Şentop'tan 'darbe' yorumu: İhtimal olmadığını düşünüyorum

Şentop'tan 'darbe' yorumu: İhtimal olmadığını düşünüyorum
'Meclis’in AVM ile kıyaslanmasını yanlış buluyorum.'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, gündemdeki darbe tartışmalarına ilişkin "15 Temmuz’dan sonra böyle bir ihtimalin olmadığını düşünüyorum. Çünkü daha önceki darbe teşebbüsleri biraz siyasi-bürokratik elit arasındaki bir iktidar kavgası olarak ortaya çıkmıştı." yorumunda bulundu.

Meclis'in kapalı olması nedeniyle gelen tepkileri de yanıtlayan Şentop, muhalefeti eleştirerek "Peki sen niye Meclis’i toplantıya çağırmıyorsun?" dedi.

Hükümete yakınlığıyla bilinene Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye konuşan Şentop'un açıklamalarından bazıları şöyle:

DARBE OLUR MU?

Peki Şentop, Türkiye’de hâlâ bir darbe tehlikesi olduğunu düşünüyor mu? "15 Temmuz’dan sonra böyle bir ihtimalin olmadığını düşünüyorum. Çünkü daha önceki darbe teşebbüsleri biraz siyasi-bürokratik elit arasındaki bir iktidar kavgası olarak ortaya çıkmıştı. Millet biraz oyunun dışında, seyircisi gibiydi. Oyuna girmemişti. 15 Temmuz’da millet bizzat oyuna girdi. Vaziyet etti. Yani el koydu. Milletimizin bu samimi sahiplenmesi darbe döneminin tam olarak kapandığını gösterdi. Darbeciler, darbe seviciler 15 Temmuz gerçeği karşısında bir daha harekete geçemezler."

AVM’LER AÇILIRKEN MECLİS NİYE KAPALI?

Muhalefetin "AVM’ler açılırken Meclis neden kapalı?" eleştirisini de konuştuk. Aslında muhalefet 120 milletvekilinin imzasıyla Meclis’i her an toplayabilir. O nedenle muhalefete önce "Peki sen niye Meclis’i toplantıya çağırmıyorsun?" diye sormak gerekiyor.

Yine de Şentop’a bu konuyu sordum. "Meclis’in çalışmalarına ara vermesi kararı Meclis Başkanı’nın yetkisinde değil. Bu Meclis Genel Kurulu’nda milletvekilleri tarafından kararlaştırılan bir husustur. 15 Nisan’da Genel Kurul’da ara verme kararı alınmış. Meclis Başkanı olarak ben Meclis kararını dile getiriyorum. Ara verme durumunda Meclis nasıl toplanır, nasıl toplantıya çağrılır, o bellidir. Ara verme süresi dün itibarıyla bitti" karşılığını verdi. Ama ekledi: "Bizim Meclisimiz 15 Nisan öncesi yoğun bir çalışma ortaya koydu. Hafta sonları dahil çalıştı. Gece yarılarına kadar çalıştı. Özellikle pandemi süreciyle ilgili ihtiyaç olarak görülen düzenlemeler Meclis’ten geçti. Pandemi sürecinde en yoğun çalışan Meclislerden biri oldu."

Meclis Başkanı’na AVM benzetmesini sordum. Memnun kalmadı. "AVM mukayesesini biraz tuhaf buluyorum. Meclis’in AVM ile kıyaslanmasını yanlış buluyorum" karşılığını verdi. Doğrusu şık bir benzetme olmadı.

Öne Çıkanlar