BAŞÖRTÜ YASAKLANMALIDIR

Öte yandan Necla Kelek, 18 yaşın altındaki çocuklarda okullarda başörtü takılmasının yasaklanması gerektiğini savundu. Kelek ‘Temel insan hakları ve çocuk hakları gereği çocukların her anlamda toplumsal ve eğitim alanına katılımı açısından okullarda başörtüsü takılması yasaklanmalıdır. Okullarda hiçbir dini sembole yer verilmemelidir’ dedi. 

İslam’ın politize edilmesine karşı çıktığını da sözlerine ekleyen Kelek, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Ankara’nın uzun kolu olduğunu belirtti. Kelek, "DİTİB adına görevli imamlar tamamıyle Ankara tarafından görevlendirilmektedir. Alman diline sahip ve buranın kültürünü almış imamlar görev almalıdır. Siyasetin etkisi altındaki imamlar özellikle çocukları toplumdan uzaklaştırıyor" şeklinde görüş bildirdi.
 

Öne Çıkanlar