Şengalliler Bağdat-Hewlêr anlaşmasına karşı yürüdü

Şengalliler Bağdat-Hewlêr anlaşmasına karşı yürüdü
Şengal’da binlerce kişi 'tasfiye planı' olarak değerlendirilen Bağdat-Hewlêr anlaşmasına karşı eylem yaptı. Eylemde, Êzidîlerin özerklik statüsünün kabul edilmesi istendi.

Irak hükümeti ile Hewlêr arasında Ekim ayında imzalanan bir anlaşma kapsamında, Êzidîlerin kazanımının tasfiyesi için 1 Nisan’a kadar Şengal Demokratik Özerk Yönetimi’ne süre vermişti.

Ancak Özerk Yönetim ve savunma güçleri Mustarafa El Kazımi hükümeti ve KDP’nin tasfiye planını reddederek, diyalog yerine zora başvurulması halinde direneceklerini ilan etmişti.

Şengalliler, tasfiye planına karşı bu pazar günü büyük bir yürüyüş organize etti. Kent merkezinde başlayan yürüyüşe tüm köy, belde ve ilçelerden katılım oldu.

Yürüyüşte Êzidî kurumları, siyasi partileri kadın hareketleri, din insanları, toplumun önde gelenleri ile savunma güçleri (YBŞ, YJŞ ve Asayiş) yer aldı.

Yürüyüşte, Kürtçe ve Arapça "Toprağımız, dağımız, silahımız kırmızı çizgimizdir", "İrademiz Kazımi’nin tehditlerinden büyüktür" ve "Silahımız onurumuzdur" yazılı pankartlar dikkat çekti.

"Yaşasın YBŞ-YJŞ’nin direnişi", "Asayiş, Asayiş, Asayiş" ve benzeri sloganların atıldığı yürüyüş Yermuk’a kadar sürdü. Burada eylemciler adına bir açıklama yapıldı. Açıklamada bir kez daha, anlaşmaya karşı Şengallilerin kendi iradesini koruyacağı mesajı verildi.

Bu arada Êzîdxan Asayişi’ne destek amacıyla, asayiş binası önüne yürütülen oturma eylemi de 117’nci gününde devam ediyor. (ANF)

Öne Çıkanlar