Şengal’de katledilenler için anma ve yürüyüş

Şengal’de katledilenler için anma ve yürüyüş
Şengal’de 2014’te IŞİD tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı’nın yıldönümünde düzenlenen anma ve yürüyüşte, faillerden hesap sorma sözü yinelendi.

Şengal’de 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla Şengal Şehitleri Komitesi öncülüğünde anma töreni düzenlendi. Soykırımda katledilenlerin anıldığı törene Tevgera Azadîya Jinên Êzidî (TAJÊ), Partiya Azadî û Demokrasîya Êzidîyan (PADÊ), Rêxistina Jinên Azad a Kurdistan (REJAK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca ve Semra Güzel, Federe Kürdistan Bölgesi’nden gelen heyet ile binlerce Êzidî katıldı.

Anmada konuşan REJAK üyesi Destîna Germiyanî, "Ferman artık Şengal’de değil Başurê Kürdistan’da da hissedilmeli. Fermana neden olanlar hala Başurê Kürdistan’da hüküm sürüyorlar. Onların yargılanması için her şey yapılmalı. Bu Ferman bizim için, Halepçe ve Enfal Katliamı gibidir" dedi.

Konuşmaların ardından anma programı kapsamında Gir Zerek, Til Ezer ve Siba Şêx Xidir’da IŞİD tarafından katledilen Êzidîlerin gömülü olduğu toplu mezarlar ziyaret edildi. Ağıtların yakıldığı mezar ziyaretinde yakılan mumlarla anma programı son buldu.

IŞİD saldırılarında katledilen Êzidîlerin defnedildiği 80 toplu mezardan bugüne kadar sadece 12’sinde kazı çalışması yapılarak kemikler çıkarıldı.

ŞENGAL'DE YÜRÜYÜŞ

IŞİD’in Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği 73’üncü fermanın 7.yıldönümü  dolayısıyla Şengal'de kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde 5 dakikalık yaşamı durdurma eyleminden sonra başlayan kitlesel yürüyüş Şengal'in Sinûne kasabasından başlayarak Şehid Zerdeş meydanına kadar devam etti. Yürüyüşe HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Êzidî Gençlik Hareketi, TAJÊ, PADÊ, Halk Meclisi, Êzidî Din Alimleri yanı sıra bir çok kişi katıldı. Yürüyüşte "Tolhildana 74 fermanan, xwe parastin û xwe rêvebirine" pankartı  açılırken, "Bijî berxwedana Şengalê","Bimre Îxanet,"Êzidî natirsin" sloganları atıldı.

ŞENGAL'İ SAVUNMA VURGUSU

Bir dakikalık saygı duruşu ardından, YBŞ komutanlarından Pîr Çeko Şengalî konuştu. Şengalî, fermanda yaşamını yitirenleri anarak her şart ve koşulda Şengali savunacaklarını ifade etti.

Ardından Êzidi Din Alimleri adına Man Bedel konuştu. Bedel, tarihten beridir Êzidilere dönük gerçekleştirilen fermanlara karşı Êzidilerin verdikleri mücadeleye vurgu yaptı. Bedel, kırımlara karşı direnme hakkı da yeminler, ayetler ve elçilerle ispatlanmıştır" dedi.

Yürüyüş atılan "Bijî berxwedana Şengalê","Bimre xiyanet" sloganları ile son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar