Sendikalaşmaya işten çıkarmak ile karşılık verilince işçiler kendilerini fabrikaya kapattı

Sendikalaşmaya işten çıkarmak ile karşılık verilince işçiler kendilerini fabrikaya kapattı
Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Smart Solar’da işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmiş, çoğunluğu sağlamıştı. Patron itiraz ederek bir işçiyi işten attı.

Smart Solar işçileri Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şubede örgütlendi ve çoğunluğu sağlayarak toplu sözleşme yetkisi kazandı. Fakat patron sendikanın bu yetkisini tanımayarak itiraz etti. 

İtirazla sınırlı kalmayan patron sendikal örgütlenmeye öncülük yapan işçilerden birini işten attı. Bunun üzerine tüm vardiyalarda çalışan Smart Solar işçileri kendilerini fabrikaya kapattı.

SENDİKA: İŞÇİLER ANAYASAL HAKLARINI KULLANDI

Birleşik Metal-İş Sendikası konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Smart Solar işçileri Anayasal haklarını kullanarak sendikamıza üye oldular. Yasanın aradığı çoğunluğu sağlayan sendikamız, işyeri için toplu sözleşme yetkisini aldı. Ancak işveren, sendikanın bu yetkisine itiraz etti. Böylece yıllarca sürmesi muhtemel yargı süreciyle işyerinin sendikasızlığının devamını amaçladı. Sendikamızın örgütlenmesinde diğer arkadaşları gibi öncülük yapan üyemizin işten çıkarılması Smart Solar işçilerinin sendikalaşma hakkına karşı yapılan bir saldırıdır.

Üyelerimiz bu saldırıya demokratik tepkilerini göstererek dün geceden bu yana tüm vardiyalarda fabrikayı terk etmemişlerdir."

Öne Çıkanlar