Sendika üyesi oldukları için işten atılan Enerya işçileri eylemde

Sendika üyesi oldukları için işten atılan Enerya işçileri eylemde
Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğuna vurgu yapan işçiler, hakları için mücadele edeceklerini ve vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Denizli’de DİSK/Enerji-Sen'e üye oldukları gerekçesiyle işten atılan doğalgaz dağıtım şirketi Enerya’da çalışan 70’ten fazla işçi direnişe başladı. Şirket merkezi önünde açıklama yapan işçiler, belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından 'haklı sebep' bildirilmeden feshi anlamına gelen ’04 koduyla’ işten çıkartıldıklarını belirterek işe iade talebinde bulundu. Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu hatırlatan işçiler, kendilerinin sudan bahanelerle işten atılmasının suç olduğunu belirterek hakları için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

‘BAKANLIĞA YETKİ TESPİTİ BAŞVURUSUNDA BULUNDUK’

Basın açıklamasını okuyan işçi Arda Buldanlıoğlu, "Her gün çalışmak için girdiğimiz bu kapıda, bugün sendikaya üye olduğumuz gerekçesiyle işlerinden atılan enerji işçileri olarak buradayız. DİSK Enerji-Sen olarak bakanlığa Yetki Tespiti başvurusunda bulunduk. Bizler Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 51. maddesinin bizlere tanımış olduğu 'sendikalara serbestçe üye olma' hakkımızı kullandığımız için işletme müdürleriyle yaptığımız görüşmede e-devlet hesaplarımızı açmamızı ve sendikadan istifa etmemiz istenerek Ahlatçı Holding’in sendikalı işçi çalıştırmak istemediği söylendi. Bizler ise, anayasal hakkımızı kullandığımızı, istifa etmemiz için yapılan bu baskı ve mobbingin Türk Ceza Kanununu 118. maddesine göre suç olduğunu söyledik" ifadelerini kullandı.

‘İŞ GÜVENCESİ OLSUN İSTİYORUZ’

Enerji-Sen kurucu genel başkanı ve örgütlenme uzmanı Kamil Kartal da işçilerin anayasaya güvenerek sendikaya üye olduklarını belirterek, "Burada çalışan arkadaşlarımızın neredeyse toplamı teknik eleman olarak çalışıyor, mühendis olarak çalışıyor. En yüksek alan mühendis 7 bin lira civarında ücret alıyor. Ortalama ücret 4 bin 500 lira ile 5 bin 200 lira arasında değişiyor. İşçiler insanca yaşamak istiyor, iş güvencesi olsun istiyor" diye konuştu.

İşten atılan işçilerden İsmail Karadeniz ise, "Ben 6 sene 3 aylık doğalgaz acil teknikeriyim. İş kazası geçirdi. Kolu ve vücudunda derin yanıklar izler kaldı. Biz burada korkmayan şu kadar kişi kaldık. Baskıyı bize hissettiremeyecekler. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz" dedi.

SENDİKA VE PARTİLERDEN EYLEME DESTEK

Öte yandan işçilerin açıklamasına siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri destek verdi.

KESK Denizli Dönem Sözcüsü Serkan Deniz Özkan, işçilerin haklı mücadelesinde sonuna kadar yanlarında olacaklarını belirterek bu mücadeleyi desteklerini iletti.

Öne Çıkanlar