Şengal Demokratik Meclisi: Saldırı kararı Musul’da alındı

Şengal Demokratik Meclisi: Saldırı kararı Musul’da alındı
Şengal Demokratik Özerk Meclisi: Irak ordusunun son zamanlarda yaptığı bu saldırılar, Türkiye ile KDP ortaklığındaki savaş konseptinin bir parçası.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi dün son günlerde yaşanan saldırılarla ilgili bir açıklama yaparak kamuoyuyla paylaştı. Bu açıklamadaya göre, Irak ordusunun son zamanlarda yaptığı bu saldırılar, Türkiye ile KDP ortaklığının savaş konseptinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bu aynı zamanda Türkiye aracılığıyla, KDP ve Kazımi hükümeti tarafından imzalanan 9 Ekim Anlaşması’nın da devamı olarak görünüyor.

Açıklamada şu görüşler dikkat çekiyor:

Irak’taki siyasi ve toplumsal krizin derinleşiyor. Hükümetin kurulamamasının üzerinden 7 ay geçmiş olmasına rağmen, Irak ordusu nasıl oluyor da bu kararı alıp Şengal’e kapsamlı bir saldırı düzenliyor? Şengal’de şu an bu soru gündemde. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre, özellikle son zamanlarda merkezi kararlardan çok Musul ve Şengal’deki askeri güçlerin Şengal’e yönelik saldırılar konusunda plan yaptığı ve karar verdiği öğrenildi. Özellikle Musul Qayit Ameliyat ve Şengal Qayit Firqa bu saldırılarda aktif rol oynuyor.

Özellikle son yıllarda Ankara’nın KDP ile işbirliği yaparak Musul bölgesinde hem askeri hem de istihbarat olarak etkisini  güçlendirdiği biliniyor. Bu nedenle Şengal’e yönelik son saldırılar ağırlıklı olarak Musul’un merkezinden yapılıyor. Şengal’e saldıran bu güçlerin Türkiye ve KDP’nin etkisi altındaki güçler olduğu ve son saldırıların bu güçlerin kontrolünde gerçekleştiği söyleniyor.

Şengal halkı bu saldırıları Êzidi inancına karşı yapılan bir saldırı olarak görüyor. Çünkü son yıllarda Türkiye’nin saldırılarının çoğunu Êzidilerin kutsal günlerinde gerçekleştirdi. Irak ordusunun son saldırısı Çarşema Sor’dan önce başladı. Çarşema Sor, Êzidiler arasında en kutsal ve en değerli bayramlardan biridir. Bu nedenle Şengal halkı son dönemdeki saldırıları, inancına ve kimliğine yönelik saldırılar olarak görmekte ve bu saldırılara karşı çıkmaktadır.

Öne Çıkanlar