Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nden Irak'a: Türkiye ve KDP güçlerini bölgeden çıkaralım

Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nden Irak'a: Türkiye ve KDP güçlerini bölgeden çıkaralım
Şengal Demokratik Özerk Meclisi, bölgedeki sivil toplum örgütleri ve Arap temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrası Irak hükümetine ortak çözüm arama çağrısında bulundu.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), bölgede bulunan Êzîdxan Asayiş Güçleri temsilcileri, sivil toplum örgütleri, PADÊ TAJÊ, din alimleri ve Arap temsilcilerle Şengal’e dönük saldırılara ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi. Şehit Berxwedan ve Şehit Dilgeş Şehitliği’nde yapılan toplantıda Şengal’deki durum ve Irak ordusunun Şengal Savunma Kuvvetleri’ne yönelik saldırıları, 9 Ekim anlaşması ve Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde devam eden operasyonları olmak üzere birçok konu ele alındı. Toplantının ardından MXDŞ temsilcilerinin katılımıyla basın açıklaması yaparak Irak ordusunun son saldırılarına karşı tutumunu açıkladı. Açıklamayı Şengal Yönetim Kurulu Üyesi Azad Hüseyin okudu.

‘SAVAŞA İZİN VERMEDİK’

Türkiye’nin Barzani ailesiyle iş birliği içinde operasyonları düzenlediğini belirten Hüseyin, operasyonun, halkların özgürlük ve savunma güçlerini yok etmeyi ve bölgeyi işgal etme planları doğrultusunda yapıldığını söyledi. Türkiye’nin saldırıları ile eş zamanlı olarak 18 Nisan’da Kazimi hükümeti komutasındaki Irak ordusunun Şengal’de Êzîdxan güvenlik kontrol noktalarını kuşatmaya başladığını dile getiren Hüseyin, "Öncelikle şunu söylemek istiyoruz ki şiddetli bir savaş çıkmamasının nedeni Şengal Özerk Yönetimi ve Şengal savunma güçlerinin tutumudur. Irak ordusunun uzun ve zorlu bir savaşı başlatmak için elinden geleni yapsa da, kendimizi Irak halkına karşı sorumlu hissettiğimiz için bu savaşa izin vermedik" dedi.

IRAK HÜKÜMETİNE SORULAR

Hüseyin, Şengal’e dönük saldırının nedenini merak ettiklerini belirterek, "Bu savaşı başlatmak ve sürdürmek isteyenler kimlerdir? Savaşın çıkması hangi güçlere hizmet edecek? Bu Irak’ın mı yoksa Türk devleti ile KDP’nin yürüttüğü bir savaş mıdır? Biz Şengal Özerk Meclisi olarak bu sorulara yanıt arıyoruz ve Irak devletinin bu sorulara doğru yanıtlar vererek konumunu netleştirmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.

IRAK DA FERMANLARA KATILACAK MI?

IŞİD’in Şengal’e dönük saldırısını hatırlatan Hüseyin, Irak ve KDP güçlerinin kaçtığını, Türkiye’nin IŞİD ile birlikte hareket ettiğini, bir tek PKK’nin IŞİD’e karşı Şengal’de kaldığını hatırlatarak, "Şengal’in savunulması Ninova’nın savunulmasıdır. Ninova’nın savunulması da tüm Irak’ın savunulmasıdır" diye vurguladı. "Biz ferman sırasında hem kendi varlığımızı hem de Irak’ın varlığını savunduk" diyen Hüseyin, "Bugün Irak ordusu hangi sebeple silahlarını Şengal’in ve Êzidilerin çocuklarına doğrultuyor? Doğru, Osmanlı kılıcının her zaman başımızın üzerinde olduğunu ve KDP’nin tüm kazanımlarımızı yok etmek istediğini biliyoruz. Ama soruyoruz IŞİD, Türk devleti ve KDP’den sonra Irak ordusu da Êzidilerle savaşacak mı? Irak devleti de Êzidi fermanları tarihinin bir parçası olacak mı? Bu, Irak’a sorduğumuz tarihi bir sorudur ve bu sorunun yanıtını istiyoruz" dedi.

‘TESLİM OLMAYIZ’

Saldırıların 9 Ekim Anlaşması’nın devamı olduğu kaydeden Hüseyin, "IŞİD çetelerinin bize Rojava sınırlarından değil, Irak topraklarından saldırdığını ve halkımızı katlettiğini herkes biliyor. Yüzlerce YPG ve YPJ şervanı bu sınırdan gelerek imdadımıza yetişti. Halkımız fermanlardan kurtulduysa, bu Rojava ile Şengal arasındaki sınır sayesindedir" dedi. Uygulananın teslimiyet politikasının bir parçası olduğunu dile getiren Hüseyin, "Biz baş verir, sır vermeyiz. Direniriz, teslim olmayız" dedi.

Irak hükümetinin Türkiye ve KDP ortakları gibi Şengal ve Êzidi halkına düşmanlık yaptığını ifade eden Hüseyin, "Bu plan ve politikalar Irak’ı parçalanmaya doğru götürüyor. Bu Ninova’yı Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili yapmak isteyen Yeni Osmanlıların planıdır. Türk devletinin Misak-ı Milli planının bir parçasıdır. Türk devleti ve KDP, Şengal, Ninova ve Kerkük’ü Irak’tan koparmak istiyor" diye konuştu.

‘ORTAK ÇÖZÜM ARAYALIM’

Yapılan planların farkında olduklarını belirterek, uyarılarda bulunan Hüseyin, "Şengal’in durumunu anayasaya uygun olarak Irak federal devleti çerçevesinde çözmek için diyaloga, görüşmelere hazırız" dedi. Êzidî halkının taleplerine saygı duyulması çağrısında bulunan Hüseyin, "Irak devletini işgalci Türk devleti ve KDP’nin planına karşı durmaya çağırıyoruz. Bu güçleri Şengal’den çıkararak ortak bir çözüm arayalım" diye konuştu. "Tehdit, baskı ve saldırı yoluyla kimse irademizi kıramaz" diyen Hüseyin, "Özgür ve özerk bir Şengal’in sözünü verdik ve bu sözden asla dönmeyeceğiz" dedi.

‘SAVAŞIN SORUMLUSU IRAK HÜKÜMETİ’

Olası bir savaştan Irak hükümetinin sorumlu olacağını ifade eden Hüseyin, "Irak devletinin Şengal’in özgür iradesini esas almasını ve bu temelde çözüm geliştirmesini umuyoruz. Ancak Kazimi hükümeti işgalci Türk devleti ve KDP iş birliği ile üzerimize gelirse sonuna kadar direneceğiz" dedi. Êzidi halkını saldırılara karşı birlik olarak yanıt vermeye çağıran Hüseyin, şunları söyledi: Özellikle Avrupa’daki Êzidi halkımız Şengal için seferberlik derecesinde harekete geçmelidir. Tüm Kürtdistani güçleri KDP ve Türk devletinin planlarına karşı durmaya, Şengal’e destek sunmaya çağırıyoruz. Dünya kamuoyunu, uluslararası kurumları ve tüm insanlığı harekete geçmeye, Şengal’in statüsünü tanımaya ve yeni fermanlara karşı durmaya çağırıyoruz. Halkımızın birlik, ittifak ve direnişiyle Bağımsız ve özgür bir Şengal inşa edeceğimize söz veriyoruz." (MA)

Öne Çıkanlar